handskas med motljus

 
Fick en kommentar om att det kan vara svårt att handskas med motljus och tog tillfället i akt att skriva ett fototips om det :-)

Jag älskar motljus och får ofta jaga efter solen för att få fatt i det. Lite enklare så här vintertid då solen står mer eller mindre lågt på himletn hela dagen! Men sommartid får man vara rejält morgonpigg eller tålamodigt vänta in sena kvällen för att få tag i det.

1. Som Erik sa så är motljusskydd på objektivet a och o för att slippa få in för mycket solljus och flares i bilden.

2. Skärma av själva solen från att nå sensorn när du mäter ljuset! Läs av och ställ in den rätta exponeringen manuellt.

3. Fotograferar du porträtt så använd en sådan där reflexskärm som ni ser här ovanför. Finns väldigt praktiska sådana som har handtag så att man lätt kan håll den i ena handen medan man fotar med andra.

4. Ett alternativ till reflektorn är helt enkelt blixt. Fota med blixt. Allra finast blir det såklart om blixten inte sitter PÅ kameran, men litet hushållspapper framför pop-up-blixten funkar också jättebra :-)

Nu ska jag fortsätta redigera bilder, har bestämt mig för att gå igenom alla oredigerade privata bilder från 2011 så att jag kan rensa datorns hårddisk lite! Sen har jag ju massor av fotojobbsredigering som väntar... företagsbilder som ska friläggas och fina gravidfoton från idag... men de får vänta till i veckan!

Känner mig företagsam och full av energi inför "måndagsimorgon" - veckan kommer att bli dunderbra!


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

[email protected]





RSS-flöde
Bloglovin
Facebook








Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar