fotoredigeringslördag


Idag sitter jag som klistrad framför datorn och gör den sista redigeringen innan bilderna från förra helgens bröllopsfotografering kommer upp på min kundzon så att de lyckliga tu får se dem. Har ägnat största delen av tiden åt att lägga dem i ordning (de hamnade i oordning eftersom jag använde två olika kameror) och rensa bort några "vi-ser-ju-nästan-likadana-ut-men-finast-uttryck-hade-nog-ändå-de-andra-här-bredvid"...

Oftast lättare att göra detta sist även om det såklart vore mest tidsbesparande att göra det INNAN själva redigeringen.

Ska bli så kul att få visa upp dem! Blev verkligen jättenöjd! 


· Lämna en kommentar ·
Bildredigering 5 kommentarer




känns som söndag


Erik blev så glad av gårdagens uppvaktning! Han kom hem till en dörr med ballong på handtaget, en städad lägenhet och bakad tårta, rena kläder och sin kära flickväns välkomstkram :-) Vi hade planerat en middag med hans föräldrar och min mamma men en stund innan så överraskades han av mina hemliga gäster - Hanna och Johan! De kom med fler ballonger och blåste serpentiner och kastade stjärnor över honom!

Hanna och Johan är det goa par vi umgås mest med. De bor nära och de är båda med i min fotokurs! Vi är väldigt lika varandra både till sätt och intressen, så det är inte så konstigt att vi kommer så bra överens. Några av mina favvobilder är av dem. HÄR kan du titta på dem!

Tårtan blev en succé. Och eftersom jag vill komma ihåg hur jag gjorde den så lägger jag upp receptet här :-P


Sådärja!



· Lämna en kommentar ·
Hemma hos oss 3 kommentarer




Hurra!



Idag fyller Erik år och jag har en riktigt huslig dag med tårtbak, städning och tvätt. Uppvaktade min älskling idag på morgonen med våffeltårta... varvade våfflorna med nutella och banan och serverade detta med glass.

Skulle nog ha blivit bättre med pannkakor dock, våfflorna blev lite degiga liksom... men gott var det ändå :-) Och glad blev han för mina presenter också! Han fick bland annat den här lilla roliga prylen!

Perfekt för fotonörden!



· Lämna en kommentar ·
Saker 8 kommentarer




Cambridge V


Jag har världens finaste lillasyster. Hon är snäll, smart, generös, kreativ och vacker rakt igenom. Senaste resan till England var bland de mysigaste man kan tänka sig, jag fick verkligen rå om henne!

Kan dock inte förstå att hon faktiskt fyllt trettio nu. Det är ofattbart.
Hon är ju typ tjugotvå i mitt huvud!

Och jag är definitivt I N T E snart trettioFYRA. Tiden går så fort så fort. Tyckte liksom inte det var så länge sedan som vi hade våra rum vägg i vägg och jag bankade hårt i väggen på min sida för att hon skulle sänka volymen...

TAPASLUNCH




Även om jag kan sakna mitt flip-flop-liv ibland så har jag aldrig ångrat att jag flyttade hem till Sverige igen. När jag bodde på Teneriffa var det knappt jag fick se syrran ens EN gång per år. Det var för dyrt och omständigt. Jag hade inte råd. Jag hade inte tid. Det blev bara aldrig av.

Nu känns det ändå som att hon bor rätt nära. Det kostar ju mindre att hälsa på henne än om hon skulle bott i Göteborg! Typ...

US IN THE SPOTLIGHT




I KVÄLLSSOLEN






· Lämna en kommentar ·
England 4 kommentarer




oh yes, romance me more


Idag fick jag ett jättegulligt sms från Erik, där det stod att jag skulle lysna på "Lucky" med Marc Broussard för det var en låt som han sa handlar om oss...

Så upp med iPhonen och Spotify, leta och där var den ju. En alldeles underbar feel-good låt som verkligen sa allt det där som man tänker och känner när man är kära och lyckliga som vi. Och jag fick ett stort smajl i ansiktet som fortfarande sitter kvar.

Lucky me!

PS: kolla in roliga skuggan på andra bilden - ser ut som en kanin ju!


· Lämna en kommentar ·
Erik och jag 3 kommentarer




Är det så här man ser ut?



Nog syns det att jag älskar mitt jobb?

:-)

Foto: min oumbärliga sambo och fotoassistent Erik Berzelius vars blogg ni hittar bland mina länkar!
Jag fick förresten sitta på hans axlar hela vägen genom Gamla Stan efter fotograferingen! Sjukt högt...

Synd att ingen kunde ta bild på det!






Utrustning under denna fotografering:

Två st Canon 5D Mark ll
Canon 50mm f/1.4
Canon 70-200mm f/2.8
Canon 24-70mm f/2.8
Motljusskydd
Blixt Canon 580 Ex ll
Trådlös sändare till blixten (Combi Tf)
Reflektor vit & silver
En vit handduk för brudparet att sitta på
Putsdukar lite varstans

Något jag ska tänka på att ta med nästa gång:
En flisfilt som bruden kan svepa in sig i mellan tagningar...



· Lämna en kommentar ·
Sån är jag 3 kommentarer




Bröllopsredigering


Tjuvkik från de bilder jag redigerat idag! Hela dagen har hunnit smita förbi medan jag suttit som fastklistrad vid skärmen... det är verkligen ett typexempel på "flow" som vi så vackert fick läsa om när jag pluggade till arbetsterapeut. 

Time flies when you do what you love.

Blev många fler än jag räknat med - jag hoppas att brudparet är bättre än mig på att välja ut sina favvisar! Fast det vore inte så roligt om det inte var ett svårt val :-)

Efter att jag slängt i mig lite lunch så ska jag lägga upp några bilder som Erik tog på mig när jag fotade... då förstår ni vad jag menar när jag säger att jag ser lite knasig ut "in action"...

kramis 


· Lämna en kommentar ·
Bröllop 4 kommentarer




Tips: Städa innan


Om man vet var man ska fotografera någonstans så är det en god idé att kolla marken innan, och plocka bort sånt man inte vill ha med i bild. Som det här ovanför. Det hamnade i sopen kort efter denna bild togs. Det var nämligen på denna plats som gruppbilden skulle ske efter bröllopet.

Ett bonustips är att ta med plasthandskar (lätt om man jobbar inom sjukvården som jag också gör) eller en griptång (lätt om man är arbetsterapeut i alla fall!!!) :-)

Nu ska jag jobba vidare med bröllopsbilderna, ha en bra dag!


· Lämna en kommentar ·
Smart! 3 kommentarer




Tisdag hos Helena & Erik


En till bild från gårdagen :-) Gillar deras leenden. Idag har jag ju inte fotat någonting även om jag pratat jättemassor med bild. Haft bildvisning med fotokursgänget och satt kvar med några av mina deltagare och goda vänner och visade Cambridgebilder.

Fotouppgiften de hade till idag handlade om bildserier! De skulle ta tre bilder som hörde ihop på något sätt - estetiskt eller handlingsmässigt. De tyckte att det var en svår uppgift. Och visst kan det vara lite klurigt om man inte som jag fotar en massa interagerande människor titt som tätt :-) För jag får ju bildserier varenda fotosession. Särskilt när det är barn med i leken. Det kan jag tipsa er om när ni ska fota barn; leta efter den där charmiga serien som visar hur just det barnet är! Eller om du ska fota en familj; hur de är mot varandra - busar, kelar, skojar...

På bildvisningen fanns många olika exempel! Allt från ett stoppljus och en flicka som blåser såpbubblor till salsadans och en poserande and! Så roligt att se!

Jag kollade med dem om de ville visa sina alster här på min blogg och det var lite delade meningar. Det var väl egentligen bara en som tyckte det var helt ok. Ja, förutom Erik då :-)

Dock var de öppna för idén att kanske mot slutet få i uppdrag att ta en bild som de faktiskt VILL visa upp på min blogg... så det kanske kommer lite bilder från dem i höst!

Här kommer Eriks bidrag i alla fall! Vem är den där tjejen tro... ;-)

  



· Lämna en kommentar ·
Fotokurs 2 kommentarer




Inspirationstorka


Igår hade jag inspirationstorka! Som ett resultat av allt kreativt tänkande i lördags? Eller? Jag kände bara för att (fortsätta) mysa med Erik framför någon av våra serier. Så det blev ingen blogg igår. Det blev avsnitt efter avsnitt av "The Killing". Har fortfarande inte riktigt skakat igång inspirationsflödet...

Vad är det med mig?

Varit lite skruttig idag, känt mig reumatisk... lite sådär artrosig och inflammerad... om ni förstår vad jag menar... (tror de flesta över trettio börjar känna av kroppens åldrande!) Så det gör väl inte saken bättre. Men lite kul har jag haft idag ändå, inspirationstorka och skruttighet till trots. Hade en av de där fotosessionerna inför min miljöguide!

Anna och hennes familj har jag fotat förut. Hon kontaktade mig när hon var gravid. Nu fick jag fånga en glimt av lilla Fia utanför magen också! Och hennes första tänder!! Fast vi började sent, hade moln överallt och fick avrunda rätt snabbt! En blixtsession, i princip! 

Ni får några bilder därifrån som ett smakprov :-) Bröllopsbilderna dröjer ett tag - brukar vilja att kunden får se sina bilder först, känns mest schysst...

Glad måndagskväll på er!






· Lämna en kommentar ·
Familj 4 kommentarer




Puh



Hemma, matt men nöjd. Första bröllopet fotat! Och jag längtar tills jag får sätta tänderna i alla fina bilder...
För det blev massvis med såna. Vädret var snällt. Och inget gick sönder. Och de nya skorna skavde inte.

Men ingen redigering riktigt än. Först en lugn stund. Mat. En serie i soffan.
Så får bilderna laddas in i Lightroom i lugn och ro.

Tack för värmande kommentarer och lyckosparkar! :-D De hjälpte nog!!!



· Lämna en kommentar ·
Bröllop 3 kommentarer




pirrigt


Minneskorten tömda och formaterade
Batterierna laddade
Alla linsglas putsade
Kameraväskan noggrannt organiserad

Planen gjord
Och backup-planen

 Spännande, pirrigt och lite nervöst

Yey, snart dags!



· Lämna en kommentar ·
Bröllop 5 kommentarer




en dag i solen

 


Vilken underbar dag det har varit! Spenderade en stor del av den tillsammans med denna lilla tös och hennes mamma. Jag fick äran att vara med första gången som lillflickan smakade sand! Wow, liksom! :-)

Tiden går så snabbt när man är liten. Sist jag såg henne var hon tre månader och låg hon och sparkade med benen i luften ute på våran balkong. Så här såg hon ut då. Fotade henne första gången redan innan hon kom till världen... och just de bilder är några av mina absoluta favoriter genom tiderna. Nyfiken kan titta här! 




MUMS!


Mötte upp med Erik lite senare och tog en god bagel. Som vanligt blev det mest han som fotade mig... men några bilder på honom fick jag också :-)


Hm... det här ser knasigt ut... bilderna ser HELT annorlunda ut i mitt Lightroom... mycket mera färgglada och naturliga - här ser de ju mycket mattare och gråare ut... Erik ser nästan grön ut!!! Det är konstigt, något fel är det ju... S U C K. Ska utreda detta....

Erik kom på det! Hade förmodligen råkat "skrolla" när musen stod på "färgrymd" och ändrat den från sRGB till "ProPhotoRGB" (när man nu använder det...) Shit vilken skillnad det blev! Ok. Nu ska jag radera alla de här supertrista bilderna och lägga upp nya!

Sådärja. Mycket bättre.

Trevlig helg allihopa!



· Lämna en kommentar ·
Söta små 2 kommentarer




Ljuva vårljus


Imorse vid halv sju möttes jag av ett kök som badade i det underbara vårljuset! Blev lite lycklig och var tvungen att ta en snabb bild innan jag gick ut till bilen :-)

Underligt hur det kunde snöa i början av veckan och sedan bli riktigt vårvarmt! Jag och Erik tog en tur till Orminge för att kolla ut ett bra ställe för syskonfotograferingen som jag ska göra i april. När man ska fota flera barn samtidigt är det allra bäst att ha en stor öppen och jämn skugga som de kan springa omkring på! För sitta still ska man inte förvänta sig att de gör särskilt länge...

Där hade vi lite picknick vid en sjö och fotade varandra :-)

Blev jättefina bilder på MIG faktiskt, Erik tog jättemånga bra! Några visar jag här men vill ni se fler så kolla in dem lite senare på hans blogg (länk där uppe bland mina länkar) Han lyckades till och med få lilla jag att se lång ut!!! Bra jobbat - jag är bara 157 cm.

TIPS på vad du kan göra för att få någon att se lång ut:
Fota från en låg vinkel! Lite underifrån alltså. Dock ingen höjdare om personen i fråga har dubbelhaka... då ska man nog tänka om... 




· Lämna en kommentar ·
Erik och jag 1 kommentarer




LördagsLängtan


De här ska jag få fota på lördag när de gifter sig och jag längtar verkligen! Ska bli jätteroligt! Årets första bröllopsgig liksom :-) Yey! Here we go!

Nytt för i år är att jag har sk "Före Bröllopet"-fotograferingar med alla mina brudpar. Det är lite för att vi ska lära känna varandra och att de ska få prova på att stå framför min kamera. Alla fotografer är ju olika (skulle jag tro) och det är viktigt att de känner sig bekväma med sin bröllopsfotograf tycker jag.

Jag vill helst fånga det naturliga och tycker oftast att de finaste bilderna är det liksom syns i bilderna hur mysiga de är som familj och mot varandra. Lite brukar jag ju "ställa upp dem" i början eftersom det också är viktigt att ljuset faller på dem jämnt och smickrande - särskilt när man fotar inomhus och är lite begränsad i utrymme - men sen försöker jag mest locka fram det som är dem.

DAGENS TIPS
När man ska hem till någon och fota är det en bra idé att ha med sig lite olika bakgrundsalternativ - samt några klämmor och en rulle silvertejp. Jag har en blå bag med mig full av gardiner, plädar och bakgrunder. Här hade jag hängt upp några vita gardiner (från IKEA) bakom paret för att dölja att där var deras kylskåp :-) Lite senare ligger sonen på min mjuka bebispläd.







· Lämna en kommentar ·
Familj 7 kommentarer




Typiskt...

...precis när jag postade inlägget om itsVarro så ploppade det in ett mail från fotografen om att han fått förhinder (ett stort betalande fotouppdrag) och måste boka en ny dag med mig... Ajdå. Inte lätt att viga en dag sådär (busy busy me!)... men det är klart att betalnde uppdrag måste gå före egna projekt.

Och rätt skönt är det ju att jag har heeeeela fina onsdagen till att sitta vid datorn och pyssla! Mysigt värre! Kanske köper de där redbullen ändå... ;-)


· Lämna en kommentar ·
Vardag 9 kommentarer




Tips till Örebroare!


Imorgon ska jag till Uppsala och hälsa på Andreas Varro i hans studio! Han håller på med ett projekt "365 porträtt" och jag ska vara med :-) Vill du också vara med? Gilla honom på facebook (Länk här ) och kontakta honom genom att gå in på hemsidan (länk hä ovanför) och skicka honom ett mail om att du är intresserad.

Funkar inte länkarna så är adressen www.itsvarro.com

Själv tycker jag alltid det är roligt att träffa andra fotografer och det ska bli jätteintressant att höra vad Andreas har att säga om sitt fotograferande och branschen :-)

Blir en liten roadtrip för mig vilket alltid är lite mysigt! Får köpa några redbull och lite godis till resan... och köra drivein på McDonalds och köpa en milkshake kanske... Ska passa på och träffa fina Sara och Molly som jag följt ett tag genom bloglovin också! Himla roligt!


· Lämna en kommentar ·
Erbjudanden 0 kommentarer




guldkant på vardagen


Jag har en riktigt god egenskap och det är att jag har lätt för att lägga in de där små guldklimparna i vardagen som gör att det känns lite lyxigt att vara jag :-)

Till exempel så brukar jag när jag kommer hem från mitt arbetsterapeutjobb (som i dagsläget är på 25%) ge mig själv en timme paus innan jag sätter igång och jobbar med mitt företagande. Jag drar ofta fram täcke och kudde och sätter på någon serie som jag tycker om. Och äter lunchen där i soffan.

Idag tittade jag på Greys Anatomy. Sen slog jag upp min almenacka och lilla planeringsboken och ringde upp en ny kund som skrivit ett så fint mail till mig igår. Det kom bara några timmar efter att jag skickat mitt "hej här har ni mej"-mail. (Ni vet de där mailen jag skriver när jag köpt kunduppgifterna från servicefinder). Blir så där glad i sinnet (igen) då jag tänker på det! Det blev ett snabbt samtal - de hade redan bestämt sig för mig och vi bokade in en dag. Syskonfotografering blir det i april. Myyyyys!

Nu ska jag jobba lite innan det är dags för sjukgymnasten att plåga mig!

Ha en fin tisdag!


· Lämna en kommentar ·
Sån är jag 0 kommentarer




Tips på en bra bloggdesignare


A och O när man är egenföretagare är m a r k n a d s f ö r i n g. Här ska man definitivt lägga krutet. Något av det bästa jag gjort är att börja blogga. Och har man väl en blogg så ska den ju vara fin... Så idag tipsar jag er om Maria! Hon kan göra din bloggdesign efter dina önskemål - hon grejar de flesta typer av designer för blogg.se och webblogg.se och de flesta stilar. Det hon vill ha är tydliga önskemål i mailet och bifogade bilder! Eller ges fria tyglar att utforma din blogg på något fint sätt. Skriv en mail till henne på [email protected] så får du veta pris. Hon är otroligt prisvärd! Den enklaste designen går på typ 200 kr. Hon kan även göra headers till vilken blogg som helst.

Titta in på hennes blogg så får ni se lite olika exempel på Bloggdesigner hon gjort! http://photographybyristo.blogg.se/

Förresten har jag nog blivit lite besegrad av mitt vardagsliv i det här med att skriva fototips varenda dag... det har tett sig lite omöjligt. Har så mycket att göra och vill ju att de tips jag lägger upp ska vara genomtänkta och inte skrivit i all hast. Så i fortsättningen så får det bli lite när det blir, helt enkelt! 
 
Hoppas att ni stannar kvar ändå! :-)
 


· Lämna en kommentar ·
Om företagande 7 kommentarer




glad i sinnet


Fått ett rejält egoboost idag :-) Först läser jag ett mail från ett bröllopspar som jag ska fota i sommar, där de skriver
"Vi tackar självklart ja till offerten. Ser mycket bra ut - du verkar så himla proffsig!" så himla kul att höra för mig!

Sen ringer jag upp en kund som jag skickade ett mail till i fredags med några olika "kärleksporträttpaket" och får höra att de tittat på både hemsidan och bloggen och verkligen gillat min stil! Efter att jag svarat på några frågor som de hade så bokade vi in fotograferingen. Yey! Sedan visade det sig att de villa att vi skulle fotografera i vackra Ulriksdals slottspark - där jag faktiskt hade ett av mina första bröllopsfotograferingar i Sverige!

Ska bli jätteroligt att fota där igen!

Så jag känner mig lite hög på glädje just nu. Det spritter i mina fotofingrar. Känns underbart att jag får börja redan på lördag med att fota bröllop denna säsong! Yey igen!

Visar er några bilder jag tog då, år 2006, på Lotta & Jed (som nu har två barn och väntar ett tredje...) Kul att se att man utvecklas i sin fotografering också - jag skulle definitivt ha gjort bilderna ljusare idag! Kanske får leta reda på raw-bilderna och göra en ny version till dem...




· Lämna en kommentar ·
Bröllop 5 kommentarer




Soft Söndag


Brunchen på Clarions hotel var underbar. Allt från kycklingklubbor, äggröra, pannkakor och olika bröd med pålägg till fruktsallad, smarriga bakverk och godis! Hur gott som helst altihopa såklart och jag åt så mycket jag orkade. Men det är ju ändå svårt att känna att man ätit för 260 kronor... SÅ stor i maten är jag liksom inte...

Jättefint var där ju och sällskapet var utmärkt! Inte träffat Michael på länge - min fotopolare! Han har tagit många fina bilder på mig :-) Vi brukade hyra en studio vid Nytorget ibland för några år sedan. Klicka på hans namn så kommer ni till hans Flickr! Han har lagt upp lite bilder från brunchen skulle jag tro...



Michael Lowry


Efter den goda brunchen skyndade jag hem (proppmätt) för att möta min kompis och hennes söta familj. Kunde inte låta bli att locka lilla Andrea till sovrummet (finast ljus där) för att ta några bilder... 
 
Har en groda som oftast får sitta på sängen och han brukar va poppis... den har hängt med mig ända sedan jag flyttade hemifrån. Har ingen aning om längre var jag fick den ifrån... som ni ser här nere så har jag rätt många grodor i min ägo... kan bero på att jag samlade på grodor förut och fortfarande har lite svårt att motstå dem :-)

Fast Andrea tyckte att det roligaste ändå var att organisera om i bokhyllan... det vill säga lägga alla böckerna på golvet :-D  

 Foto: Leafoto.se




· Lämna en kommentar ·
Busiga barn 6 kommentarer




Ha en trevlig dag!


Själv ska jag iväg på brunch och träffa min goda vän Michael! Så här är jag i min favvo-autfit kan man säga :-) Örhängena älskar jag, byxorna har jag älskat i många många år nu (brukar kalla dem mina "salsa-byxor" eftersom de är så himla bra att dansa salsa i för de har fickor på benen där både bilnycklar, pengar och garderobsbricka ryms!) och toppen köpte jag på julrean och älskar färgen!

Så, om jag ska va fin tar jag gärna på mig just det här. Ett litet onödigt inlägg det här kanske... men So Be It.
Ville väl mest önska er en trevlig söndag!



· Lämna en kommentar ·
Vardag 3 kommentarer




Hur man fotar dans

...i dålig ljus, utan blixt och med rörig bakgrund...

Det är inte alltid man får använda blixt då det handlar om en show med publik så då får man göra det bästa av situationen (vilket var vad vi fick göra idag); dra upp ISO, använd största bländaröppningen som objektivet har, använd en slutartid som tillåter rörelsen att frysas och ställ dig så långt bort du behöver för att kunna fota med helt inzoomat objektiv. Idag hade jag ISO 3200 och tid 1/640. Visst blev bilderna brusiga, men det syns först när man förstorar upp dem.

Finaste bilderna blev de som jag fick till när bakgrunden bakom dansarna var mörkare än dansarna själva och när jag hade objektivet inzoomad ordentligt. Använde 70-200mm-objektivet och finast blev det alltså på 200mm tyckte jag. Fick dock ta stöd på väggen för att hålla kameran still... den blir riktigt TUNG med det objektivet på.

Det var inte det lättaste att få bra bilder idag. Bakgrunden var ofta rörig och dansarna dansade ofta för nära kanten på scenen vilket gjorde att de fick väldigt osmickrande belysning på sig. Att de inte tänkte på det! ;-)

Helt slut nu, blir till att sova gott nu tror jag... gonatt







· Lämna en kommentar ·
Om inställningar 1 kommentarer




Att vara eller Inte vara produktiv...


Jag kan ha svårt att INTE vara produktiv. Även bara för en kväll. Igår såg Erik och jag en film (Puss in boots - jättesöt och charmig tecknad film!) men jag kom på mig själv många gånger med att tänka jobb. Hade svårt att helt ignorera kliandet i fingrarna... produktivitetens kittel liksom...

När filmen var slut kunder jag inte låta bli att sätta mig vid datorn och redigera lite bilder. Det gick helt enkelt inte att stå emot. Och jag som brukade vara en sån filmnörd! 

Här är en favorit från den redigeringen :-) Idag lägger jag upp bilderna på min kundzon så att mina kunder kan gå in och titta på alla sina bilder. Detta var från den "busiga" fotograferingen i Ekerö... en utmaning! Alltid en utmaning när man ska fota utanför sin "comfortzone" och inne hos någon annan, vars rum och fönsterläge man inte har en aning om hur det är när man åker dit. Här hade de fönstret med direkt sol in. Jag fick hänga upp mina medhavda IKEAgardiner för att mjukaupp ljuset. Men ni som känner mig vet ju att jag älskar utmaningar :-)

Idag ska Erik och jag iväg och titta på lite tävlingsdans i Årsta! Jag hoppas att det ska vara ok om man fotar lite..... 


· Lämna en kommentar ·
Sån är jag 1 kommentarer




Hur får man de där blänken i ögonen?


Har sett den frågan ställas några gånger faktiskt - inte till mig, men till andra fotobloggare från deras läsare. Jag har liksom aldrig tänkt på att man kanske inte vet sånt. Så jag vill klargöra detta!

Det fina blänket i ögonen kommer från ljuskällor - fönster, reflexskärm, blixt, solen, solen genom lövverket, det indirekta ljuset genom lövverket... finns många många slags ljus som ögat reflekterar. Har ju sagt förut att om man förstorar en bild riktigt mycket så att man kan titta närmare på de där blänken så kan man oftast klura ut vad fotografen hade för ljussättning. Man ser det runda paraplyet eller de fyrkantiga softboxarna, man ser fönstret med blomkrukan och gardinerna speglas, man ser fotografen som en siluett mitt i fönstret...

När man tecknar så krävs det där blänket för att porträttet ska se levande ut. Utan blänk ser bilden platt ut.

Ett enkelt sätt att försäkra sig om att det blir blänk i ögat på exempelvis barnet, är helt enkelt att ställa sig så att man har ljuskällor bakom sig och så får man barnet att titta ditåt. Voalá :-)

När jag tecknade porträtt gjorde jag oftast ett blänk på ena sidan av ögats iris, bredvid pupillen. Det är oftast inte så charmigt när blänket är mitt I själva pupillen - som det blir när man använder lilla popupblixten på kameran till exempel.

Nu när jag klargjort detta så säger jag godnatt och hoppas att ni får en trevlig fredagsnatt! Ut och dansa med er, ni friska och rörliga människor som k a n ! Jag har lite inflammationer idag så jag ska slå mig ner i soffan bredvid Erik istället :-)




· Lämna en kommentar ·
Fota porträtt 1 kommentarer




Cambridge IV


Tog en underbar tur på floden och jag fick absolut bästa platsen :-) Stackars Kristin som satt bredvid mig blev dyblöt av allt vatten han här uppe (han hette Simon) skvätte ner henne varenda årtag han tog...

Älskar 17mm-brännvidden när det gäller att fånga träd och broar! I princip alla bilder här är tagna med mitt Canon 17-40mm f/4.0 med bländare 8.0. Vädret var perfekt. Vi hade medljus när vi for ut och motljus på vägen tillbaka,  helt enligt mina önskemål!










· Lämna en kommentar ·
England 6 kommentarer




Lunch med bilder



Exporterar just nu bilderna som jag tog på en familj i förra veckan :-) De blev så fina! Så fort de fått se bilderna själva så ska jag visa några favoriter här! Det ska bli jättekul att få fota deras bröllop om bara en dryg vecka! De är verkligen en supersöt och go familj! LÄNGTAR!

Tills dess får ni hålla till godo med hunden som också fastnade på bild när jag hälsade på dem. Kunde inte låta bli. Han matchade ju till och med golvet liksom... Och f a k t i s k t  så både satte han sig och la sig när jag sa åt honom att göra det!!! Det har inte hänt många gånger i mitt liv kan jag säga! 

Ska redigera lite mamma-och-dotter-bilder idag också men först och främst ska jag STÄDA... och ge mig själv en timme tv-tid för att titta på någon serie... kanske The Walking Dead eller Criminal minds...




· Lämna en kommentar ·
Djur 7 kommentarer




gratismodeller :-)

 
Älskar att fota statyer! De är alldeles utmärkta att fota från olika vinklar - de flyttar ju inte på sig en milimeter :-) Man kan lätt se hur man genom att ändra position får olika typer av bilder i och med att ljusets fall på deras ansikte fångas på olika sätt. Ett bra tips är att lägga de olika intrycken på minnet och ta fram dem när du ska fota en levande modell.

INSTÄLLNINGAR: Manuella, som alltid... En vidöppen bländare för att få oskärpa på väggen bakom, inte så hög iso eftersom det var rätt ljust ute trots alla moln framför solen och snabb slutartid eftersom bländaren släppte in ljus så det räckte och blev över. När jag mäter ljuset så mäter jag från den ljusa sidan av statyns ansikte eftersom det är den jag vill täcka in detaljerna i. Skulle jag mäta av den mörka sidan skulle de ljusa partierna bli utfrätta.


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 3 kommentarer




lite vardagligheter





Här var jag idag! Spånat lite på en kommande fotosession :-) Har haft en lång dag idag med läkarbesök, terapeutjobb, fotografering och en trevlig fika med en kompis. Dagen kändes nog mest lång för att det var så mycket v ä n t a n. Satt en timme i väntrummet, blev försenad till jobbet, fick hoppa träningen och körde fel flera gånger idag för gps-en inte riktigt hade klart för mig hur jag skulle köra... Kom hem sent och har ingen aning om vad jag ska fototipsa om idag... Just nu sitter jag och väntar på att resten av dagens bilder ska laddas upp i Lightroom så att jag kan gå igenom dem (och visa några)!

Det är nästan det bästa med foto; att återuppleva stunderna man fångat i datorn :-)

Ser verkligen fram emot bröllopsfotograferingen som jag ska göra på det här stället om en dryg vecka!!! En underbar plats! (vet ni vart det är?)

Har i alla fall en lugn helg framför mig utan ett enda fotogig inbokat! Rätt skönt det med :-) Då kan jag ju ägna mig åt att fixa till de där nya prispaketen till hemsidan som jag klurat på i flera veckor känns det som... Eller så kan jag städa lägenheten; gudarna ska veta att det behövs... Ett typexempel på sådant som lätt prioriteras bort...

Sådärja, nu är det inladdat :-) Och jag tror jag ska prata lite om ljus idag på mitt tips...



· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer




SHOOT

 
Idag tänkte jag tipsa på en tidning som jag prenumererar på :-) Har följt tidningens grundare rätt länge nu, en kreativ och driven tjej som verkligen lyckas med allt hon tar sig för! Så jobbar hon också dygnet runt tror jag...

Tidningen har en rosa, ungdomlig själ och är full av praktisk fotografi, inspirerande reportage och ljuva bilder. En frisk fläkt på fototidningshyllan tycker jag! 

Just nu har de ett fint erbjudande när man tecknar prenumeration! Kolla här Helt klart en bra idé :-)



 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer




Cambridge III


Blir svårt att inte överrösa bloggen med alla bilder jag tog i Cambridge... för jag tog verkligen MASSVIS. Blev SÅ förtjust i den staden! Den rustika känslan, floden, de hängande (pil?)träden, de svarta järnstaketen, röda gamla telefonkioskar, cyklar överallt och tegel... är svag för tegel...

Har försökt överala Erik att tegla en vägg här hemma - för att kunna ta häftiga porträtt med tegelbakgrund! - men utan vidare framgång...






· Lämna en kommentar ·
England 2 kommentarer




Cambridge ll

U N I V E R S I T Y  A R M S  H O T E L







Förmiddagen på vår dag i Cambridge var verkligen GRÅ. Så vi passade på att fotografera lite inomhus (som ni såg från förra inlägget). Jag skulle gärna bo fler nätter på det där hotellet, det var verkligen häftigt med alla glasväggar och glastak och fina möbler och den stora flygeln... och den goda buffén...

Visar mer bilder lite senare, nu ska jag JOBBA lite. Har deadline idag på några frilagda bilder, ska skicka iväg en bröllopsoffert till fina Frida som ska gifta sig i sommar och så ska jag bege mig till Ekerö för att fota mor och dotter (igen) - denna gång lite busigare bilder... ska bli roligt! Utmaningen blir att de ska tas inomhus och man vet ju aldrig riktigt hur det är med fönster och vinklar... Tur jag har en kamera som man kan dra upp ISOt på ganska rejält utan att det skulle synas. Och bra, ljusstarka objektiv :-)

Och fortsätter det att vara sådant här strålande väder så lär det inte bli några problem med ljusmängden!


· Lämna en kommentar ·
England 1 kommentarer




#69 Att tänka på när du köper objektiv


När jag köper objektiv nuförtiden så är det viktigt för mig att objektivet är ljusstarkt. Det innebär att objektivets största bländare (ex. f/1.4 eller f/2.0) släpper in mycket ljus. Varför jag tycker om detta är dels för att jag då kan använda kameran i dåliga ljusförhållanden utan att dra upp ISOn så mycket men framför allt för att jag får en så vacker oskärpa när jag fotar porträtt.

Här har jag stolpat upp några för- och nackdelar med just ljusstarka objektiv.

FÖRDELAR

- ger möjlighet till ett litet skärpedjup
- ger möjlighet till lägre ISO-tal och bättre bildkvalitet
- ger möjlighet att fotografera på fri hand i dåliga ljusförhållanden
- ger möjlighet att använda snabba slutartider
- gör sökaren i en spegelreflexkamera ljusare

NACKDELAR

- ökar storlek och vikt på objektivet
- objektivet blir mycket dyrare
- kräver mycket noggrann fokusering vid full bländare (alltså när du använder den största bländaröppningen)
- stor frontlins ökar risken för reflexer och ströljus (men lite kan du motverka genom att köpa bra motljusskydd)

Källa: Tidningen FOTO

:-)


· Lämna en kommentar ·
Utrustning 3 kommentarer




Fem saker ni kanske inte vet om mig


Jag, för några år sedan... Foto: Michael Lowry


Blivit utmanat av Plumeria att skriva ner fem saker som ni läsare inte vet om mig... Eftersom jag egentligen inte vet vilka ni alla är (mer än ni som kommenterar) blir det lite klurigt... Är det någon som känner mig riktigt ordentligt tro? Någon som blivit fotograferad av mig? Någon som är min elev? Facebookvän? Det är nog en mix...

Gör ett försök - protestera gärna om ni faktiskt redan visste detta om mig :-)

1. Jag vill göra en till tatuering

2. Jag visslar ofta utan att jag själv märker det - får kommentarer ibland... 

3. Jag brukar "sjunga upp" när jag kör bil till jobbet på morgonen och jag sjunger ofta med i låtarna på radion...

4. Jag ville bli illustratör när jag växte upp

5. Jag går allra helst omkring i min grårandiga pyjamas här hemma, oavsett tid på dygnet 

Man ska föra utmaningen vidare till fem andra och antar de utmaningen så ska de länka till den som utmanade.  Får klura lite på den saken imorgon!



· Lämna en kommentar ·
Sån är jag 2 kommentarer




måndagspyssel


Fick en drös Allas-tidningar i brevlådan idag :-) Det är snälla biträdande reportagechefen Charlotte som skickat denna bunt, så att jag ska kunna kolla in lite deras stil och stuk på bilder inför en fotografering i vår. Blir trevligt att sätta mig med dem och "jobba", hihi ... Charlotte har för övrigt en väldigt underhållande blogg! Den hittar du här 

Tycker om måndagar! Idag har jag fått massor gjort. Varit lite arbetsterapeut på morgonen, tränat, suttit vid datorn och frilagt kontorsmänniskor, svarat på en drös mail och planerat in massa roliga fotosessioner!

Ikväll ska jag träffa ett bröllopspar och planera inför deras bröllopsfotografering i sommar och imorgon får jag besök av lillebrorsan Niklas! Vilken dunderbra start på denna vecka!

Har ni haft en lika bra start?


· Lämna en kommentar ·
Företagande 3 kommentarer




Dagens tips... passa på!


M O D E L L E R    S Ö K E S

Jag har tänkt att jag ska göra en liten "miljöguide" över olika ställen där det är bra att fotografera så nu söker jag modeller igen :-) 1-2 modeller/session. Denna gång spelar det ingen roll hur gammal du är, vilket kön du är, om du är själv eller med din partner, ditt instrument eller ditt barn. Passa på!

Du kanske tänkt att du skulle vilja ha lite bilder på dig tillsammans med din kille? Eller har en son/dotter som gärna poserar? Eller kanske behöver du lite nya bilder till din blogg?

Bilderna kommer att användas till att visa hur bilder kan bli på just denna plats (samt till min vanliga marknadsföring på hemsida/blogg). Jag har tänkt variera mig mellan grönska, vatten, stadsmiljö, betong etc. Det ni får ut av det hela är fem fina, högupplösta bilder på CD.
 
Det kan tänkas att det blir på två olika ställen (nära varandra) som vi fotar på. Beräknad tidsåtgång totalt är ca en timme. Eftersom jag vill täcka in lite olika områden så får man helt enkelt välja mellan dessa olika platser:

I stan:
Gamla stan (taget)
Kungsträdgården i maj (taget)
Vitabergsparken i maj (taget)
Östermalm (taget)
Hagaparken (taget)

Utanför:
Gullmarsplan (taget)
Saltsjöbaden/Fisksätra (taget)
Nacka/Värmdö i april (taget)
Strand i Haninge (taget)

När? 16.30 - 18.30 må - to
Start: nu! Slutdatum är 11 maj 2012 Nu går det endast att anmäla sitt intresse till min reserv-lista!
Först till kvarn! (en timme senare har fem pers fått en tid, det går snabbt!)

Maila mig på: [email protected]
Eller ännu bättre, ring: 073 6188015

PS: Vid regn eller mörka moln bokar vi nytt datum!

K R A M!


· Lämna en kommentar ·
Förresten 3 kommentarer




söndagsmys



Efter en avslappnad dag med storasyster och sambo så känns det helt rätt att fortsätta kvällen i samma anda...
Så jag ska sätta på mig pyjamas och slå mig ner i soffan med ett mjukt, varmt täcke och titta på "Äkta människor"

Alla måsten får vänta till måndag!



· Lämna en kommentar ·
Hemma hos oss 3 kommentarer




NEJ spring inte iväg!


 
Ska man fota utomhuskatter (särskilt om de inte är ens egna) får man verkligen bara ta ögonblicket när det kommer och försöka att få bra bilder PRECIS JUST DÅ när det är där och inte hålla på och fippla med inställningar och vinklar så mycket innan man tar bilden - för vips har ens modell sprungit iväg.

Var lite avis på Erik denna gång, för han hade 70-200mm-objektivet på sin kamera och kunde komma underbart nära denna ljuvliga katt. Själv har jag beskurit i efterhand...

Tyckte om färgerna som harmoniserade med kattens päls, och vilken päls sen! De vita morrhåren var verkligen jättefina också. Ännu bättre hade bilden blivit om jag sluppit de ljusa fläckarna i buskarna precis bakom katten... men som sagt, hann inte!


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 4 kommentarer




Cambridge l


Hann redigera bilderna jag tog i Cambridge igår också! Min morgonsyssla :-) Tycker det är som att återuppleva min semester, att få gå igenom bilderna, beskära lite, leka med olika toningar eller svartvitt. Hade svårt att bestämma mig vilket jag tyckte bäst om - färg, svart-vitt eller sepia. Så det blev två uppsättningar av alla bilderna, samt några svartvita.

Vi sov hur gott som helst i de höga, mjuka sängarna och började första dagen i Cambridge med en underbar frukostbuffé i den vackra matsalen! Vi tog för oss av precis A L L T men jag måste nog erkänna att jag mest åt frukt med nutella...

FRUKOSTBUFFÉN




17-40 var helt klart det objektiv jag använde mest för att dokumentera miljön - staden och hotellet, på bländare 8.0, medan 50mm f/1.4 var det jag främst använde när jag fotade syrran, detaljer och det vi åt. Och då använde jag i princip alltid bländare 1.4.

Fullkomligen älskade hotellet! De hade fina, riktigt engelska skinnfåtöljer, vackra gamla böcker och stora fönster. Helt perfekt miljö att fota i! Jag kunde såklart inte låta bli att övertala lillsyrran att modella lite...


DETALJER





FOTOSESSION MED SYRRAN






DET ROLIGA SPEGELTAKET




· Lämna en kommentar ·
England 3 kommentarer




En bra dag

Sovmorgon, fota söt familj, turbostäda, storasyster på besök, en film, lite blogg, äta indiskt, ett glas vitt, märka att min blogg är nominerad till veckans blogg och som avslutning på dagen filmer och godis till långt inpå natten med syrran i soffan :-) inte konstigt att jag känner mig så glad! Vilken dag! K R A M A R



· Lämna en kommentar ·
Vardag 3 kommentarer




#66 gilla reflekterat ljus


Något jag älskar är när jag stöter på sådana här naturliga spotlights som kommer av att solen reflekterats - i ett fönster till exempel! Denna spotlight föll dessutom på en fin tegelvägg så jag kände mig verkligen lyrisk! :-)

Du hittar dem lättast bland höga byggnader (med massor av reflekterande glas) på eftermiddag/kväll, då solen är mjuk och varm och står lite lägre på himlen. Kanske inte något man går ut och specifikt "letar efter" men ta vara på det då ni stöter på det! Jag och min syster överraskades av det när vi strosade omkring i Cambridge och hade virrat in oss i massa mörka, tråkiga gränser. Sedär, liksom!

Låt ljuset träffa din modell rakt på, (alltså så att du har det där fönstret i ryggen) så får du finast skuggor. Låt modellen blunda tills du är berädd att ta bilden och säg titta bara precis när du knäpper av några bilder. Kan vara svårt för ögonen annars!

Trevlig lördag på er! Ska iväg och äta indiskt med storesyrran nu!


· Lämna en kommentar ·
Om ljuset 2 kommentarer




men titta..!


...där är ju jag! haha :-D Man ska helt klart googla sig själv ibland! Hittade denna artikel om mig:

http://reumatiker.se/tidningar/nr108/080112.pdf

Minns så väl den trevliga reportern som kom och intervjuade mig när jag bodde på Teneriffa. Han som intervjuade svenskar runt om i världen som hade lyckats. Har jag lyckats? tänkte jag då. Rätt härligt liv hade jag, det är ett som är säkert. Precis lika härligt liv har jag nu - fast på ett lite annat sätt. Jag är där jag vill vara.

Det har jag nog alltid varit, förresten!
Trevlig helg!


· Lämna en kommentar ·
Sån är jag 2 kommentarer




#65 läs FOTO på biblan!


Visste ni om att man alltid kan läsa tidningen FOTO alldeles gratis på biblioteket? Jag brukar gå in på Tippens bibliotek (Saltsjöbaden) och slå mig ner i den bekväma ljusbruna läderfåtöljen med det inplastade numret och ge mig själv en liten lugn stund av läsning. 

FOTO har hängt med ett bra tag och har alltid spännande reportage, bra produkttester och massor av fototips. I det här numret kunde man framför allt lära sig att ta bättre (vild)djurbilder.


· Lämna en kommentar ·
Smart! 0 kommentarer




inspirationsmapp

 
En riktigt god idé är att skapa en mapp som man fyller med inspirerande bilder som man hittar på nätet. Det är ett hjälpmedel, särskilt när man börjar fotografera. Det är utvecklande att titta på bilder och klura ut varför man föll just för den bilden och vad man kan lära av den. När man ska iväg på ett gig kan det vara en trygghet att ha kollat på bilder som andra tagit på den typen av uppdrag. Man får tips på komposition, miljöer och poser.

Även när man är van så är det roligt att gå tillbaka till sin inspirationsmapp och kolla igenom den. Man märker både hur ens "blick" ändras med erfarenhet och studier och påminns om idéer man själv fått tidigare när man tittat på bilderna. Själv har jag tre inspirationsmappar! En för bröllopsbilder (den här ovan), en för bebisbilder och en för kreativa familjebilder!
 
 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 4 kommentarer




Min presentation på barnfotografer.se




Gå gärna in och titta på bildspelet! Klicka här för att komma till sidan!
Berätta gärna vad du tycker och tipsa gärna dina vänner och bekanta!



· Lämna en kommentar ·
Hej 2 kommentarer




Medlem i SFF



Knasigt att man faktiskt kan bli G L A D för en räkning! :-)



· Lämna en kommentar ·
Hej 1 kommentarer




#63 Tre hållpunkter för posering



1. Ena axeln närmare kameran är en bra idé, det ger en avslappnad bild och fin figur

2. Tänk trianglar av utrymme! När det gäller armar är det ofta en fördel om de inte hålls tätt intill kroppen. Kvinnor kan till exempel sätta ena handen på höften, män kan ha dem i byxfickorna eller hålla om kavajkanten.

3. Tänk på att kroppen har en massa intressanta linjer. Låt dem leda blicken in i bilden genom att till exempel låta skorna börja nära nedre hörnet eller en arm få leda betraktaren till ansiktet.

En bra idé är att testa lite olika poser själv framför helfigursspegeln hemma innan fotograferingen! De flesta behöver lite vägledning för att hitta sina bekväma poser, det underlättar om du kan visa istället för att dirigera modellen.

PS: Gårdagens app var för iPhone! Men det är mycket möjligt att den även funkar för andra smartphones...


· Lämna en kommentar ·
Fota porträtt 1 kommentarer




TiltShiftGen

 
Med den här lilla mobilappen kan man få saker att se pyttesmå ut! Du kan välja mellan att ta bilden i appen eller ladda upp en bild från dina sparade bilder. Du kan sedan välja hur stor den utsmetade effekten ska vara och om det som är skarpt ska ligga längs en linje eller vara en oval eller en rund cirkel. Det går också att styra över vinjetteffekten samt påverka saturation, ljushet och kontrast i bilden.

En enkel, gratis och lite rolig app som jag absolut kan rekommendera! Varför till exempel inte göra en dockhusmodell av sitt eget hem?


· Lämna en kommentar ·
Fota med mobil 3 kommentarer




Full rulle


När man har eget företag har man verkligen aldrig riktigt ro att slappna av helt. Man jobbar i princip alltid. Pratade en hel del om den saken igår med flygplansstolsgrannen. När jag stod i kön att gå på flyget i fredags hann jag till exempel skriva typ fem sms och tre jobbrelaterade mail innan jag kom fram (det var i och för sig förseningar så jag stod ett bra tag i kön). Nästan skönt att sedan INTE ha tillgång till dator under några dagar. Då MÅSTE man liksom vila. Som ni märkte blev det inte mycket bloggande när jag var i England... Är inte så förtjust i blogg.se-appen som inte publiserar mina bilder och text som jag vill ha dem...

Ligger alltså efteri fototipsen. Får se om jag känner mig extra tipsig någon dag och får lust att skriva flera på raken kanske! :-)

Har haft fullt upp idag. Haft kontakt med biträdande reportagechef på  eftersom jag ska fota till en artikel som Anna Bergholtz ska skriva och som ska publiserat i tidningen. Kul blir det! Även mailat med ett bröllopspar som jag ska "pre-shoota" i helgen (en liten mindre fotosession för att vi ska lära känna varandra). Ska fota deras bröllop om tre veckor. Har också laddat in alla bilder från min lilla semester i England, redigerat bilderna till mamman och dottern (dottern är hon här uppe) som jag fotade i förra veckan och förberett bilderna som skulle visas idag på fotokursen.

Fotokursen som idag gick precis så där smidigt och bra som jag vill att det alltid ska gå!

Kanske var det för att lektionen handlade om det ämne som jag är allra bäst på: nämligen om att fota människor. Hur får man dem att bli bättre på bild, hur ska de posera, vad ska man tänka på när man fotar folk man inte känner och hur fotar man barn på bästa sätt? Det var några av de frågor som jag gick in på. Lät också mina elever själva få testa poser och leka lite med reflexskärmarna :-) Blev många skratt och bra frågor, precis som det ska vara!

Nu ska jag klura på dagens fototips och sedan är det nog dags för lite serier innan sängen! Även om jag såklart saknar min lilla syster som åter igen är långt borta från mig så är det ändå skönt att vara hemma igen. Jag blir lite extra kär i Erik också :-) Han får stå ut med mycket "kläng" idag, haha!


· Lämna en kommentar ·
Företagande 0 kommentarer




Hemma!


Hur underbart som helst att komma hem till detta härliga vårljus! Även om det inte riktigt känns som vår i luften så ser det ut som vår!

Är hemma igen :-) Kom hem inatt efter lite förseningar på RyanAir. Har haft en jätterolig helg med syrran i Cambridge och även hennes man och deras fiskar och sköldpaddor i Spalding! Fått både sol och regn, sköna sovmorgnar och frisk luft, slapp framför film och fotopromenader. Bra mix! Ska bli roligt att visa er bilderna!!!

Hemresan gick rätt snabbt, började prata med stolsgrannen på flyget och det visade sig vara en bra idé! Vi snackade oss igenom både flygresan och flygbussturen! Vad pratade vi om? Egenföretagande :-) Han brann för att dela med sig av den afrikanska kulturen till resten av världen och hade ett företag där han via nätet sållde afrikanska produkter - framför allt musik och kläder. På bussen visade han mig sin hemsida där man kan köpa detta för bra priser. Är själv väldigt förtjust i afrikansk musik, både traditionell, zouk och mer år R&B/hip-hop-hållet så det lär jag göra! HÄR kan man hitta hans sida! 

Han blev imponerad av mina bilder (framför allt gillade han headern med bebisar!) och förstod varför jag har svårt att nischa mig... Kanske kommer vi att samarbeta i framtiden - han har många kontakter inom artist-världen. Om inte annat så kommer han att tipsa om mig om han hör att någon letar fotograf!

Blir alltid glad när sånt händer - otippade möten. Isbrytaren till vårat samtal var att jag köpte en läsk på flyget som visade sig vara fånigt pyttepytteliten...


· Lämna en kommentar ·
Vardag 2 kommentarer




Just nu

image description
Helt underbar morgon idag i Spalding!

 



· Lämna en kommentar ·
England 1 kommentarer




Hälsning från Cambridge



· Lämna en kommentar ·
England 2 kommentarer




Hörs på måndag!

Sitter på flygbussen på väg till Skavsta just nu :-) Erik blir gräsänkling över helgen för jag och lillesyrran ska ha lite egentid i Cambridge! Hur roligt som helst! Jag har i princip bara kameran med mig (med två objektiv; 50mm plus 17-40mm) för att kunna shoppa lite! Trevlig helg på er!



· Lämna en kommentar ·
Vardag 3 kommentarer




PhotoScape

 
Hittade genom bloggaren Sara detta fina lilla redigeringsprogram! Ett gratis, lätt och enkelt alternativ ifall man vill redigera sina bilder men inte har råd att skaffa Photoshop! Är lätt att kombinera ihop flera bilder till en, göra olika inramningar av bilderna och skapa olika effekter. Man kan också konvertera raw till jpg!

Testa det! Gå in här och ladda ner det helt gratis! Klicka på den gröna rutan där det står "Download now". Den stora, översta gröna rutan är för en pdf-reader... (man luras lätt att ladda ner den!)



· Lämna en kommentar ·
Bildredigering 1 kommentarer




Morgonstund


Ni kanske minns att jag eftersökte ljuva kvinnor till det mitt"dröm"projektet? Vinnie var en av de som jag kom i kontakt med. Hon visade sig vara ljuv både till utseendet och som person. Hon var otroligt lätt att jobba med och vi blev båda jättenöjda med bilderna! 

Några av våra favoriter är dessa

Min tanke är att använda dessa som exempelbilder till ett "paket" jag jobbar på. Försöker komma på ett bra namn på det men det är inte det lättaste! Erik är inte till mycket hjälp där, han tycker det mesta låter fånigt...

Några namnförslag:

Med Doft av Morgon
Sweet Morning Glory
Vakna
Morgonstund

Men om någon har något bättre förslag så, snälla, skriv det!







· Lämna en kommentar ·
Romantiska porträtt 4 kommentarer






Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

[email protected]





RSS-flöde
Bloglovin
Facebook








Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar