jobb & persiljaErik är iväg och dansar och jag sitter där jag som oftast sitter: framför datorn. Idag har jag äntligen haft lite tid att jobba med några favvoplåtningar! Storesyrran hade ett tjok fotosessioner här under en helg och idag har jag hunnit igenom en till av dessa. Utesessionen väntar fortfarande!

Är även klar med fler bilder från "sweet-dreams" projektet, eller vad jag nu ska döpa det... Vackra Vinnie kommer ni att få se bilder på imorgon :-)

Och så har jag checkat in på RyanAir! Tänk, på fredag är jag i England med lillsyrran! L Y C K A !!! Är tacksam att Ryanair faktiskt påminner en om att checka in! En sådan sak skulle vara typiskt mig att glömma annars.

Sen har jag skapat ordning bland alla service-finder-uppdrag! Skaffade en liten svart bok (med tomma sidor såklart, avskyr rader) och en radda fina färgpennor att skriva i den med. Ordning och reda!

Med mig på det stökiga skrivbordet står en nu uppäten knippe persilja. Jag fullkomligen Ä L S K A R persilja. Seriöst. Så frisk och grön smak. Har en knippe till i kylskåpet...
· Lämna en kommentar ·
Företagande 4 kommentarer
#59 TeschoTipsDagens fototips är hämtat från http://tescho.se/ en otroligt lärorik blogg vare sig man gillar foto eller ätbart!
Hon lägger ut recept varje vecka som hennes läsare faktiskt FÅR dela med sig av, helt lagligt! Generöst :-)

Det är Therese Tjernström som gjort min bloggdesign. Sjukt talangfull tjej. Här kommer fortsättningen! Enjoy!· Lämna en kommentar ·
Photoshop 0 kommentarer
Vilken skådespelerska är hon lik?

Slogs av likheten igårkväll när jag satt och redigerade storesyrrans andra tjok av biler! Visst ser ni det också?· Lämna en kommentar ·
Studioporträtt 6 kommentarer
härliga tisdag!


Hämtade några kunduppgifter idag och blev lite inspirerad att gå tillbaka till förra sommarens bröllop och ge bilderna lite vintage-känsla! Så kan man också fördriva en trevlig timma :-)

Ser fram alla bröllop som jag ska få föreviga denna sommar! Man blir så lycklig av att fota kärlek!

Erik lockade ut mig i den fina kvällssolen för att ta lite bilder. På mig. Har ju klippt mig ganska nyligen så det var väl framför allt den nya frillan han ville fånga på bild! Är ni nyfikna på hur de bilderna blev kan ni titta in på hans blogg http://erikfotograf.wordpress.com/ De blev jättefina så jag kommer nog låna någon bild till hemsidan i vår!

Hade mina elever här ikväll på en trevlig bildvisning. Imponerades av deras bilder! De hade verkligen hittat fina och många gånger lite annorlunda ledande linjer i sina bilder. Synd att ingen av dem har en blogg så att jag kan länka till dem! De höjer verkligen bilden ett snäpp de där linjerna.

Något annat jag gjort idag är att anmäla mitt intresse för att ingå i Anders Varros projekt 365, vilket jag tycker ni också ska göra! I alla fall om ni bor nära Örebro!

FOTOTIPS 58
Gå in här och titta på denna fotografs häftiga bilder, gilla honom på facebook och skriv sedan ett mail till honom där ni berättar att ni gärna skulle låta honom ta ditt porträtt till sitt projekt. (Under arton år måste ha målsmans underskrift) De 365 porträtt han får ihop (han ska ta ett per dag) kommer att bli en utställning :-)

· Lämna en kommentar ·
Vardag 5 kommentarer
när livet är en dans


Måste ge lite cred till min härligt stödjande, uppmuntrande och tålamodiga sambo! Han låter mig sitta klistrad framför min dator utan att klaga nämnvärt. Det han istället gör är att dra mig ifrån den lite då och då för att ta en dans! Hur underbart är inte det? Idag har vi svängt om till några av Elvis mest rockiga låtar.

Erik är en otrolig duktig och musikalisk lindydansare som även dansar balboa och blues (och vals, lite tango, foxtrot och säkert något mer...) Det är en ren fröjd att dansa med honom och känns alltid så lyxigt att få honom för sig själv här hemma! Han var en av mina absoluta favvo-dansare även innan vi blev tillsammans :-)

Idag har varit en sån där datadag igen... det är väl mer en regel än ett undantag kan man väl säga nu sedan jag lite mer aktivt bestämt mig "jaga" kunder...

Är med i något som heter "servicefinder" vilket innebär att jag får mail från dem när ett uppdrag kommit in som passar in på mig (foto, design, bildredigering, kurs). De ger mig chans att köpa kontaktuppgifterna till den kunden. Kostnaden varierar beroende på vad det är för uppdrag. Stora bröllopsgig och företagsgig är dyrare. 

De skickar ut detta mail till en hel drös andra fotografer också såklart. Det handlar om att vara snabb om man vill ha ett uppdrag, eftersom det "bara" är fyra andra som får köpa det. Det betyder alltså att jag konkurerar med dessa fyra. Sen är det lite upp till en själv att avgöra hur sälj-biten ska ske. Säljande brev, bra kundkontakt, fin portfolie och att vara prisvärd underlättar!

Är jag säljande? Trodde inte det. Tänkte att jag får ta dessa uppdrag lite som en "kurs i att bli mer säljande" eftersom jag trodde att jag var rätt dålig på den biten. Har alltid haft svårt för att ta betalt, även när jag tecknade porträtt åt folk... något om att inte veta hur man värdesätter sin konst...

Lite peppande och motiverande är ju nu att jag av sex köpta redan har fått två :-)
Inte allt för dålig statistik!

Har även fixat klart materialet till tredje fotokurslektionen, eftersom jag kommer att vara i England hos lillsyrran helgen innan. Imorgon är bildvisningen från kompositionslektionen - ska bli grymt att se mina elevers bilder!

Längtar!

Godnatt på er 


· Lämna en kommentar ·
Företagande 2 kommentarer
#57 Det gyllene ljuset


För att få till de där varma färgerna och långa skuggorna så ska man välja att fota under den första timmen ljus på morgonen eller den sista på kvällen. Den timmen kallas också för den Magiska timmen. Detta är något som naturfotografer vet mycket väl! Själv är jag ofta lite för morgontrött för att orka ta mig upp i tid för att fånga det... Denna bild tog jag på väg till Rehabcentrumet imorse. Jag tänker ofta att jag är lyckligt lottad som fått jobb i en så underbar miljö! Blir alltid inspirerad att ta fram kameran (eller i många fall mobilen) särskilt före jobbet börjar.

Tänker ofta att jag borde ta mig ut så där okristligt tidigt på morgonen även när jag inte jobbar där... men det är sällan det blir av! Vad kan det bero på....

Bilden kommer direkt ur min iPhone, utan något spacat filter eller så. Förutom den svarta ramen så är bilden inte redigerad alls :-)· Lämna en kommentar ·
Om ljuset 5 kommentarer
kolla in IKEA

Detta är ett av de bästa och billigaste ställena att hitta det man behöver när det gäller props och tillbehör! Tänkte dela med mig av två grymma saker därifrån. Ett som jag har och ett som jag tänker köpa, kanske i veckan om jag hittar tiden till det :-)

MÅLA Ritstativ IKEA Hopfällbart; spar plats då det inte används.

Ritstativet använder jag grymt mycket - både när jag har min fotokurs och när jag planerar inför ett fotouppdrag. Det har även hänt att jag, för att "vinna" min kund visat vad jag spontant tänkt mig genom att ta ett mobilfoto av en skiss jag gjort och mailat iväg. Stativet kostar 199 kr och väger ingenting. Det är inte så högt ... men det är nästan en fördel eftersom jag gärna sitter när jag skissar. Baksidan är en whiteboardtavla vilket ger detta ritstativ ett extra plus i kanten!

Till höger är en sänghimmel för 99 kr! Den tänker jag köpa - är ju superenkel sak att ta med ut i sommar! Hänga upp i något träd och vips har man en romantisk liten "koja" utan att behöva hänga upp en massa gardiner på stänger... Tänker mig att jag kanske kan bättre på den lite genom att sy fast ytterligare tyg... får se när jag ser hur den ser ut i verkligheten!

K R A M

 

 · Lämna en kommentar ·
FotoTips 3 kommentarer
Picture Show


 
Det här är en iPhoneApp som jag blivit riktigt fäst vid! Med denna app kan du göra det lilla extra med din bild, kan man säga :-) ...det är ju alltid trevligt...

Först laddar man in en bild - tar en bild med kameran eller väljer en bild ur sin "kamerarulle". Man kan sedan välja en stil på bilden. Här ovan har jag valt Retro. På bilderna på taggtråden hade jag "Noir". Det finns oändligt många olika filter, du lär inte bli besviken på den saken!

Sedan kan man även lägga på olika ljuseffekter (bokeh till exempel), vignetering, struktur och ord. När man skriver ord finns lite olika Fonts att välja mellan, samt såklart färg, placering och storlek på ordet. 

Man kan beskära sin bild, spegelvända den, leka med bildens färger, exponering och kontrast, man kan skapa HDR-bilder eller leka med Tilt-Shift-funktionen. 

Självklart finns det också många olika sätt att rama in sin bild på! När man är klar kan man välja om man vill dela sin bild på Facebook, twitter, flickr, tumblr, Blogger eller i Mail - eller om man bara vill spara den i sin kamerarulle.

Det här är en app som det tar lite tid att lära känna, man måste lära sig att hitta i den! Finns ju så mycket! Men som ni förstår är det värt besväret!

Här har ni några exempel!
 

Calm, RedVintage & DarkGreen: 


VintageKhaki, Studio & HalfGray


IndigoGray & OldGray


Cinema & Min egen kombo :-)· Lämna en kommentar ·
Fota med mobil 3 kommentarer
jobbdag


Idag har jag varit en riktigt tråkigt flickvän. Jag har spenderat hela lördagen klistrad framför datorn, jobbandes med bilder och presentation till barnfotografer-sidan. Puh! Nu är jag äntligen klar och jättenöjd med resultatet! Så fort jag ser att den kommit upp på sidan så länkar jag :-)

Ska bara fixa ihop dagens fototips, sen är det dax för sängen! Har ju massa roligt att göra imorgon också! Nästa fotokurstillfälle ska förberedas och vill ta itu med lite fina bilder som legat och väntat alldeles för länge på att få min uppmärksamhet. Plus att jag ska träffa min goda vän Hans! Inte sett honom på evigheter, det ska bli jättekul :-) Vi lärde känna varandra på Teneriffa för många år sedan. Hans är en sån där riktigt driftig människa. Han är bland annat grundare av och språkrör för Marschen för tillgänglighet. Hans hemsida hittar ni här och där finns en liten bild på Hans som jag tagit!

Ska försöka att ägna mig lite åt pojkvännen imorgon också... Han sover för länge sedan vid det här laget...· Lämna en kommentar ·
Företagande 0 kommentarer
I feel GOOD

  


Känner mig SÅ GLAD! Just kommit hem efter ett möte med en affärskund och det kunde inte gått bättre! Jag hade inte fått uppdraget än när jag gick dit och visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men när vi satte och ned och pratade kändes det bara så rätt - och lätt!

Det handlar om ett företag som har hand om skolmat och annan cateringverksamhet så vi möttes i matsalen i en av deras skolor. Bara en sån sak är ju toppen. Att faktiskt träffas där, där det händer, där deras affärsidé är igång. Helt rätt. Så satte vi och ned med var sin bricka smarrig skolmat för att prata designidéer :-)

Det var både roligt och spännande! Vi bollade idéer, skissade upp förslag, pekade, diskuterade och kom fram till lösningar tillsammans. Det flöt hur lätt som helst och jag gick därifrån full av skaparglädje inför att få sätta igång med deras broschyr!

Det känns riktigt bra!

Var tvungen att lägga upp lite bilder från mitt Underbara liv :-) Tyckte det passade inlägget. Jag är verkligen lyckligt lottad som får jobba med det jag älskar. Och jag märker ju att ju mer jag får jobba med det, desto lyckligare blir jag!

Trevlig helg på er!· Lämna en kommentar ·
Företagsgig 3 kommentarer
Gravidfoto


Något jag tycker är extra härligt är när jag får äran att faktiskt följa ett par genom livet och dokumentera några av de där allra viktigaste ögonblicken och stunderna. Jag fotade F & P bröllop i somras, och i december var det Fs stora fina mage som var i fokus.

Vi valde svarta bakgrunden och en till två ljuskällor. Det blev otroligt många vackra bilder men de lite mer avklädda sådana får de ha för sig själva :-) Här får ni se några av deras (och mina) favvisar!· Lämna en kommentar ·
Gravida 4 kommentarer
kom ihåg skorna!!!

 
Satt och tittade igenom bilderna med Robert idag då vi plötsligt kom på hur knasigt det faktiskt ser ut att de är i strumplästen! ... En Liten Detalj som liksom undsluppit oss båda. De skulle ju såklart ha haft på sig skor!

Så, dagens tips: Helfigur i företagssammanhang = s k o r

Och inte då de stora vinterkängorna (de var förresten med på några bilder då det skulle se ut som om de var utomhus) utan snygga lackskor / klackskor. Det är ju A och O.

Klantigt värre. Jag som planerat den fotograferingen så minutiöst. Skissat upp poser och testat belysningen. Men att säga åt dem att ta med inneskor hade jag ingen tanke på.

Man lever och lär, så är det ju. Lär ju inte göra om den tabben!


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 4 kommentarer
Nog ovanligt

Att ha en så bra relation med sin revisor som jag har är nog lite ovanligt! Han är här om fem minuter och jag ser verkligen fram emot hans besök! Det blir lite fika, småprat, tittande på bilder och såklart b o k f ö r i n g e n. För nu är det dags igen, att samla ihop sina inkomster och utgifter (gissa vilken hög som är högst???) för 2011. Härligt att bli av med lite papper tycker jag! Och som sagt, alltid trevligt att träffa Robert :-)

Vi är goda vänner sedan långt tillbaka och jag och Erik umgås gärna med Robert och hans fästmö. De har hjälpt mig otroligt mycket med att starta upp min företag, både när det gäller ekonomi, affärsplan och att genomföra idéer. De har också gett mig jobb då och då! Roligt när man kan ha ett sådant utbyte! Vi fakturerar såklart varandra enligt konstens alla regler, men just det att vi anlitar varandra är juste.

Roberts företag Ekonomihjälpen hittar ni här

Förresten är det alltid både roligt och nyttigt med besök - det ger en anledning att städa :-)

Ha en bra dag!

PS: tänker visa lite bilder från senaste gravidfotograferingen ikväll! Är verkligen stolt över de bilderna!!!· Lämna en kommentar ·
Företagande 3 kommentarer
låt solen vara bakom

 
Hur nere-i-gropen jag än känner att jag är ibland så krävs det inte mycket mer än några väl valdra vänliga ord för att jag ska klättre upp och plantera en blomma i hålet istället. Ett gott råd, en kram och lite peppande bekräftelse gör underverk! så TACK!

Behöver man lite uppmuntran så ska man nog inte vara rädd att be om den! För ack så mycket lättare i sinnet man blir!

Jag fick också bekräftelsen i mailboxen om att jag blivit accepterad som medlem i barnfotografer.se :-D Hur kul är inte det på en skala? GRYMT kul! Ska bli jättekul att få fixa till min presentation där, länkar till den när den är uppe!

FOTOTIPS: Soliga dagar, testa att fota mot solen men att ha någonting framför solen! Underexponera lite för en mer dramatisk look. Det blir garanterat en intressant bild :-) 

Nu ska jag släpa med mig Erik (som somnat i soffan i väntan på mig...) och gå och lägga mig, jag ska ju upp om typ fem timmar.....

G O D N A T T K R A M


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 1 kommentarer
c o m e o n


Är nere i en liten grop idag. Det är inte så ofta det händer, men ibland känns lite tungrott. Så mycket tid, energi och pengar som jag lägger ner på foto - och så bra som jag är :-) - så tycker jag att jag borde få IN lite mer pengar. Skulle behöva lite fler kunder för att motivera att jag investerar så mycket i min lilla firma. Två tredjedelar (minst) av det jag gör är obetalt - roligt och inspirerande såklart - men dock, obetalt.

Det är ju ok, ändå, foto är ju min passion, min hobby och en stor del av min identitet. Jag skulle ju hålla på även om jag a l d r i g fick betalt. Men. Ska jag fortsätta med det resten av livet (vilket jag skulle önska) så måste jag nog tjäna lite mer på det.

Något gör jag ju fel, tänker jag vidare. På något sätt når jag ju inte ut ordentligt. För jag vägrar ju liksom att tro att det är BILDERNA det är fel på. Kanske måste jag bara komma på hur jag ska nå fler kunder, helt enkelt. Fast det är inte så enkelt, ju. Har lagt ner mycket pengar på reklam som inte gett något. Frågar man om råd av de som borde veta så säger de "nätverka"... Visst, men det känns ändå som om det når en begränsad skala, som i princip bygger på att min vänkrets hejar mig vidare genom att dela mina inlägg eller länkar till mig på SINA nätverk.

En slags marknadsföring som är svår att lita på, särskilt när man vet hur upptagna människor är med sitt eget. Jag måste komma på andra vägar också. Innan jag gör mitt hål djupare borde jag ge mina små flyers en chans också, har inte kommit mig för att sätta upp dem än... de ligger här hemma och väntar... SÅ, lite mer företagsamhet där vore bra från min sida! Skärp mig!!!

Jaja. Nog klagat. Jag är nog bara lite trött idag. Nog klagat och så tar jag TAG i problemet istället! Gör en PLAN! Ok?
Ok.
· Lämna en kommentar ·
Företagande 3 kommentarer
Gilla taggtråd!Måste få visa några bilder som jag tog efter jobbet idag - var bara tvungen, ljuset var ju så fantastiskt! Strålande sol, smältande vinter och några moln som gjorde himlen dramatisk! Jag var på väg hem då jag liksom var tvungen att stanna bilen och gå ut och leta motiv.

FOTOTIPS 51: Är ljuset vackert kan man alltid hitta vackra bilder någonstans! Följ ljuset och skapa bilderna med dess hjälp!

Jag har oftast svårt att stå emot just motljus. Särskilt i landskap. Då väcks bildskaparglädjen och jag vill hitta något bra, fint och gärna annorlunda sätt att fånga det på. Här hade jag ju bara mobilen med - dels på grund av att jag var på väg från jobbet och dels på grund av att våra kameror är på rengöring - men jag blev ändå riktigt nöjd med resultatet! 

Att de blev så dramatiskt svart-vita beror på appen Picfx som jag är rätt förtjust i! Oändligt många filter och möjligheter att redigera bilderna i mobilen finns däri! Den kan jag klart rekommendera! Kanske när man tröttnat på filtrena i Instagram.

· Lämna en kommentar ·
Fota i motljus 3 kommentarer
Kärlek!


Igår, den 20, firade Erik och jag att vi fortfarande är precis så där kära och lyckliga med varandra som när vi blev tillsammans. Vi har en otroligt varm och mysig relation som andas lekfullhet och känsla. Erik överraskade mig med att skämma bort mig totalt, med röda rosor, choklad, ett fint kort och smycken! SAMT att han bjöd min kamera på rengöring (vilket betyder att det blir mobilbilder idag och imorgon...) ! Ä L S K L I N G !

Måste ju få visa de fina smyckena jag fick! Det som imponerade mig allra mest var att han köpt två berlocker och gått in på Panduro och köpt hängen som han satt fast dem på för att göra örhängen! Brukar ju vara jag som är den pyssliga av oss, men här visade han mig verkligen! 

Av mig fick Erik en USB-muggvärmare/kylare, en mugg och lite gelehjärtan... inte riktigt lika exklusivt... men nog ÄR det lättare att köpa romantiska saker till tjejer, eller? Mottager gärna tips på vad jag kan köpa till Erik nästa gång! Helst ska det vara tekniskt, gulliga björnar går bort...
· Lämna en kommentar ·
Erik och jag 3 kommentarer
Hemligheten finns i ögonen...När du tittar på en bild, ta en extraa nära titt i modellens ögon;
som du ser kan man lätt lista ut ljussättningen som fotografen använt :-)· Lämna en kommentar ·
Smart! 0 kommentarer
Mamma & dotter


I helgen hade vi besök av Ebba och hennes mamma! Så det blev lite fler bebisbilder! Vem tror ni är supernöjd över det? ;-)

Det är så fint ljus i vårat sovrum, massa nya fotoidéer börjar ta form i mitt lilla kreativa huvud! Jag skulle vilja sätta upp som skira draperier i taket så att man skulle kunna få till en naturligt-ljus-studio även på vintern (använder ju balkongen till det på sommaren) ... men ... det kan nog bli liiiite klurigt att övertala Erik denna gång...


· Lämna en kommentar ·
Söta små 4 kommentarer
skönsöndag


Vi har haft en superskön helg med massa söta bilder, bildredigering, bebismys, alfapet, vänner, tv, god mat och gott té. Känns som vi hunnit med jättemycket! Erik har haft fotosession här hemma och det blev jättefina bilder! Jag är så stolt över min älskling!

Blev lite fotografering imorse också, då jag ju inte kunde låta bli att fråga våran gäst Alexandra om hon ville ha lite bilder på sig med söta dottern Ebba... De bilderna får ni se imorgon, för nu ska jag sätta mig framför tv-n och titta på lite "Äkta människor" innan det är dags för sängen.

Kommer säkerligen att dricka lite av det här tét, för det är det godaste jag druckit! Riktigt sött och smaskigt!
Gummibjörnsté - kan det bli bättre!?!

· Lämna en kommentar ·
Hemma hos oss 0 kommentarer
#49 Ljudligt Tips för de SmåMin pimpade kamera: Perfekt när man fotar bebisar!
Ett kameraskak och du har blicken dit du vill ha den!· Lämna en kommentar ·
Fota barn 4 kommentarer
tänk i nya banor

 
 
Här var vi denna snöregnblaskiga kväll. Fantastiskt vackert med alla fina småljus överallt! Mörkt var det, så att man nästan inte såg menyn, men gott åt vi (indiskt) och många bilder blev det! Alla med mobilen.
 
Blandar in dagens fototips i detta inlägg (vi har nu kommit till Fototips #48) och det får bli ett litet och kort tips eftersom jag bloggar från lilla laptopen, sittandes i sängen. Inte alldeles bekvämt och Erik vill att vi ska titta på film snart... Vi har en gäst som sover på soffan och vi ville inte väcka henne med att knappa på datorn...
 
Så, när du tar fram kameran (vilken kamera det än må vara), försök att tänka i nya banor! Ta fram din kreativa blick! Ibland kan man hitta de finaste bilderna på de mest oväntade ställena. Ovanför folks huvuden, inne på toaletten eller genom ett blött fönster :-)
· Lämna en kommentar ·
Fota med mobil 2 kommentarer
en glad barnvakt


Idag var det Erik som fotade i studion! Fina Rufus med storasyster och föräldrar var på besök. Jag höll mig undan -bakade en äppelkaka och pysslade i sovrummet. När familjebilderna var fixade skulle föräldrarna få lite bilder på sig själva och då fick jag ta hand om Rufus! Det hade jag, som ni som känner mig mycket väl vet, inget som helst emot! Världens sötaste lilla pojke, som ni ser! :-D Jag kunde ju inte låta bli att ta fram kameran...

Fick tillfälle att testa nya gluggen också! Alla bilder är tagna med Canon 50mm f/1.4 och i naturligt ljus från våra två sovrumsfönster. Fick lite frågor av föräldrarna sedan (när vi satt i köket och åt äppelkaka med vaniljsås) vad jag brukar göra med bilderna efteråt, så jag tänkte att jag passar på och visar hur jag gjorde med de bilder som jag tog på Rufus!


Det vill säga; jag rättar till vitbalansen, jag ljusar upp bilden en aning, drar ner färgerna lite, drar upp svärta och skärpa och kontrast samt lägger på en anad vinjettering.

Rufus är ju bra som han är, jag ger bara bilden lite extra "sting" i redigeringen. Och beskär gör jag också. So that´s it, det är hemligheten. Och l e k a. Det är en ingrediens som man inte får glömma när man fotar barn. Det måste vara roligt!

Tror Erik och familjen hade väldigt roligt också, skratten hördes tydligt :-) Ska bli jättekul att titta på bilderna han tog!· Lämna en kommentar ·
Söta små 4 kommentarer
fota dop

 
En av mina fotokurselever frågade mig idag om jag kunde ge honom lite tips inför fotograferingen av ett dop som han skulle göra denna helg. Så eftersom jag är lite lat såhär en fredagskväll så tänker jag ge er samma tips :-)

När man ska fota i en kyrka, särskilt denna årstid, är det ofta rätt dåligt med ljus. Man får välja ett rätt högt ISO och stor bländaröppning om man ska fota utan blixt, vilket ofta är att föredra. Här är det en fördel om man har ljusstarka objektiv. Och med det menar jag objektiv som har förmågan till riktigt stora bländaröppningar som 2.0 eller ännu större. 

Se till att du har ett program över vigselceremonin så att du vet när de viktiga momenten händer och är på rätt plats då. För man får inte bäst bilder av att stå till på samma plats. Rör dig. Helst utan att störa - jag brukar passa på när det är psalmdax. Då vet jag att jag har några verser på mig att till exempel få en vybild över kyrkan och besökarna. Men glöm inte bort besökarna under ceremonin heller! Det kan vara någon glädjetår som förtjänar att fångas på bild!

Se till att få med de vänner som läser texter och sjunger solo, och såklart när vattnet hälls upp, när det välsignas och när barnet döps i det. När prästen ger föräldrarna ljuset. När de håller upp barnet inför församlinngen.

Finns det fönster som släpper in det vackra, efterlängtade naturliga ljuset så utnyttja det! Ställ dig vid fönstret och se om du kan få bra motiv därifrån. Ett tips är också att efter vigseln avslutats ta någon bild på familjen i just fönsterljus. Du kan också testa att ställa familjen i dörröppningen till kyrkan och ta några bilder då du står utanför så att kyrkans mörker blir bakom och gör bakgrunden i princip svart. Lite studiokänsla.

 
· Lämna en kommentar ·
Bättre bilder 0 kommentarer
En hoppfull helg på er!


Våra fredagar är ofta väldigt hoppfulla! Jag åker nämligen och möter upp Erik i gymnastiksalen där han har sin sista lektion på fredagar... och så hoppar vi järnet i de gigantiska trampolinerna som finns där! Man känner sig som barn på nytt!

Jag får gardera mig med några ledskydd för att inte halta därifrån.. men GU va härligt det är att studsa omkring! Och flyga av mattan ner i de mjuka, omgivande drömgolven (som man knappt kan ta sig upp från!)

Erik, idrottslärare som han är, brukar ge mig lite olika "uppgifter" att lösa. Hoppa och studsa på baken och vända i luften till exempel. Eller hoppa från mattan och hamna SITTANDES på mjukmattan bredvid... Erik filmade resultatet, som var rätt skrattretande... antingen stupar jag rakt ner i mattan eller så ser det ut som jag får ett knä i ansiktet! Men jag är vig som en trasmatta så jag slår mig sällan faktiskt!

Är riktigt bra på att ramla. Skidbacken eller här - sak samma. Jag drullar ihop i en hög och vid första anblicken tänker man NÅGOT HAR GÅTT SÖNDER men nejdå. Några skrubbsår kanske men inget värre.

Skulle gärna visa er de roliga videosnuttarna, men har inte lyckats ladda upp dem hit! Om någon vet HUR man gör detta så mottages svar gärna!

Trevlig helg på er! HOPPas att ni får en riktigt mysig sådan! :-)


· Lämna en kommentar ·
Erik och jag 2 kommentarer
Ha ett hum om anatomin!

 
Den här boken har jag haft på min "böcker-som-jag-älskar-hylla" många år nu. Köpte den i Spanien någon av mina vändor dit. Helt underbar. Jag var mest inne på teckning när jag inhandlade den, men jag har precis lika mycket nytta av den nu. Tittar i den då och då för inspiration och förslag på poser, bland annat.

Det är jättebra att kunna lite anatomi när man jobbar med foto. Särskilt i studiofoto, känner jag spontant. Det handlar ju om att se till så att ljuset faller på ett smickrande sätt på modellens/modellernas kropp och ansiktsdrag. Och framhäver en känsla eller stämning samtidigt. Det handlar om linjer och kurvor och vinklar. När man fotar män handlar det ofta om att få musklerna att framhävas snyggt. Nog har jag haft mycket hjälp där av anatomikunskaperna som jag har med mig, både från min arbetsterapeututbildning och min styrketräningsintruktörsutbildning.

Man målar ju trots allt - med ljus.


· Lämna en kommentar ·
Bättre bilder 0 kommentarer
För att lyckas... IBlev själv inspirerad av sista fototipset och kommer att ge er några godbitar ur boken de följande fototipsen!
Vad man bör veta när man startar eget är att man bör behärska ungefär tio olika karriärer för att lyckas!

1: Chef - VD
Du bestämmer och tar ansvar för allt. Det kan bli ensamt och
det är bra om du har någon att bolla tankar och beslut med under resan.

2: Sälj- och Marknadschef
Du lägger upp marknadsstrategier, skriver marknadsplaner och driver
marknadsföringsåtgärder framåt. Du tänker ut hur företaget ska få fler kunder och
ännu viktigare - hur du ska lyckas behålla de gamla kunderna.

3: Säljare
Du är säljaren som ska få kunderna att köpa dina produkter.

4. PR-ansvarig
Du ser till att det sprids ett positivt budskap om ditt företag på andra sätt
än genom annonser och annat som kostar pengar. Det är bra om du hittar på
nya saker som skapar uppmärksamhet för ditt företag. 

5. Vaktis
Du är vaktmästaren som byter lampor på ditt kontor och ser till att det finns
papper och pennor och bläck till skrivaren hemma.

6. Ekonomichef
Du tar hand om företagets bokföring och ekonomiska planering. Eller betalar någon annan...
Du ser till att det kommer in pengar från kunderna och att du betalar räkningarna i tid.

7. Receptionist/Sekreterare
Du skriver brev, svarar i telefon och sorterar papper så att allt är i ordning när du
behöver ha tillgång till uppgifter om kunder, leverantörer och andra kontakter.

8. Personalansvarig
Du tar hand om din lön, speciella förmåner till personalen (dig själv) och ser till
att peppa dig själv så att du har det kul och vill göra ett bra jobb. 
Du jobbar för att du ska trivas och fungera på företaget.

9. Kontorschef
Som kontorschef planerar du inköp och nödvändig utrustning.
Du är den som vet vart man vänder sig när datorn kraschar (ERIK!). 
Du har koll på vilka leverantörer som passar företaget bäst.

10. Visionären
Den som framtiden hänger på. Du tar ut riktningen med nya idéer
om vad som ska produceras i form av produkter och tjänster.
Du är den som håller dig uppdaterad med trender (eller ännu bättre, skapar dem) 

Ur: "Rivstart - hur du startar och får fart på ett företag inom ett halvår" / Stefan Ekberg REDAKTIONEN· Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
söndag mitt i veckan


Den här onsdagen har känts som söndag mitt i veckan för mig. Jag har kunnat sova ut, glömma bort att äta, beställa pizza när jag plötsligt blev vrålhungrig (typ runt halv fyra...) och spenderat hela dagen i pyjamas framför datorn! Brukar boka in fotojobb denna dag, men inte denna vecka. Men behövde en dag med företagsfixande idag. Jag har:

- skrivit tre offerter
- utbytt mail för ett kommande samarbete (spännande!!!)
- fixat lite med hemsidan
- INTE skrivit något fototips, dock äntligen fått upp Min kameraväska-inlägget!
- redigerat gravidbilder
- däckat på soffan i två timmar (efter pizzan...)

En rätt givande dag! :-)
Vad har ni gjort?· Lämna en kommentar ·
Företagande 0 kommentarer
mina verktyg· Lämna en kommentar ·
Min utrustning 2 kommentarer
Boktips för Egetföretagande

 
Det här är en riktigt bra bok! Jag har blivit jättepeppad av den och suger åt mig deras tips och råd som en svamp. Här i finns allt du behöver för att starta upp och komma framåt. Hur du väljer företagsform, hur du gör din affärsplan, hur du når kunder, var du kan söka bidrag och en massa andra tips om hur du kan marknadsföra dig. Med mera. Alla nya ord du kan tänkas stöta på och vad du ska ta dig till om det går snett.

Superbra bok helt enkelt!
 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 3 kommentarer
Hjärtliga kramar till er!
Liten Valentines Day Box till mamma! Inuti: Hallonhjärtan!


Firar alla hjärtans dag med min söta mamma! Erik är inte så mycket för denna amerikanska kärleksdag så vi har valt ett alldeles eget datum till oss. Den tjugonde ska vi fira den vackra, spirande kärleken! Ikväll blir mammas dag.

Jag har pysslat ihop en liten box (äntligen fick jag lite användning för allt pyssel jag samlat på mig!) som hon får tillsammans med ett presentkort på BodyShop :-) Vi ska äta middag ihop och ha lite myskväll - vilket innebär tv och med största sannolikhet Ahlgrens bilar! Yum!!!

Får skriva det efterfrågade "kamerautrustningsinlägget" ikväll... hann inte igår! Har kommit på att jag får en mycket finare dag om jag sover lite M E R. Hur svårt det än är att slita sig från datorn...

Ni har väl förresten inte missat att det är 25% på alla bokningar (för privatpersoner) som gör hos mig denna och nästa vecka? Det gäller alltså vare sig bokningen är snart eller längre fram. Och på alla typer av bokningar, inte bara kärlekspar alltså :-)

Ha en underbar dag och ett stort, varmt och innerligt T A C K till alla er som förgyller min vardag genom att titta in här hos mig då och då! 
· Lämna en kommentar ·
Pyssel 1 kommentarer
SysterSession l


Den här bilden är min absoluta favvo från storesyrrans fotohelg hos mig! Så himla härlig bild!!! Blir alldeles glad inombords, liksom! Det är för att skapa sådana här bilder som jag är fotograf! De ger mitt självförtroende en riktig boost! Precis som nöjda kunder och fina kommentarer på bloggen gör. Love it!

Blev hur många bra som helst. Jag får dela upp detta på några inlägg tror jag... Så här är några av de finaste (enligt mig) från fredagsfotosessionen! Vi hade lite fredags-feeling efter en god tacosmiddag, avslappnat samtal och något glas vin eller två.


· Lämna en kommentar ·
Studioporträtt 2 kommentarer
Ett Kyligt Fototips...

 
Kom hem till denna syn idag! Visst ser ni vad det är? ;-) Just MIN cykel hade stått under en hel dag av droppande från vår dåliga takränna (och runt om framför porten är nu en stor isig pöl som jag hoppas inte orsakar några benbrott...) Den satt fast i marken. Och självklart såg den otroligt vacker ut ändå! Med gnistrande isbitar...

ÄLSKA isbitar. Fota dem när du har chansen! Försök att fånga dem när solens strålar ger dem liv!

Jag stod säkert tjugo minuter med min lilla iPhone och letade nya vinklar att fånga denna kreation med. Vid några tillfällen var det JAG som stod under det (fortfarande) lilla vattenfallet. Kom in med blöt jacka och blöta byxor. Vågade inte springa upp och hämta riktiga kameran, visste att solen som speglades i några av fönstrena i byggnaden mittemot snart skulle försvinna och då skulle det inte alls bli lika roliga bilder!
 

· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
Ett kärleksfullt erbjudande

· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
Studio Stilleben

 
Såhär såg det ut idag när jag tog bilder på min studioutrustning! Ska skriva ett inlägg om den imorgon! Så idag kommer ett förslag på hur man kan belysa sina saker om man har två blixtrar! I det här fallet hade jag softboxar på. Kvadratiska softboxar eller rektangulära striplights används ofta när man fotar produkter. Här är det ju ingen "glimt i ögat" man vill få till.

Mina saker står på en av de kuber som Erik och jag snickrade ihop i somras (nyfikna titta här) eftersom blixtstativen inte tillåter att man sänker ned blixtarna så lågt som jag skulle vilja om jag hade dem på golvet...

Ovan har jag alltså belyst snett framifrån (se blixten till vä) och vänt objektivens vita nummer lite mot ljuset så att de reflekterar ljuset och alltså "sticker ut" lite mer. Till höger belyste jag framför allt bakgrunden men kastade även lite ljus på mina produkger bakigrån, så att de inte skulle smälta in i varandra.

Jag valde också att ställa kameran lite längre fram, så att den ser precis så stor ut som den är ;-)

Inställningar på kameran:
ISO: 200
Bländare: 22
Tid: 1/160s

Inställningar på blixtrarna:
Den vänstra, huvudljuset: 4.5
Den högra: 4.0
 
 


· Lämna en kommentar ·
Fota i studio 0 kommentarer
Systrar


Denna helg har varit ett härligt maraton av fotograferande... jag fick nämligen äran att fotografera min storasyster! Det är extra speciellt av många orsaker. Delvis för att hon har (hade..?) kamerafobi och dels för att det är i princip första gången JAG får fotografera henne. Vi har ett ganska nytt systerskap eftersom vi inte har vuxit upp ihop. Att i princip få en storasyster när man är dryga trettio år är helt underbart! Det är häftigt och väldigt spännande!

Är vi lika? :-) · Lämna en kommentar ·
Egobilder 3 kommentarer
n o n s t o p

Vi var tvungna att sätta de små chokladpastillerna på prov för att komma sanningen lite närmare:

smakar färgerna olika? 

P A N E L E N


Vä: Synnöve, Mitten: Helena, Hö: Erik

S A N N I N G E N

(Observera att vi inte hade ögonbindlarna på oss samtidigt... haha) Svaret är: Ja visst kan man det! Med ett bra smaksinne så! Vinnaren till det bästa smaksinnet var Erik som verkligen satte ALLA färger. På andra plats kom Synnöve med 4/6 rätt. Helena har tydligen kasst smaksinne, för hon fick inte en enda färg rätt...

G O D A S T

Panelen var helt överens om att de färglada non-stoppen var allra godast. Framför allt röd, grön och orange. Erik dissade helt de gula. De svarta och bruna hade den mest intetsägande smaken. Svart lite dålig eftersmak.

Så nu vet ni :-)Kram Helena· Lämna en kommentar ·
Jag tycker om 6 kommentarer
#42 En stillebenbakgrund


När man ska fota små ting så behöver man inte investera i så dyr studioutrustning för att få studiofoto-resultat! Man kan ta ett vitt (eller annan färg) A3-ark och tempa ena änden fast på väggen och låta andra ligga på golvet till exempel! Eller använda kontorsstolen från Ikea.... Fungerar lika bra vit som svart :-)· Lämna en kommentar ·
Fota saker 2 kommentarer
dokumentera din dag

 
Vad gjorde jag ikväll? Som ni ser fick vi finbesök :-)

Dagens tips är mer som en rolig grej att göra för sig själv... Välj en dag då du tar ett foto varje timme! Dokumentera din dag, helt enkelt. Det tvingar dig att hitta motiv där du inte är van att leta och kan vara roligt att ha kvar. Det är ju underligt egenligen, hur mycket tid vi spenderar på platser som aldrig kommer att med i fotoalbumet.

Denna kväll har jag spenderat i gott sällskap! Storesyster är och hälsar på, vi har ätit tapas och kladdkaka och druckit lite vin och några drinkar och vi har fotat en massa bilder i studion... Hon har alltid haft lite kamerafobi, vilket vi försökt bota ikväll...

Fortsättning följer... nu följer ljuvlig sömn! Trevlig helg!


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 3 kommentarer
udda hellre än jämnt

 
Studier har visat att vi uppfattar udda antal mer tilltalande än jämna, varför man oftare ser "tre" i bilder än två eller fyra. Det är något man kan tänka på när man gör sitt stilleben! Testa att komponera dina tre prylar på lite olika sätt. Testa olika skärpedjup och olika fokuspunkt. Min personliga upplevelse är att det ofta blir bra om det föremål som är närmast kameran är skarpt.

Orsaken till att jag valde kritor till dagens stilleben är att jag ändå tog fram dem för att rita bilden till ett uppdrag jag fått ;-) Det var grymt roligt, märkte jag, att teckna igen! Att dra linjer och skugga med fingrarna... Kändes nostalgiskt att se min min vänsterhands smutsiga fingertoppar när jag var klar... (jag är vänsterhänt)
 
· Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
Roliga nyheter!


Jag har precis bokat biljett till London för att hälsa på lillesyster! Vackra Kristin har ställt upp för mig på många sätt, många gånger. Kunde inte ha önskat mig en finare syster. Det är trist att ha henne så långt bort, samtidigt som det ju ändå blir något alldeles särskilt när vi väl ses! 

Vi lämnar våra respektive hemma och gör en syster-helg av det! Tar in på hotell, äter ute och promenerar omkring och tar bilder. Hon är min älsklingsmodell genom tiderna och har världens tålamod med mig och mina fotoidéer...

Denna gång är det Cambridge vi ska upptäcka :-) Eller, mest jag, Kristin har nog varit där många gånger... Det lär bli mycket bilder, det känner jag på mig! Jag längtar! Blir i samband med att hon fyller trettio...

Tänk, hon blir t r e t t i o ... Min lilla syster lyster... Det har jag lite svårt att fatta, hon har liksom stannat på typ tjugotre i mitt huvud... 

Jag har så mycket härligt som händer mig nu!

Fotokursen som jag håller i är jätteroligt, både för mig och mina elever :-) Jag är verkligen glad att jag startade den! Tack Hanna & Johan som pushade mig lite där! De är ett sånt härligt gäng, verkligen! Ledsen om jag upprepar mig... Men de är frågvisa och analyserande och det blir ofta härliga diskussioner. Som kursledare tycker jag att det är väldigt givande! Att jag i tisdags fick mig en salsadans med en av deltagarna efter kursen avslutats var en go bonus! LYCKA!!! Med vårat hala golv gick det ju rätt bra :-D

En sak jag måste tänka på när jag håller kurs är dock att inte säga "Mm" så ofta, haha! Min sambo uppmärksammade mig på att jag ofta avslutar en mening med det... Helt omedvetet såklart. Skärpning!

Igår fick jag första bröllopsbokningen inför sommaren! Också jättekul! Nu sätter snart bröllopssäsongen igång! Har gjort ett inköp idag som kommer bli perfekt inför den: Ett nytt 50mm-objektiv med största bländaröppningen på 1.4... Kan ni tänka er vilken fin oskärpa det blir med det? mm...

Även fått hem ett paraply som jag beställde för länge sedan till en av blixtrarna. Måste testas snart!

Nya leksaker, yey! Okej, det här var ett riktigt långt inlägg för att vara mej, och en helt vanlig vardag... Nu får det bli lite mer bilder på Kire som avslutning! Börjar med några bilder tagna för länge länge sedan... Gokväll!
 

· Lämna en kommentar ·
Fotokurs 5 kommentarer
#39 Stilleben 2


En bra glugg när man fotar stilleben är en macro. Helt enkelt för att man kan komma riktigt nära och fota detaljer på ett sätt som inte går med ett vanligt objektiv. Med ett macro får man också en väldigt härligt oskärpa runt sin valda fokuspunkt!

Tycker man det är roligt att fota riktigt små saker, som till exempel örhängen, är den super. Detta är det objektiv som jag har, finns många andra precis lika bra. Självklart, som alla macroobjektiv, är det också en underbar glugg att ha med sig ut i naturen! För att komma riktigt nära de små krypen eller vattendropparna till exempel :-)

Lägg märke till den fina bokeh som man får efter en regnig dag (fotot längst ner)! · Lämna en kommentar ·
Fota saker 6 kommentarer
stay in shape woman


Jag har verkligen kommit igång med min träning, till slut! Det krävdes en rejäl spark i baken - det vill säga artrosen i knät - för att jag verkligen skulle inse hur viktigt det är för mig att hålla igång musklerna. Jag har ju varit ett riktigt träningsfreak förr, när jag var 19 - 24 år ungefär. Då var det fem dagar i veckan, två timmar per gång. Då handlade det om roliga boxningspass eller avancerade funkpass och om att öka tyngden på de fria vikterna. Det har varit lite svårt att hitta motivationen nu när kroppen känns så sliten och skör. När jag hela tiden får "passa mig" för att inte ta i för mycket.

Men som sagt, nu har jag i alla fall kommit igång! Jag kanske inte tycker det är "roligt" på samma sätt som jag gjorde då, men jag njuter av effekten jag får! Mer mental energi, mer fysisk ork och en finare känsla både i hår och hy och midja :-) 

När jag jobbat som arbetsterapeut några timmar så går jag ner till gymmet efteråt och cyklar tjugo minuter och styrketränar i fyrtio. Detta gör jag fyra dagar i veckan. Jag gör det även om jag är trött och seg. 

Min kära iPhone har förhöjt glädjen lite, eftersom jag kan lyssna på radio eller träningsmusik, och när jag står på balansplattan eller ligger och stretchar så kan jag ta någon helt meningslös men dokumenterande bild utan att någon märker det! B Ä S T ! 

Här är två till bilder jag tog under mitt träningspass igår :-) Den vänstre var medans jag stretchade, hihi, tyckte om de tydligt "ledande linjerna" som bildades... och den högra tog jag då jag märkte att lysrören fungerade som två striplights i studion, dvs. att man får den där konturbelysningen...

Tala om att jag börjar bli lite arbetsskadad!!! Hahaaaaa
 · Lämna en kommentar ·
Sån är jag 0 kommentarer
#38 Stilleben l


Tänkte att jag skulle tipsa er om hur man får snyggare produktfoton, med enkla medel. Så idag och resten av veckan kommer ni att få olika tips just på detta tema :-)

Min Siri med nya fodralet fick bli dagens produkt :-) äntligen slipper jag oroa mig för att repa henne!

Ljussättning: Fönsterljus
Stillebenplacering: Ca 1 m från fönstret
Min placering: Mot väggen bredvid fönstret
Inställningar: Bländarförval med en stor bländaröppning, här 1.8 och hög ISO för att slippa använda stativ

Tänk på att inte stå ivägen för det infallande fönsterljuset! Bäst är att fota i mjukt ljus, alltså när solen inte skiner rakt in utan antingen så är fönstret på skuggsidan eller så är solen bakom moln.

Tänk också på att ändra din (kamerans) position; testa vad som funkar bäst; ovanifrån, rakt framifrån eller lite underifrån.  

Ha en ren bakgrund, tänkt framför allt på att rensa den från saker i bakgrunden som är ljusare än ditt stilleben, då det kan få betraktarens blick att vandra dit istället.


Bakgrunder som jag ofta använder:Till denna lilla fotosession (tog fem minuter) använde jag dataskrivbordet! Det jag dock missade från början var att torka av ytan...


Det jag brukar tycka är snyggt är om bakgrunden matchar mitt stilleben. Jag kan till exempel byta duk eller ändra vinkel för att få in färger som jag tycker fungerar bättre. Det jag tycker om med mina vardagsrumsmöbler är att jag får en så fin reflektion i ytan :-) brukar försöka få med den genom att flytta mitt stilleben lite längre bort på bordet så att jag får mycket yta framför.

· Lämna en kommentar ·
Fota saker 2 kommentarer
piffa upp med pyssel

 
Ett charmigt sätt att visa sina bilder på är att piffa upp ramen med pyssel! Köp till exempel en större ram där du kan använda passepartout som pysselbakgrund. Klistra fast gamla frimärken, kanske något nedskrivet från när fotot togs, söta band, vackra ord och fina färger. Jag har tänkt göra detta mååååånga gånger men det har ändå inte blivit av. Ska försöka följa mitt eget tips... om så bara för att kunna visa er hur bra det blir (tror jag...)

Har pysslat i flera timmar nu, men här vid datorn. Designat mer flyers och beställt fler visitkort. Har ju bestämt mig för att ta tag i saker och hittills verkar det gå bra! Har grym träningsverk som bevis!

Och imorgon är det fotokursen igen :-) längtar! Är mitt favvotema som jag ska få lära ut: komposition!


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
handskas med motljus

 
Fick en kommentar om att det kan vara svårt att handskas med motljus och tog tillfället i akt att skriva ett fototips om det :-)

Jag älskar motljus och får ofta jaga efter solen för att få fatt i det. Lite enklare så här vintertid då solen står mer eller mindre lågt på himletn hela dagen! Men sommartid får man vara rejält morgonpigg eller tålamodigt vänta in sena kvällen för att få tag i det.

1. Som Erik sa så är motljusskydd på objektivet a och o för att slippa få in för mycket solljus och flares i bilden.

2. Skärma av själva solen från att nå sensorn när du mäter ljuset! Läs av och ställ in den rätta exponeringen manuellt.

3. Fotograferar du porträtt så använd en sådan där reflexskärm som ni ser här ovanför. Finns väldigt praktiska sådana som har handtag så att man lätt kan håll den i ena handen medan man fotar med andra.

4. Ett alternativ till reflektorn är helt enkelt blixt. Fota med blixt. Allra finast blir det såklart om blixten inte sitter PÅ kameran, men litet hushållspapper framför pop-up-blixten funkar också jättebra :-)

Nu ska jag fortsätta redigera bilder, har bestämt mig för att gå igenom alla oredigerade privata bilder från 2011 så att jag kan rensa datorns hårddisk lite! Sen har jag ju massor av fotojobbsredigering som väntar... företagsbilder som ska friläggas och fina gravidfoton från idag... men de får vänta till i veckan!

Känner mig företagsam och full av energi inför "måndagsimorgon" - veckan kommer att bli dunderbra!


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
Egoboost...

De fina bilderna Erik tog på mig idag


· Lämna en kommentar ·
Egobilder 7 kommentarer
Morgondejt :-)


Imorse satt jag i godan ro i min härliga PelleVävaremorgonrock och myste i soffan framför ett avsnitt av Private Practice när Erik frågade "Vill du gå på morgondejt med mej?"

Ja vad tror ni att man svarar då? :-) Han sa att vi skulle gå till det mysiga fiket igen (Gamla Enskede Bageri som jag berättade om här) och att jag skulle vara beredd på att han skulle fotografera mig... Så jag sminkade mig lite och bylsade på mig ordentligt med kläder så att jag skulle kunna ha min fina favvokappa (som är lite för kall egentligen) och så begav vi oss ut i kylan!

Idag blev det chokladboll och en helt underbar sådan! Vi köpte med oss några bullar hem till Frida och Peter som ska fotograferas idag. På hemvägen passade vi på att plocka upp min cykel som jag för någon vecka sedan lämnade låst vid tunnelbanan och sedan dess typiskt nog slarvat bort nyckeln till...· Lämna en kommentar ·
Erik och jag 8 kommentarer
förbered dig!


När man har en fotografering inplanerad är det jätteviktigt att förbereda sig ordentligt. Det handlar inte bara om att ladda kamerabatterierna, tömma minneskorten och testa studioutrustningen. Tänk även igenom vad du ska ta för bilder. Tänk igenom olika poser och vinklar, fundera över kläder, bakgrund och props. Från vart ska ljuset komma? Skriv ner några stolpar! 

Själv tecknar jag alltid upp mina idéer innan mina kunder kommer. Det gäller företagskund som familj och bebis. Jag vill kunna förklara hur jag tänkt så att de kan se ungefär hur mitt bildskapande ser ut och komma med egna förslag eller ändringar. Det känns tryggt både för mig och för dem och tillför lite struktur till den kreativa processen.

För att fotografera är alltlid en process. Det är jätteroligt och spännande och häftigt! Att skapa bilder tillsammans med någon är en  (oftast positiv!) upplevelse, både för mig och för dem.

Imorgon ska jag fota Frida och Peter igen! Jag fotade deras bröllop i somras och nu är Frida gravid! Att få följa med och fånga alla de där största ögonblicken i någons liv är rätt underbart! Jag har några sådana "stammisar". Några har följt med r i k t i g t länge, typ innan jag ens tänkt tanken på att starta eget. Deras bilder är analoga bilder som jag agiterat fram i mörkrummet. Det är en skön känsla, att de är kvar än, liksom!

Så, alltså, imorgon är det gravidfotografering. Här är lite skisser inför den sessionen! Godnatt!  
 
· Lämna en kommentar ·
Bättre bilder 4 kommentarer
FredagsmysVi hade det jättemysigt igår, jag och min Erik. Det var Eriks tur att fixa middagen och han slog på stort med avokado med skagenröra till förrätt och hemlagad pizza till huvudrätt :-P Jag älskar pizza med ananas på och det hade han verkligen tänkt på, min var full av ananasbitar, precis lagomt utspridda så att man kan få en i varje tugga...

Till efterrätt fick jag en liten gullig hjärtformad box full av små chokladpraliner! Supersöt! Jag är inte så mycket för rött vin, men ett glas på fredagskvällen till lite mörk choklad och några bra filmer i soffan kändes väldigt rätt...· Lämna en kommentar ·
Hemma hos oss 5 kommentarer
var lite fyrkantig


Ett bra sätt att fota världen med nya ögon är att begränsa sig!

Fota bara uppifrån. Fota bara röda saker. Fota bara med macroobjektivet. Foto mest himmel. Osv.

Jag gjorde det idag: jag fotade bara med iPhonens Instagramapp - kvadratiska bilder med samma toning. Kände på direkten hur inspirerande det var! Hittade motiv överallt! Och eftersom jag inte kunde påverka exponeringen så kunde jag verkligen bara tänka på att hitta bilderna. 

Var en rätt befriande känsla! :-) Prova!


· Lämna en kommentar ·
Fota med mobil 4 kommentarer
Ny medlem i familjenGlömde ju nämna ännu en bidragande orsak till varför idag är en så Underbar dag; ny blixt! Ett riktigt kap som vi gjorde från blocket! Killen som sålde det bodde i Enskede han med så det blev hemleverans igårkväll.

Detta är en potent, inte så liten blixt! Den ska hjälpa mig framåt i min "mäklarfotokarriär" :-) Den är snabb och stark och smart och det ska bli jättekul att sätta den i arbete! Den stora vita saken som sitter ovanpå är någon typ av ljusspridare som skulle ge extra mjukt ljus när man fotar porträtt. N A J S!

Trevlig helg, förresen!


· Lämna en kommentar ·
Min utrustning 2 kommentarer
Underbar fredag!


Idag är en underbar dag på massor av vis :-) Det är fredag, min absoluta favoritdag genom tiderna. Det kan inte ens grumlas av att jag på mitt kära rehabcentrum har frukostdisktjänst! Det råkar idag också tillfalla dagen i veckan då jag igår tog min Enbrel - supermedicinen som gör att jag kan fungera så bra trots en så aktiv inflammatorisk sjukdom - och alltså är idag dagen i veckan då min kropp mår som allra bäst! Sen snöade det massvis och världen blev fantastiskt vacker. Jag har fotat mig igenom dagen, faktiskt.

Jag började redan halv åtta då jag kom till jobbet. Efter mina timmar som arbetsterapeut orkade jag, just eftersom det är "dag ett", ta en promenad i Saltsjöbaden och fortsätta min fotodokumentation med fina iPhonen. Är så glad att jag köpte den! Hade grämt mig flera dagar om jag missat att fånga några glimtar av dagens fina motljus och den vackra, mjuka nysnön!

Och gud så inspirerande det är med roliga filter! Dagens blev "Earlybird". Så här blir det då! :-D
· Lämna en kommentar ·
Natur & Miljö 2 kommentarer
raw eller jpg?

 
Jag fotograferar A L L T I D i rawformat, men varför? Kan man inte lika gärna fota i jpg?

Raw är rådata. På en Raw-fil registreras all information från sensorn utan att behandlas. Man måste alltså "framkalla" bilden i datorn för att sedan spara om filen till ex. jpg. Med en rawfil får man ungefär 4 biljoner nyanser. Det innebär att man alltså har väldigt god täckning. Vill man ljusa upp sin himmel går det alldeles utmärkt. Med en rawfil kan man också göra förändringar i vitbalans, exponering och färg utan att kvalitén påverkas nämndvärt. Det som man dock bör tänka på innan man börjar fota i raw är att det kräver mer - av ditt minneskort i kameran såväl som av din dator! Du måste köpa större minneskort - från 8 gb skulle jag säga. Det tar mer arbetsminne från datorn att jobba med filerna och de tar mycket mer plats på datorn och ev. externa hårddiskar.

Jpg-filen är komprimerad och ger dig ungefär 17 miljoner nyanser. Vill man inte göra så mycket med sina bilder utan är rätt nöjd med hur de blir i kameran; då är jpg helt rätt. Vill man hellre kunna lägga upp bilderna snabbt på nätet, så funkar jpg utmärkt. Vill man göra smärre förändringar på bilderna så går det också bra - man ska bara vara medveten om att kvalitén blir sämre för varje gång en jpg sparas om eftersom den komprimeras ytterligare vid varje sparning.
Vill man däremot kunna justera vitbalansen, svärtan och kontrasten, ljusa upp bilden lite och kanske öka färgintensiteten lite; då får man problem :-) Exempelvis har himlen du vill ljusa upp kanske inte den täckningen som krävs och då blir den istället "randig".

Såja, det var dagens fotoklur :-) Förslag på fototips mottages gärna förresten, kan ibland ha lite dålig fantasi...


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 3 kommentarer
post-its

 
Att strukturera vad det är som jag måste/borde göra i mitt liv ger mig sinnesfrid. När man har eget företag är det ofta mycket som snurrar omkring - idéer, måsten, inköp, kunder, pengar, prioriteringar osv osv... Har legat vaken många nätter och ägnat mig åt de kringströvande tankarna på ditten och datten.

Jag gör ofta listor och mindmaps. Men med papper och penna. Det här var ett nytt sätt - göra en anslagstavla i Photoshop med post-its på! Så kan man ta bort post-itsen en för en efter att man fullföljt dem :-)

Här hittade jag post-its och korktavla:
http://www.fuzzimo.com/

Kanske någon mer kreativ där ute som vill göra sin personliga anslagstavla :-) Enda som behövs är Photoshop! 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 3 kommentarer
mumsigtAnettes kladdkaka med en Helena-touch

2 ägg
3 dl socker

vispa pösigt

1 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
125 g smält smör
Lite frysta hallon och blåbär

vispas ihop

In i smorg och bröad, löstagbar form
25 min i 150 grader


Har bakat denna två gånger redan denna vecka! Bjöd både våra matgäster på den i måndags och mina elever i fotokursen igår :-P

Jag använder gärna andra människor som ursäkt för att få laga något lite smarrigt...

Har haft en superbra vecka hittills! Middagen med Robert och Anni var trevlig och mysig och bjöd på många skratt. Lite udda kanske, att ha middagsgäster på en måndag - men det kändes helt rätt! Ett trevligt sätt att starta veckan på! Bildvisningen igår var ju också jättetrevlig, så roligt att se deras bilder och höra allas åsikter och tankar. Alla stannade lite efteråt för att äta kladdkaka och småprata.Idag har jag haft företagsfotografering i studion, helkroppsbilder som jag ska frilägga och sedan göra lite olika kombinationer gruppfoton av. Var lite nervös inför denna fotografering faktiskt! Funderade länge på om jag kunde förbättra något, lägga till eller ta bort ljuskällor. Hade belyst bakgrunden med en blixt, hade ett huvudljus och en blixt på golvet som skulle skicka lite extra ljus dit huvudljuset inte nådde. 

Fotosessionen gick jättebra. Hade inte behövt oroa mig. Ljussättningen VAR bra och krysset jag gjort i marken där de skulle stå SATT på rätt ställe. Att de dessutom inte hade något problem att posera naturligt för mig hjälpte ju också till att göra sessionen lyckad, såklart :-) Vi var klara på en timme!


· Lämna en kommentar ·
Jag tycker om 2 kommentarer


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

kontakt@leafoto.se

RSS-flöde
Bloglovin
Facebook
Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar