B A L A N S

 
 
 
Februari månad har varit som en vändpunkt för mig när det gäller mitt företag, men även på andra plan. Jag känner att jag äntligen är på rätt spår. Jag börjar få ordning och reda både på hälsan, företaget och ekonomin. Jag och Erik kör 5-2-dieten, jag har börjat simma och gymma igen, jag har storkok med mamma en gång i veckan och jag styr mer vilka dagar jag jobbar. Jag har gjort kalkyler för mitt företag och satt mål och följt upp fakturor på ett sätt som jag förut inte har varit så bra på.
 
Inget av det där är ju faktiskt svårt, det handlar bara om att faktiskt göra det.
 
Förra året hade jag så mycket utgifter och investeringar i mitt företag att jag gick på +/-0. Men när jobbet även är ens passion, kärlek och största hobby så blir det nog lätt så att i kapp med att man får in pengar så hittar man nya (fotorelaterade) saker att köpa för dem... :-) Men jag är väldigt förväntansfull och optimistisk inför det nya året för med mitt nya tankesätt, min målmedvetenhet, studion och just alla de där investeringarna så är jag övertygad om att det kommer bli betydligt bättre siffror nästa år!
 
Jag har haft många fotograferingar och bildvisningar denna månad och det har gått jättebra. Älskar att vara och fota och producera i studion! Blir glad av att komma dit, det är så hemtrevligt och mysigt och jag tror även att det är precis det som mina kunder känner när de kliver in. Det känns väldigt mycket "jag"! Även om det är Terri som har inrett de flesta rummen så har jag ändå satt min prägel på några hörn. När mitt kontor blir färdigt kommer det att kännas ännu bättre. DÅ blir det invigning :-)
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
i pojken med spring i fanns en fotograf

 
 
 
Det härliga med familje- och barnfotograferingar är att man aldrig vet hur de kommer att bli! Det är alltid spännande! I lördags hade jag en familjefotografering i studion och deras femåriga son hade så mycket spring i benen! Han for från ena rummet till det andra och det var inte svårt att förstå varför familjen inte hade så många bilder på dem allihop samtidigt...
 
Så snart vi gick till studion ville han dock gärna prova min kamera. Tydligen hade hans extrapappa ett stort fotointresse och det hade nog smittat av sig på Ervin! Jag lovade honom att han skulle få göra det när vi var klara med fotograferingen :-)
 
Även om han var ett energiknippe så måste jag säga att han var väldigt samarbetsvillig framför kameran! Han satte sig snällt som jag föreslog, var snäll mot lillasyster (som var ett halvår och inte riktigt kunde sitta själv ännu) och han var glad genom hela sessionen. Imponerande för en femåring, helt klart! Jag blev ännu mer imponerad när han fick låna min kamera...
 
Jag bad honom sitta på pallen och hängde kameran runt han hals med fokuspunkten i mitten så som jag tänkte det var enklast. Han började genast regissera sina föräldrar "Pussas!" och "Se så där kära ut som ni är!"
 
Efter några bilder fick jag flytta upp fokuspunkten eftersom han ville kunna få med mer av deras kroppar (han hade alltså full koll på att den där röda pricken (fokuspunkten) ska vara i ansiktena)...
 
Jag var tvungen att springa iväg och ta en bild. Det skulle förvåna mig om han växte upp utan att bli fotograf på något sätt. Inte en enda gång kände jag någon oro för att min superdyra fullformatskamera satt i händerna på en energisk femåring, nej jag kände mig helt trygg hela tiden! Det är helt klart första gången det händer :-)
 
Bilden han tog blev också jättebra! Eller vad säger ni? (har dock beskurit den och gjort en basredigering). 
 
 
 
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
söndagsretuschering

 
 
 
Idag sitter jag vid datorn och förbereder bilder för print. Öppnar upp dem i Ps och kollar igenom dem med förstoringsglaset. Ser ni vad jag gjorde med denna? Tog bort märket som syns genom linnet :-)
 
Igår vad jag och Erik i studion och fixade. Nu när bröllopsmässan är förbi är det hög tid att få tavlor på plats på väggarna i mitt kontor! Men det är inte det lättaste när man har massor av fina ramar man vill visa och tavlor i olika storlekar och typer. Erik var där som bollplank för att jag skulle få någon klarhet.
 
Det är några nya tavlor på gång! Bland annat dessa, som kommer att få vita vintageramar:
 
 
 
 
 
Och de här bilderna kommer jag att göra 40x60cm tror jag :-) Den ena med vit, den andra med brun träram. Finns så många fina ramar - fina på olika sätt! Det är en djungel. Stora tavlor förtjänar gediget tjocka ramar, så mycket har jag klurat ut.
 
 
 
 
 
Jösses vad roligt det är att se sina bilder på print kan jag säga. Längtar tills jag får upp dessa på väggen! Och det är verkligen en härlig känsla att omge sig med sina favoritbilder! Små glimtar av fotosessioner från olika tider och platser, människor som jag haft glädjen att föreviga. Det är ju liksom så mycket mer än ett jobb, det här.
 
På tiden att kontoret blir färdigt förresten, så att jag kan ha invigning! :-)
 


· Lämna en kommentar ·
Bildredigering 2 kommentarer
Gravidfotografering i det vita

 
 
 
I tisdags hade jag bildvisning med Emma med bilderna på henne och hennes dotter Tora. Jag fotade dem första gången när Tora var ett halvår och nu är hon snart fyra! Och ska bli storasyster dessutom!
 
Det verkar hon förresten se fram emot :-)
 
Emma lät mig bestämma bakgrund och den här skira vita-gardiner-varianten var det länge sedan jag gjorde. Dessutom med en dubbelsäng... Men i studion finns alla möjligheter och således även en säng! Tar en stund bara att få allting på plats...
 
Dagen jag fotograferade dem var en riktigt mulen dag och det som jag hade tänkt skulle bli en fotografering i dagsljus blev istället med blixtar. Jag tycker ändå att jag lyckades få till den där dagsljuskänslan och både jag och Emma blev grymt nöjda med bilderna. Det blev bland annat tre Standout-tavlor till Toras rum, en Fine-Art-tavla till Emma och ett fint kvadratiskt album med tjocka sidor där jag limmar in varje bild för hand.
 
Jag brinner verkligen för det här med att GÖRA tavlorna, att ha kontroll över hantverket och få använda händerna kan man säga! Sånt jag gjorde när jag höll på med målning och teckning. Det känns så mycket JAG. Och jag blir så glad när kunderna ser och uppskattar det.
 
Det blev måååånga fina bilder eftersom både Emma och Tora var en fröjd att ha framför kameran! Jag visar bilderna med Emma nu och så får Tora en egen blogg senare i veckan :-)
 
PS - en dag kvar på februarierbjudandet! 900 kr för fotografering och en inramad fine-art i 18x24cm!
 
 
 
Copyright: Leafoto.se / Fotograf Helena Petersson


· Lämna en kommentar ·
Familj 3 kommentarer
februarierbjudandet - passa på!

 
Gäller såväl barn- och familjefotograferingar som porträttfotograferingar!


· Lämna en kommentar ·
Erbjudanden 0 kommentarer
retuschering, bokningar och bildspel

 
 
Idag har jag suttit med bilder från de barn-, familje- och gravidfotograferingar som jag gjort i år. Jag går alltid igenom bilderna ganska nära inpå fotograferingen, i samband med att jag laddar in bilderna i datorn (och gör backup på direkten), men den slutliga produkten brukar jag inte göra förrän det närmar sig bildvisningen. Det är då jag gör om alla bilder även till svartvitt, gör någon extra finslipning av några favoriter, exporterar dem både högupplöst och webupplöst samt sätter ihop ett bildspel.
 
Idag har det blivit en salig blandning av företagande. Jag har svarat på några bokningsförfrågningar på bröllop, bokat in en bildvisning, funderat på om jag ska skaffa något bokförings- och faktureringsprogram, redigerat bilder, lekt i photoshop och eftersom jag har bildvisning imorgon satt ihop ett bildspel. 
 
Ganska mysigt är det. Skönt att sätta sig med sina bilder då det är annat i livet som inte blir som man tänkt. Då det är lite tungt liksom. Då är jag glad att jag har ett sånt här jobb som jag brinner för!
 
Och jag ser verkligen fram emot bildvisningen imorgon! Ska bli så roligt att visa de ljusa, skira gravid- och barnbilderna som jag tog på Emma och hennes dotter Tora i januari :-)
 


· Lämna en kommentar ·
Företagande 0 kommentarer
när man inte kan sluta le

 
 
 
Jag har en god vän som heter Johan (eller, jag har egentligen flera goda Johan-vänner men den här Johan kom först!) som jag umgicks väldigt mycket med när jag bodde i Orminge i min första egna lägenhet. En solig höstdag när jag kom cyklandes förbi Boo sjukhus mot Orminge centrum så mötte jag Johan i backen och så började vi snacka efter det där vanliga "Hej"et som vi brukat utbyta i rätt lång tid. För när man bor i Orminge så har man setts, ofta många gånger, och vi hade dessutom en gemensam bekant även om vi inte brukade umgås. Men denna gång så började vi som sagt snacka och sedan visade det sig ju att vi bodde väldigt nära varandra och att vi hade mycket gemensamt och väldigt trevligt ihop! Så vi blev goda vänner. Hälsade på varandra på impuls-basis samt skapade en trevlig rutin att träffas varje vecka och titta på Dark Angel ihop (någon som minns den?? med vackra Jessica Alba!).
 
Sedan dess har vi varit vänner men det var igår väldigt länge sedan vi sågs. Det blir så ibland - livet kommer emellan, man glömmer, man har inte tid... och vips så har det gått alldeles för lång tid. Det blir nästan svårt att ta upp kontakten. Man tappar bort sin vänskap lite.
 
Men. Igår gick jag på tunnelbanan (ja, det händer faktiskt att även jag åker tunnelbana! Nästan aldrig och absolut inte om det är snö) för att jag lite halvt desperat behövde en medicin som jag hoppades skulle finnas på Schele (det underbara dygnet-runt-apoteket som i princip a l d r i g gjort mig besviken!). Det är rätt packat i vagnen men jag hittar den enda lediga platsen och tränger mig in genom ett gäng glatt gestikulerande och engelsktalande turister (trodde jag) för att nå den. Så sitter jag där i min bubbla och så känner jag igen en av de där engelsktalande rösterna. Och visst - det är Johan! Han sitter där och talar minst lika gestikulerande och engagerat med gänget i sitt röda skägg och hår (som blivit mycket längre!). Jag ler stort men han är fullt koncentrerad på sina kamrater. Så jag skickar ett sms till honom. "Hej!" skriver jag. Fast han upptäcker mig före han upptäcker det. "Hey, I know you!" Och så ler också han stort och vi kramas och snackar lite och fortsätter att le stort ända tills jag ska av. 
 
Det kändes verkligen rakt igenom att Honom Har Jag Saknat liksom, och där sitter han, bara sådär! Och så bara vet man att den där vänskapen är hittad igen. Hur skön känsla som helst.
 
Någon minut senare får jag ett sms med "Hej" :-) Och dagen efter (idag) träffades vi och pratade och pratade. Och Johan han bakade, precis som han alltid gör. Helt rätt.
 
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Jag tycker om 1 kommentarer
mor-och-döttrar-fotografering i studion

 
 
 
Idag (eller igår om man tittar på klockan...) hade jag en fotografering klockan elva på förmiddagen och vid tio var jag på plats för att rigga. Eftersom jag skulle ha flera personer framför kameram (på samma gång) så satte jag upp bakgrunden så långt bak i studion som möjligt. Man vill kunna stå så långt bak som möjligt för att slippa använda vidvinkel! Jag fick testa mig fram många rundor vad gällde bakgrundbelysningen då blixtarnas ljus reflekterades i ytan på vinylen när de riktades rakt mot den. I slutändan lät jag en blixt indirekt ljusa upp den, vilket fungerade jättebra. Som huvudljus hade jag Octaboxen, som alltid ger en fin rund reflektion i ögat samt sprider ett mjukt ljus.
 
 
 
 
 
 
Många som fotar i studio använder ljusmätare när de riggar men jag har alltid bara testat mig fram. Tagit en bild och kollat av bilden och histagrammet, ändrat något och testat igen. Efter ett tag behöver man inte testa så mycket. Jag tittar på skuggorna och tycker jag att de är för hårda så lättar jag upp dem. Huvudljuset vet jag oftast var och hur starkt jag vill ha det eftersom jag vet vad jag vill fota med för bländare och ISO och det får i sin tur avgöra hur mycket ljus jag behöver. Det är upplättningsljusen som jag brukar ändra mest på. Flytta runt och rikta om och justera styrkan på. 
 
Framför kameran idag var en familj som jag fotade för nästan två år sedan. Då var det bröllopsfotografering! Jag minns att lilla Svea som då var två år var bestämd och inte alls ville vara med på foto. Hon gick sin egen väg :-) Det var en helt annat Svea jag fick träffa idag! Och bland fotograferingar så var denna bland de absolut enklaste, på ett positivt sätt! Både Sara och hennes döttrar såg bekväma och glada ut framför kameran och jag fick verkligen precis alla bilder jag hade hoppats ta!
 
Nu har jag några att gå igenom ;-)
 
 
 
 
 
 
Tänkte att jag skulle bjuda på lite bilder på Sara och hennes fina familj från fotograferingen för två år sedan! Det är så roligt att återse gamla kunder! Se hur barnen växt och förändrats, se hur lika de är men ändå inte. Det är en sann fröjd.
 
Det är också roligt att titta tillbaka på gamla bilder! Några av dessa tillhör fortfarande mina favoritbilder :-)
 
 
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Fota i studio 1 kommentarer
7-9 mars är Leafoto i Göteborg och fotar

 
Fredagen den 7e mars åker jag och Erik till Göteborg och riggar upp en liten studio för de små hemma hos några gova vänner till oss som bor nära Älvängen. På lördagen och söndagen hoppas jag att jag får föreviga många små personer!
 
En fotosession tar ca en timme och i studion ryms ett eller två barn alternativt föräldrar med sin bebis. Större gruppbilder kan bli lite kluriga med tanke på att utrymmet är begränsat (och barn brukar ju inte gärna stanna särskilt stilla på en plats...)
 
Om man är nyfiken på mina barnbilder kan man besöka kategorierna "söta små", "busiga barn" eller "familj" här på bloggen. Eller besöka min hemsida leafoto.se 
 
Förutom bröllop så är det barn- och familjebilder som jag brinner för att fota. Jag har alltid roligt bakom kameran och är mån om att de jag fotar har det minst lika kul! Såpbubblor, ballonger och tyll är vanliga ingredienser i mina fotograferingar men kom gärna med egna idéer!
 
Välkommen att boka din tid genom att maila till kontakt@leafoto.se
 
Göteborgsprispaketen hittar ni här nedan!
 
PS - tipsa gärna bekanta som ni känner i Göteborg! /tack!
 
 
 
copyright: Fotograf Helena Petersson, leafoto.se - Dela gärna men uppge då mitt namn och hemsideadress!
 


· Lämna en kommentar ·
Erbjudanden 1 kommentarer
leafotos dagsljusstudio

 
 
 
Fördelen med att ha en stor studio är att man kan göra lite olika setups varje gång. Varför jag ofta gör just denna - med en säng och massor av vita gardiner och tyll - är för att jag tycker om när det är mysigt och stilrent och avskalat. Sen gillar jag när små barn kan hoppa och när det är mjukt att busa! Och det blir lite större yta att röra sig över.
 
Ljuset kommer in från fönstret och studsar omkring i taket och mot bakgrunden. Det ger en mjuk, ganska så skuggfri ljussättning. Väldigt tacksamt vid barn- och gravidfotograferingar. Eller små familjer. Eller boudoir.
 
I lördags fotade jag en bebis här. Tillsammans med sina föräldrar. Det roligaste var att det blev riktigt svängigt eftersom lilla Noa, som bebisen heter, tydligen älskar Michael Jackson och när pappa Robert dansar med honom och sjunger med! Särskilt "Bad" var en hit. Så när Noa blev ledsen så skruvade vi upp volymen och Robert dansade omkring med Noa...
 
Så himla trevlig fotosession! :-)
 
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
ett steg i taget

 
 
 
Det var ett tag sedan jag skrev nu! En vecka har gått sedan bröllopsmässan och jag har behövt varva ner lite. Har varit väldigt mycket fokus på mässan både december och januari och nu efteråt är det endel att komma ikapp med! 
 
Jag gjorde endast en fotografering i januari - en gravidfotografering - så i februari blir det lite fler. Jag har många familjefotograferingar inplanerade. Samt endel bildvisningar, produktleveranser och kundmöten. Och såklart p l a n e r i n g e n för detta år. Att vara fotograf handlar om så mycket mer än bara att fotografera! Det är svårt att vara bra på alla de olika bitarna men det är tyvärr det som krävs för att man ska lyckas. Jag måste framför allt bli bättre på att planera in de där andra bitarna och inte bara göra de roligaste (fotografera och bildredigera)!
 
Just nu försöker jag att hitta en fungerande balans mellan dem och mitt privatliv :-) Det är en utmaning! Om det är någon egenföretagare därute som har några visa ord på lager inom detta ämne så dela gärna med er!
 
 
Lämnar er med lite fler bilder från förra helgens bröllopsmäss!
 
 
Bröllopsmässan startades båda dagarna med ett glas bubbel hos mina kollegor på Leya Photography
 
 
Jag var extra stolt över min lilla Boudoir-hörna i montern :-)
 
 
Denna bukett köpte jag av den lokala blombutiken i Sandsborg. De lät mig låna vasen!
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Företagande 0 kommentarer


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

kontakt@leafoto.se

RSS-flöde
Bloglovin
Facebook
Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar