ta kontroll över fokuspunkten

 
 
 
Blir en litet minitips idag, nämligen en liten punkt :-) En väldigt viktig punkt. Fokuspunkten.

På lite mer avancerade kameror kan man själv välja var man vill sätta sin fokus. Ibland kan man välja i hur många och vilka punkter i bilden som användas för fokuseringen. Väljer man flera punkter brukar kameran anse att det närmaste föremålet (inom dessa punkter) som är det viktigaste. Ibland kan man välja precis vilken punkt man vill ha fokus på. Det är det jag alltid brukar göra. Alltid. Då väljer jag alltså precis den punkt som jag vill ska vara mest skarp. Det är lite krångligare, men fotar man med stor bländaröppning är det klart värt det. Man sätter då fokuspunkten i ögat ifall man fotograferar ett ansikte. Det gjorde jag idag när jag fotograferade Alva, till exempel.

Det man dock kan komma ihåg är att kameran ofta är som bäst och snabbast på att hitta fokusen på den mittersta punkten. Och man ska vara uppmärksam på att om bilden inte blir skarp trots att du satt fokuset precis där du velat ha den och är säker på att du inte skakat på handen; då kan det vara objektivet som inte är helt skarpt på just den punkten. Det har hänt mig. Jag gick tillbaka och bytte objektivet till ett annat :-)
 
Man ska också komma ihåg att det är sällan det blir helt skarpt ifall du har valt objektivets största bländare (ex. bl. 1.4) och ditt objekt befinner sig en bit bort. Därför väljer jag oftast inte den allra största utan något snäpp mindre, typ 1.8 eller 2.0. Ett undantag bland objektiv är 135mm 2.0. Den är grymt skarp på just 2.0!

Man kan också välja hur kameran hanterar denna fokusering:

S – engångsautofokus

Kameran mäter skärpan i vald fokuspunkt och låser den. Så länge du inte släpper knappen hålls fokus alltså där. När skärpan är låst kan man sedan komponera om bilden. Då riskerar man dock att det inte blir fullt så skarpt precis där som man önskat, men ofta fungerar det finemang så länge man inte flyttar kameran mer än någon milimeter.

C – kontinuerlig autofokus

Kameran ställer in skärpan kontinuerligt i vald punkt. Detta används främst för motiv som rör sig. Avtrycket är normalt inte spärrat om skärpan är fel. Det är kontinuerlig autofokus man ska välja om man till exempel fotograferar barn som gungar! Helt hopplöst annars!

Godnatt! :-)
 
 
 
 


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

[email protected]





RSS-flöde
Bloglovin
Facebook








Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar