några slutartider

 
Idag är sista tisdagen i denna månad, vilket innebär bildvisning hos "Leafoto" :-) Soffan har varit fylld av mina härliga elever! Bildvisning innebär alltså att vi tittar på bilder vi själva tagit (eleverna hade fått läxan att ta bilder dels med bländarprioritet och dels med tidsprioritet) och bilder på samma tema som andra fotografer tagit. Alla hade varit flitiga och gjort läxan så det blev en hel del bilder att titta på! Jättekul att se och höra hur alla tänkt...

Något som de önskat till denna gång var att få några konkreta exempel på slutartider för att frysa rörelse eller skapa snygg oskärpa. En liten lathund helt enkelt. Jag skrev ner några stycken till dem och delar med mig av dessa till er också.

Barn i rörelse - åtmindstone 1/500

Frysa ris som kastas (som bilden ovan) - 1/500

En person som hoppar - åtmindstone 1/800

En fågel som flyger - 1/1000

Vattendroppar som slår i gatan vid ett ösregn - 1/1000

Ett drömlikt "påminner om dimma" vatten - "15

Ett vattenfall som ser ut som en gardin - "1

A och O för korta slutartider är l j u s. Helst mycket. Är det inte tillräckligt så får man höja ISO. För långa slutartider är det tvärtom: då får man välja att fotografera en mulen dag, i gryningen eller i skymningen. Ibland kan man behöva ND-filter (gråfilter) som man sätter på objektivet, de gör att kameran inte släpper in lika mycket ljus. Självklart behöver man också ett s t a t i v för att fånga med långa slutartider.
 
 
 


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

kontakt@leafoto.se

RSS-flöde
Bloglovin
Facebook
Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar