Fotografier från Förr

Idag hämtade jag ut en spännande försändning på posten. Det var ett klart hemmagjort kuvert i A3-format bestående av olika fasttejpade kartongbitar... jag fick kämpa länge innan jag fick upp det! Avsändaren var min faster Susanna. Det första jag såg när jag till slut fick upp mitt paket var några svarta ark med svart-vita bilder, tagna för länge sedan. Fina ögonblicksbilder från min första tid på jorden. Så värdefullt att få!

Det är något alldeles särskilt att se fotografier på print. Extra kul är det såklart när de är riktigt gamla och helt naturligt sådär lite gryniga...

Min kärlek till fotografin föddes ju innan bilderna blivit digitala, så jag minns mycket väl känslan av att stå i fotolabbet bland kemikaliedofterna och i skenet av en röd lampa se bilden liksom sakta men säkert födas på pappret... Det kom jag att tänka på när jag tittade på bilderna min faster skickat mig. Tja, och det faktum att både mina föräldrar och jag blivit rejält mycket äldre, såklart... :-)






· Lämna en kommentar ·
Egobilder 0 kommentarer




Let´s catwalk


Jag och Erik har haft en så underbar lördag och tagit massvis med bilder. Vi började dagen med en promenad till lokala pizzerian. Pizzorna där är gigantiska tefat, alltid supertunna och saftiga. Vi tog dem med oss och satte oss under ett träd och njöt av den värmande solen medan vi mumsade i oss så mycket vi orkade. (Jag har halva pizzan kvar :-P)




Sedan tog vi en tur till Farsta Centrum, eftersom jag hört att det skulle vara modevisning där idag. En utmärkt chans att fota snygga poserande människor :-) Modellerna var tydligen dansare från "Let´s dance" så det blev lite dans oxå. Aldrig följt den showen så jag har ingen aning om vilka de var, dock. Jag är mer ett "So You Think You Can Dance" fan.






Jag såg en klänning som jag gäääärna skulle ha på mig :-)











Innan vi lämnade Farsta så bjöd Erik mig på en utsökt Vaniljlatte och på vägen hem stannade vi till vid vackra Skogskyrkogården. Idag var både underbart ljus och härligt frisk luft, det lockade verkligen till att vara utomhus.





· Lämna en kommentar ·
Erik och jag 0 kommentarer




Fräck presentation :-)

Idag har jag hjälpt Markus sammanställa det personliga brev som han ska skicka iväg tillsammans med CV när han söker första bartenderjobbet. Har piffat upp det lite och vi blev båda två väldigt nöjda med resultatet! Vem kan motstå ett stådant brev? Visst vill man träffa killen bakom?

(Har retuscherat bort lite kontaktinformation här bara)




· Lämna en kommentar ·
Bildredigering 0 kommentarer




Tisdagslyx


Min lillebror Markus kom tillbaka från Spanien igår som certifierad bartender :-) Yey Mackan!!! Detta skulle ju såklart firas samtidigt som hans kunskaper skulle utmanas...

Eftersom jag inte jobbar tidiga morgnar på onsdagar så var det fritt fram!

Jag kunde ju inte låta bli att ta tillfället i akt att fota dessa kreationer... Ställde upp min svarta kub och en softbox på varje sida, satte bländaren på 16, ISOn på 100 och tiden på 160. På kameran satte jag 135-an och en liten pall fick hjälpa till med perspektivet. Här är resultatet (och recepten på våra favvisar!)








· Lämna en kommentar ·
Saker 0 kommentarer




Pizzakväll


Jag och Erik har båda varit rejält förkylda i några dagar. Helgen spenderade Erik spelandes på sin dator och jag framför TVn med film efter film. Älskar att titta på filmer! Och serier för den delen. Gärna med bestialiska mord eller sockersött romantiskt. Eller verklighetsbaserade historier. Det blev trots snörvlande till en riktigt mysig helg.

Idag var "min" mat-dag och jag bestämde mig för att fixa pizza från grunden :-P Kan tala om att det blev mumsigt värre! Erik sa att det var den godaste hemlagade pizzan han ätit någonsin!

Pizzadegen (som räckte till två stora pizzor)
15g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk socker
1 msk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durum vetemjöl
5,5 dl vetemjöl special

Degen fick jäsa 45 minuter

Garnering: tomatsås med basilika, ananas, champinjoner, räkor, oliver, mozarella och ost.

Gräddades i 6 minuter i mitten av ugnen, i 250 grader







· Lämna en kommentar ·
Hemma hos oss 2 kommentarer




Fine Art Nude

 
  

This Wednesday I had the pleasure of getting a lovely visit from overseas. I´m writing this blog in english so she can understand it :-) We had never met before but hit it of instantly. I have found americans to be very friendly and open and she was exacly that - plus fun, smart, creative, talented and totally stunning. 

I would kill to have hair like hers!!! 

She was also very relaxed with her body and I was sure that she had posed nude before. She had told me she has photographer friends in America who she sometimes assists. Working together, we found a lot of really beautiful poses. In this kind of photography, the result is always a work of two people. She was awesome in finding ways to change her posture. I was surprised afterwards, when she told me she had never posed nude before. It makes me feel great knowing I make my models feel so at ease in front of my camera!

 

These kind of photosessions are done with a Time For Print contract, where neither me nor the models get paid, but we both get great pics :-) And the ones that we´re both ok with, we are free to show off wherever we´d like!

 

In my case, the plan is to one day show my FineArtNudes in an exibition. But I´m in no hurry and so I do these kind of sessions now and again when I come upon someone who´d like to pose for me. It can be woman or man, don´t matter.

 

If you know someone who might be interested in participating in my project - or if you feel up for it - please don´t hesitate to write me a line and I´ll get back to you with some more information! Normally I meet with my model in a café first to talk everything through, so that we both know what´s going to happen at the photoshoot.

 

    

 


· Lämna en kommentar ·
Avklätt 1 kommentarer




Vad är temat?


I helgen har jag plockat fram den lilla flickan i mig och lekt i skogen med mitt söta lilla troll! Det med den utmärkta ursäkten att fotografera, såklart. Jag har låtit Trollelina bada i fågelbadet, surfa i en balja, klättra i träd, krypa på mossiga stenar och stå vid ett träbord och sälja svamp och bär... Tänk vad roligt man kan ha med ett litet troll!

Tror dock att övriga medlemmar i Fotomaki kanske lyfter på ögonbrynen åt min ambition... Men nu när jag ser på bilderna så får jag lite lust att spinna vidare på Trollelinas historia - kanske teckna ner hennes historia i någon liten barnbok eller så... Har ju alltid velat skriva en barnbok!










Fototeknik: När jag fotograferade Trollelina så använda jag mig framför allt av 135mm objektivet och ställde mig en bit bort. Bländartalet låg mellan 2.2 och 4.0. Jag hade nog velat använda min 50mm macro också, men den hade Erik snott! I Lightroom har jag gjort bilderna svartvita med mkt svärta och kontrast samt skärpa. Jag har även lagt på brus så att fotot mer liknar ett gammeldags foto! :-)
 


· Lämna en kommentar ·
Saker 4 kommentarer




Hemligt


Igår när jag bara var tvungen att köpa mig själv något gott på den lokala lilla Konsumbutiken så stötte jag på den här lilla krabaten! Bedårande! Kunde inte riktigt gå därifrån utan att ha henne med mig. Kanske för att jag samlade på småtroll när jag var liten. Eller så var det färgerna. Hur som helst kände jag att hon skulle vara perfekt i det tema som jag funderat på inför månadens Fotomaki.

Fotomaki är en fotoklubb som Erik och jag är med i. Varje månad får vi tre teman som vi ska låta inspirera oss när vi plåtar. Denna månad är det tredje temat "rebus". Vi ska var och en hitta på ett eget (hemligt) tema och sedan fota på detta och låta de andra gissa. Jag kanske inte har valt det enklaste temat, men helt klart är det roligt, annorlunda och en utmaning. Lilla Trollelina ska ingå i det och i helgen ska vi ut i skogen och fota...




· Lämna en kommentar ·
Saker 4 kommentarer




Tvillingarnas bok



De här småttingarna har jag följt genom hela deras första år. Varje månad har jag fotograferat dem - själva eller med deras mamma Lena, med morfar och mormor eller allihopa. Hemma i sängen, i studion, i trädgården, i badkaret, på babysimmet, på stranden... Tolv fotosessioner ger många många olika bilder och det har varit jättekul att få följa dem!

De föddes två månade för tidigt och fick inte komma hem från sjukhuset förrän efter tre veckor. Nu håller jag på med deras ettårsbok som ska innehålla bilder från sessionerna och Lenas små noteringar. Har gjort de första fyra månaderna idag :-)









 



· Lämna en kommentar ·
Söta små 6 kommentarer




Idyll



Idag, precis som igår, skapades det för fullt. Erik pulade på med kuberna och jag påbörjade en målning som jag sedan länge velat göra. På eftermiddagen virkade jag klart babymössan. Solen värmde och från min bil strömmade bra musik ut ur en nedvevad ruta. Eva och Jan plockade svamp och till middag blev det smarrig pasta med smörstekta kantareller. 

Det var en dag så idylliskt en dag kan bli!







Sista två bilderna tog Erik :-) Nu är vi hemma i lägenheten igen och kuberna (för vi gjorde två) står och tar upp rätt stor plats här i vardagsrummet... Jag ska måla dem till veckan, en vit och en svart. De kommer att användas till lite allt möjligt. Att sitta på. Att krypa ut ur (den stora har ingen botten och ett lock ovanpå). Att krypa in i. Vid produktfoto. Som piedistal. Som förvaringsbox (den mindre har botten). 

Som ni hör - finns massvis med användningsområden! Längtar!!!


· Lämna en kommentar ·
Pyssel 2 kommentarer




Kreativ lördag




Jag tycker det var rätt skickligt av mig: Jag hade en idé - och satte sedan resten av familjen i arbete för att genomföra den! B-) Soft! Medan Erik och hans pappa Jan limmade, borrade och skruvade satt jag i solen och lärde mig virka (och här var det Eva som fick bistå med expertis) ! Planen var att virka en liten bebismössa som jag kan fota småttingar i! Har kommit halvvägs nu :-)







· Lämna en kommentar ·
Pyssel 3 kommentarer




Torsdag


 

Jag tänker börja min blogg idag med en virtuell kram till min härliga sambo! Igår, till exempel, kände jag mig plötsligt riktigt ordentligt sugen på glass... då pallrade sig Erik upp ur soffan och gick iväg och köpte min favoritglass (dajm). Och idag kom han hem med en rosa blomma till mig :-D

Han gör sådant lite då och då! Kan man ha en goare pojkvän?

 



Idag kom jag hem från mitt arbetsterapeutjobb och satte mig framför datorn och där har jag suttit några timmar, försjunken i mina bilder. Låg lite efter. Bland annat var det kvicka Felix, som jag fick jaga efter i skogen förra veckan! Var lite orolig att han inte fastnat ordentligt på någon bild, så snabb som han var!



 




· Lämna en kommentar ·
Busiga barn 2 kommentarer






Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

[email protected]





RSS-flöde
Bloglovin
Facebook








Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar