lite post-season-thoughts

sneakpeak från Alex och Pelles dag
 
 
Igår fotade jag (förmodligen) årets sista bröllop. Lite nostalgiskt... Men det var verkligen ett vackert par jag fick följa! Hon hade en ljuvlig frisyr och en underbar skapelse till klänning med massor av tyll och släp och spets och han var grymt stilig i sin sjömanskostym. De fotade sina porträtt i Vitabergsparken och själva vigseln hölls vid Fåfängan med världens utsikt. Jag njöt i fulla drag med andra ord :-)
 
Det har varit en bröllopssäsong med många olika intryck... mest härliga och underbara sådana, men även några tankeställare.
 
Ett planeringssamtal med ett brudpar blev väldigt pinsamt då dessa för mig obekanta människorna helt sonika frågade om jag kunde göra det svart (vilket jag försöka svara nej på utan att låta så stött som jag kände mig). Kanske är vanligt att man frågar såna som oss, som har ett praktiskt och konstnärligt arbete, men jag är inte van att få den frågan (i alla fall inte från folk jag inte känner). Det blev ingen bokning där i slutändan. 
 
Jag har också lärt mig att det nästan är mer viktigt med kontrakt när man fotar kompisar än andra eftersom det kan bli så fel annars. Man tar för givet saker, man antar. Sen blir det lite rörigt efteråt - inget som inte går att fixa men tja, sånt som det såklart hade varit så mycket bättre om det var klart från början. 
 
Ett bröllop som lämnade en väldigt starkt intryck i mitt minne är Mery och Pers bröllop. När tiden är så dyrbar och varje dag tillsammans kan vara den sista och allt går alldeles för snabbt. När man inte kan tänka ens en vecka framåt utan att få en klump i halsen för att då kanske det är slut med dagarna. Det ger perspektiv.
 
Jag hade som en önskan att ha stökat undan allt jobb innan min rehabresa på tisdag men det ser lite mörkt ut där... Det finns inte riktigt tillräckligt med timmar under dygnet! Tog ledigt på måndag för att hinna lite till men helt klar lär jag inte bli. Kanske kan avsluta lite grejer från Teneriffa, men internetuppkopplingen är inte den bästa där och datorn är ju inte min och jag ska faktiskt verkligen sträva efter att lägga all fokus på min träning och hälsa!
 
Tänkte dock att jag skulle försöka lägga upp någon "dagens bild" eller så för att ni ska få en glimt av hur härligt jag har det där :-) Men det kanske rentutav är lite elakt, eller? haha
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 0 kommentarer
idag fotar jag bröllop!

 
 
 
Längtat jättelänge efter Alex och Pelles bröllopsdag och nu är den här! Lyllo mig som får springa runt och föreviga den! Ni anar inte vad jag kommer att ha roligt idag :-)
 
Erik är förkyld så jag får klara mig själv. Har med mig några redbull och några mannafrutti för att hålla energin uppe. Och så har jag fått en jättebra, lätt pall som jag kan släpa med mig istället för den otympliga stegen som jag behövde Erik till att bära... 
 
Utrustningen som jag har med mig idag:
 
Två fullformatskameror - Canon 5D mark ll och Canon 6D
Sigma 35mm 1.4
Canon 50mm 1.4
Canon 135mm 2.0
Canon 24-70mm 2.8
Canon 70-200mm 2.8 med IS
Canon 17-40mm 4.0
Canon 580ex ll (blixt)
Canon 50mm macro
Reflektorväggen (som jag får be någon gäst att hålla vid behov..)
Pallen (är ju bara 157cm lång...)
En filt
Plåster (alltid bra att ha)
Gaffatejp (ett måste)
Regnkappa till kameran (för något paraply kan jag ju inte hålla i...)
 
Så, håll tummarna för oss idag! Hoppas att det blir som SMHI förutspår - halvklart!
 


· Lämna en kommentar ·
Fota bröllop 2 kommentarer
Alex och Pelle ska gifta sig

 
 
 
Imorgon fotar jag bröllop hela dagen :-) Ett bröllop som jag verkligen sett fram emot! Säsongens sista kan man vällan säga, om det är ok att räkna sista lördagen i september dit...
 
Träffade det här paret nästan ett år innan. Älskar att få bröllop i så god tid! Som fotograf lever man ofta lite så där "månad-till-månad" och man vet aldrig hur en månad blir, rent ekonomiskt. Skönt att kunna planera framåt ibland!
 
Alex och Pelle gav ett så otroligt mjukt och fint intryck så jag hoppades verkligen att de skulle välja mig som sin bröllopsfotograf - och det gjorde de ju :-) Dessutom valde de att uppgradera sitt paket att täcka in förberedelserna, vilket gjorde mitt jobb ännu roligare! Som ni vet är just förberedelser något av det bästa jag vet!
 
Vi hade vår pree-shoot i augusti, en dag då Richard Wolf uppträdde i Vitabergsparken och det var smockat med folk. Vi lyckades ändå hitta riktigt härliga platser att fota på! Den här kyrkan skapade en rätt perfekt öppen skugga och det grå är ju alltid underbart att använda som bakgrund :-) Älskade denna bild mest av allt tror jag, just den posen passade dem såååå bra!
 
Längtar tills imorgon!!!
 
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Bröllop 0 kommentarer
mer som en gäst än bröllopsfotograf

Foto: Erik Berzelius
 
 
Jag har haft en så underbar dag! Hade en bildvisning med det där favoritparet jag berättade om, där jag "klickade" så med bruden redan i mailkontakten :-) De fick hälsa på i studion, slå sig ner i soffan och dricka lite té medan deras bildspel gick igång på projektorduken. Och de älskade sina bilder! Alltid en sån härlig känsla när man förstår det! 
 
Jag ska få göra ett lyxigt bröllopsalbum till dem, få rama in ett gäng härliga bilder på dem och designa mitt favorit-tackkort till dem! Känns så bra inombords när man vet att bilderna får bosätta sig på väggar och i album - när de får bli fysiska på ljuvliga sätt. Det är ju det man som fotograf vill, att bilderna ska bli små konstverk, liksom...
 
Att träffa Sandra och Olof var en fröjd i sig. Såna goa personer. De överöste mig med varma ord och sa något av det bästa man kan säga till sin bröllopsfotograf: du kändes mer som en gäst än som en bröllopsfotograf! Och du har verkligen fångat oss, så som vi är!
 
Så himla upplyftande!
 
Så det här mötet kan jag leva på lääääänge. Ska visa bilderna från deras dag snaaaart... typ imorgon hoppas jag... så mycket att göra just nu, det är lite galet... Jag har ju både boudoirbilder, bröllopsbilder, familjebilder, barnbilder och höstbilder som väntar på att få bloggas... Det kommer!
 


· Lämna en kommentar ·
Bröllop 2 kommentarer
tisdag

 
 
 
Idag har jag redigerat bröllopsbilder på paret som jag fotade förra söndagen! Ska ha bildvisning imorgon :-) Brukar inte bli klar så nära en bildvisning, men i detta fall har jag ju bara haft lite drygt en vecka på mig att gå igenom dem, vilket är lite kortare än vanligt... Vill gärna få klart mina uppdrag innan jag drar söderut! Dels för att de såklart att nyfikna på sina bilder och dels för att det är lättare att slappna av och verkligen koncentrera sig på träning-och-hälsa om man inte har några jobb som hänger och dinglar i luften.
 
Så jag har lite att göra.
 
Igår hade jag en bildvisning på Södersjukhuset. :-(  Mery har det inte lätt just nu och mina tankar och förhoppningar går ut till henne! Hon och Per har inte fått tillräckligt med tid! Må de få fler timmar och dygn och veckor tillsammans!
 
Är jättetrött just nu, men ska försöka få till ett bildspel innan jag får soooova... / godnattkram
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
Fotokurs för Föräldralediga

 
 

Det här är en kurs för dig som är mitt uppe i livet med ett litet barn på armen och en kamera som du vill fånga ditt barns historia med. Vilka bilder från idag vill du se när du tittar i fotoalbumet om tio år? Och hur gör du för att ta de bilder du vill?

 

 

Jag har klurat ihop en fotokurs med inriktning på BARN. Absolut bland det bästa som finns att ha framför kameran :-) Tänk vad mysigt det vore om studion fylldes av en drös föräldrar och deras små söta barn! Där skulle jag trivas!

 

Så jag har satt ihop en kurs för föräldralediga. Tanken är dels att man ska bli inspirerad att ta mer bilder på sitt barn och dels att man ska lära sig hur man kan göra för att få bättre bilder. Alla fototillfällen kommer att ha med de tre delarna.

 

Inga förkunskapet krävs. Föräldrarna kommer till studion med sitt barn (upp till 12 månader) och kamera och vi varvar teori med praktik och bilddiskussion.

 

När: Tisdagar 13.30 - 15.00

Var: Alfred Nobels Allé 214, Tullinge

Hur: Maila mig! kontakt@leafoto.se

Kursstart: 12/11-2013

Kursavgift: 1700 kr

 

 

Tipsa gärna ifall ni känner någon som kan vara intresserad!

 

 · Lämna en kommentar ·
Fotokurs 2 kommentarer
Heidi & Peter gifte sig!

 
 
Och det gjorde de på en av mina favoritplatser, nämligen Stadshuset. Det har blivit en del bröllop som jag fotograferat där! Och porträtt, för den delen. Miljön funkar även jättebra för exempelvis företagsporträtt som ska vara avslappnade men ändå lite formella... Älskar färgerna (eller snarare avsaknaden av färg) i den miljön. Finns några väggar där som jag avgudar (i den mån det går att avguda en vägg)...
 
Heidi och Peter visade sig vara ett av de goaste par man kan tänka sig. Det är lätt att förstå varför de föll för varandra - den busiga glimten i ögat och den där sköna egenskapen att inte ta sig själv på för stort allvar har de båda två. Det var jätteroligt att fotografera dem - och deras bus :-) Glöm allt vad stela leenden och poser heter! De hade bara roligt ihop och det syntes!
 
De gifte sig i hemlighet med närmsta familjen närvarande. De fick en riktigt vacker dag med blå himmel och precis rätt mängd moln på himlen. Här ser ni ett urval bilder. Jag gjorde ett bildspel med deras bilder också och jag är så grymt nöjd med det så jag hoppas att ni vill in och titta på det ni också :-) Klicka då HÄR.
 
 
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Bröllop 2 kommentarer
min lördagsmorgon

 
 
Väckarklockan ringde 05.20 - okristligt tidigt. Vid sex satt jag i bilen och körde mot Tyresö. Vid 06.15 mötte jag upp med Robert och Anni - och överraskade Anni med en höstfotografering i dimman :-) Det var riktigt roligt att se hennes reaktion! Och det var en riktigt mysig fotografering. Tänk om fler ville upp i ottan och fotas på såna där vackra platser... Dimman låg som ett täcke och när sedan solen äntligen kom (då var vi rätt frusna och blöta och hade i princip stått och väntat på den i en kvart, typ...) så glittrade daggen i solstrålarna. Det var sååå fint.
 
De flesta bilderna tog vi alltså innan solen ämnade dyka upp. Annorlunda! Väldigt mjukt ljus och med dimman blev det verkligen en lummig, lite trolsk stämning i bilderna. 
 
Efter det körde vi hem till oss och hämtade upp Erik (som fick ta med sig torra skor till mig) för att äta en god frukostbuffé på Hotell Clarion. En riktigt go morgon fick jag! Stupade i säng några timmar när jag kom hem, innan jag tog itu med att jobba undan lite måsten :-) Det får man faktiskt göra på en lördag...!
 
Trevlig helg!


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
en effektiv dag... och så lite bilder på oss...

Foto: Matilda Holmqvist
 
 
Här får ni se resten av bilderna på mig och Erik, som duktiga fotografen Matilda Holmqvist tog på oss i Tyresö slottspark en skön sommarkväll i juli. Fint minne var det - precis som en fotografering ska vara :-)
 
Idag har jag gjort en massa saker. Jag har haft morgonmöte med mitt BNI-team (affärsnätverk) i Tyresö slott. Jag hade med mig nallar till min 60-sekundare :-) Sen har jag jobbat på rehabstation. Efter jobbet for jag till en ramleverantör som jag ska testa, för att lägga in en beställning. Blev en tur hem till mamma sedan, för att välja ut en matta till mitt kontor och sedan laga lasagne så vi har att äta några middagar framöver. Efter det åkte Erik och jag till studion för att lämna kontorsstol, matta och lite mer rekvisita - och för att planera lite inför helgens fotograferingar.
 
Jag gick upp 05.45. Är rätt trött nu (vi kom just hem). Men nöjd och glad och hoppfull inför allt roligt som händer mig just nu!
 
Något helt annat positivt är att den där fotleden som jag haft problem med (min BRAiga fotled) inte var varken stukning eller benhinneinflammationen - det var trots allt en stressfraktur. Det syntes tydligen på röntgen nummer två som jag gjorde för en vecka sedan. Känns skönt att få bekräftat att jag hade rätt - att det inte alls kändes som "det-vanliga-i-leden-ont" och att jag tyckte det var så konstigt att det gjorde så ont på en specifik punkt om man tryckte där.....
 
Det är ju inte utan att man känner sig hemskt skruttig, dock. Hur bra kan mitt skelett vara om jag kan dra på mig en fraktur bara genom att dansa tango en kväll? 
 
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Erik och jag 3 kommentarer
en liten egoboost såhär på onsdagskvällen...

 
 
Satt och pillade med lite företagsgrejs och hittade den här skärmdumpen som jag sparat ner för länge sedan, från Dixies blogg! Blev härligt glad inuti :-) Vet inte om jag visat er denna? En jättebra idé att spara såna där uppmuntrande ord som folk säger till en eller om en! Det är en sådan boost när man läser dem!
 
Just nu är det så mycket företagstänkande och företagssnackande, skönt att bli påmind om vad fotograferandet faktiskt handlar om - att fånga ögonblick, att berätta en historia. Om Dig, om Din familj eller om Din dag... Dixie sa det så bra! 
 
Och jag får också en underbar känsla i kroppen då jag ser Erik och mig tillsammans :-) Vi är verkligen så RÄTT för varandra. Det kommer att bli tufft att vara ifrån varandra en hel månad... det blir det längsta hittills... 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 0 kommentarer
Syskonkärlek

 
 
 
Det kommer gånger då man verkligen känner att man lyckats så in i nordens med en bild: det här var en sådan bild. Hårljuset, kontrasten, skärpan och såklart glädjen i deras ansikten... Allt är precis som jag vill ha det. Det ska bli så roligt att visa bilderna från den familjefotograferingen!
 
Jag blev försenad till fotograferingen - körde helt fel och sen var det massa traffik - så vi startade en dryg halvtimme senare än planerat. Jag visste att barnen skulle bli hungriga och trötta rätt så snart så jag gjorde verkligen mitt yttersta för att hålla uppmärksamheten och glädjen kvar! Det innebar en massa påhitt och aktivitet. Jag gav dem saker att göra, utmanade dem och försökte få allt att bli roligt och lekfullt. 
 
Det blev det! Både för dem och för mig :-)


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
en liten hälsning...

jag med lördagens brud Mery
 
 
...från en lite trött fotograf... Ledsen att det blir lite si och så med bloggar just nu - har så himla mycket att fixa med innan resan så jag har liksom inte riktigt energi till att blogga när jag väl kommer hem. Det är mycket planerande relaterat till studion. Måste lägga beställningar innan jag åker, måste bli klar med alla bilder (vill inte ha jobb hängande över mig, svårt att vara ledig då...) måste marknadsföra, måste till IKEA, måste simma, måste äta... 
 
Hade ju två bröllop i helgen och det tog lite på krafterna... Det var ju hur roligt som helst såklart, men kroppen blir lite slut av att vara på allerten en massa timmar i streck och konstant bära omkring på en tung kamera. 
 
Det lär inte direkt lugna ner sig nu heller så om det blir lite skralt med inlägg så vet ni varför...
 
Imorgon (eller ja, idag eftersom klockan blivit tolv...) blir det simning, sen IKEA, sen studion och sen ett möte mer en leverantör. På kvällen ska vi ut ett gäng fotografer och ta en after-work :-) Jag har väldigt roligt, som ni hör, även om det är lite påfrestande med så mycket roligt så komprimerat...
 
Kramar från en lite trött fotograf som SNART är i värmen och blir solbränd och vältränad :-)
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 0 kommentarer
idag har jag riktigt roligt

från testfotograferingen i vintras
 
 
Idag fotar jag bröllop igen! Eller, rättare sagt, bröllopsfest. De är redan gifta. De fick skjuta på sitt bröllop och så var jag inte ledig när de gifte sig. Men bröllopsfesten är förlagd till idag så då kommer jag att springa omkring med kameran och föreviga. 
 
De är verkligen ett mysigt par och Sandra - bruden - gillade jag skarpt redan när vi började maila med varandra. Så glad, sprallig och varm människa!
 
De har efterfrågat lite annorlunda porträttbilder - lite galna och spralliga liksom! Så det ska de såklart få! Har massor med idéer med mig imorgon! Och ballonger. Tyckte det passade in :-) Fattar ni vad roligt jag har just nu??? (för detta skrev jag igår så när ni läser det så är jag där och gör det jag gillar allra mest: f o t a r )
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Bröllop 0 kommentarer
bröllopsporträtt i motljus

 
 
 
Så här såg det ut när jag fotograferade bröllopsporträtt idag. Fina Per och Mery gifte sig i trädgården denna otroligt vackra och milda septemberdag. Det var soligt hela dagen, med lite lagomt många söta små moln framför solen när det behövdes. Någon däruppe var på vår sida, kändes det som...
 
Vi hade tillgång till en underbart charmig trädgård men det var inte den lättaste ljussättningen - solen var vackert bakom trädkronan - men det var väldigt mycket mörk skugga framför dem. Det gick inte heller att ställa dem åt andra hållet, för då fick de solfläckar på sig... Som tur var kunde jag ta hjälp av en av gästerna att kasta tillbaka lite ljus på dem! Har alltid med mig min "reflektorvägg" och just denna gång var den verkligen oumbärlig! 
 
Dagens bröllop kändes väldigt speciellt att få föreviga. Mery kämpar mot cancern i hennes kropp och en dag som denna, när Resten Av Våra Liv är väldigt närvarande, så fanns även vetskapen om att tiden man får tillsammans kanske inte är så lång som man tror. Livet är så skört och oförutsägbart. 
 
Det var så många av gästerna som bidrog på olika sätt. Grannen hade planterat blommor längs gången de gick, Merys mamma sydde överdrag till stolarna, några andra stod för maten och en sångerska sjöng under vigseln. Jag bidrog med att fånga deras dag i bilder - min favoritsyssla ni vet...
 
Jag hoppas innerligt att Mery vinner den tuffa kampen och får mer tid med sin käre Per.
Det vore liksom så himla orättvist annars.
 
 


· Lämna en kommentar ·
Fota i motljus 1 kommentarer
snart sticker jag söderut

 
 
Känns nästan lite overkligt att jag om mindre än tre veckor kommer att vara tillbaka på min ö igen. Jag har hur mycket som helst att fixa i studion med innan dess, för att inte tala om göra skyltar, nya visitkort, nytt marknadsföringsmaterial och massor av tavlor - samt tre bröllop, två familjefotograferingar och en gravidfotografering. Och en bildvisning.
 
Jag får bara inte glömma bort att planera in någon dag att packa på... 
 
Idag fick min lilla kontorshörna en vintage-fåtölj. Då menar jag verkligen vintage. På snudden FÖR vintage. Det var så att både mamma OCH Erik föreslog att den skulle kläs om för att den såg lite för sliten ut... Medan jag tycker det ser charmigt ut. Den var skön och billig (300 kr på blocket) samt passade in i min "stil" och det är ju huvudsaken! Ni får väl bedömma sen när jag lägger upp bilder här (vilket jag inte kommer göra förrän jag fått upp lite tavlor på väggarna!). 
 
Vänligaste hälsningar till er därute, tack för ert stöd! Uppskattar verkligen alla fina kommentarer ni lämnar :-)
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 0 kommentarer
liten familjefotografering i Enskede

 
 
 
För några veckor sedan hade vi Mia, Patrik och lilla Annie på besök! Det var väl tänkt att vi skulle fota men det blev mest att vi snackade :-) Lätt hänt när man är goda vänner som ses alldeles för sällan (för att vissa flyttar från Stockholm...) Ljuset hann nästan försvinna helt - hade ISO 1600 när jag fotade Annie i dagsljusstudion. Det går ju det med, som ni ser! Jättesnäll och söt var hon!!!
 
För lite familjebilder blev det blixt. Skönt när den möjlighete finns!
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Familj 3 kommentarer
Publiserad i di.se

 
 
 
Här är ett av företagsporträtten jag tog i studion för en vecka sedan! Det hamnade på di.se´s hemsida! Är man nyfiken på att läsa artikeln så kan man klicka här så kommer man dit. 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Företagsgig 1 kommentarer
lite tuffare tag 2014

 
 
 
I och med studion så har jag fått en trevlig och väldigt duktig fotograf-sambo och jag har upptäckt att jag har jättemycket kvar att lära när det gäller företagande. Terri är väldigt generös med sina kunskaper och delar med sig av excelkalkyler och uträkningstabeller och leverantörkontakter så att jag ska få en bättre uppfattning av vad jag har för utgifter och inkomster och hur mycket jag faktiskt tjänar. Nu med en studiohyra varje månad måste jag tänka till hur jag ska få det att gå ihop.
 
Det är lite läskigt att gå igenom sina siffror, erkänner jag. Det har gått ganska bra för mig det senaste året med betoning på ganska, ändå. Med studion så måste jag helt klart se till så att det går ännu bättre.
 
Så jag ska göra en hel del marknadsföringsinvesteringar. Ställa ut på bröllopsmässan nästa år. Annonsera på bröllopstorget. Sätta upp flyers överallt som jag kan komma på. Kanske köra med direktreklam till företag. Det kommer ske en hel del förändringar framöver. Min prislista så som den är idag kommer byta karaktär. Med det menar jag att jag håller på att lära mig ett nytt tänk. Jag tror att det i slutänden blir bättre - mer kvalité, mer att ta på, mer konst helt enkelt. Men annorlunda blir det.
 
Jag hoppas att ni därute hjälper mig lite på traven! Om ni får nys om någon som snart ska få barn, någon som har en stor familj men inte så många familjebilder på väggarna, några som förlovat sig och planerar att gifta sig om något år eller några som behöver snygga profilbilder till sin hemsida - tipsa dem om mig! Jag vill!
 
Ha en fin dag!


· Lämna en kommentar ·
Företagande 1 kommentarer
familjefotografering

 
 
Igår fotograferade jag lilla Ella och hennes mysiga familj! Ella fick jag fota även innan hon kom ut i stora världen, och här var hon knappt ett år. Nu är hon snart tre år, har precis lika pigga ögon som här och ett underbart krulligt hårsvall som ramar in ansiktet!
 
Det är så roligt när man får följa hur familjer förändras! Hur frisyrer ändras och barnen blir större (och fler) Jag har sagt det förut va? Jag har ett så härligt jobb!
 
Vi återsåg samma plats denna gång men istället för såpbubblor blev det härma-lekar, tävlingar och utmaningar som barnen fick göra. Då jag körde fel och kom fram en halvtimme senare än planerat gällde det att hålla barnen glada så att de inte kom på att de började bli trötta och hungriga...
 
Det gick galant! Ska bli så roligt att visa bilderna! Här är några favoriter från två år sedan!
 
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Familj 1 kommentarer
ett bröllopsalbum

 
 
Igår blev jag äntligen klar med Anna och Michaels bröllopsalbum! De beställde ett stort - 28x28cm - med 40 sidor, alltså tjugo uppslag. Det är hur kul som helst att göra album, men alltid en utmaning! Ju fler timmar jag är med brudparet, desto svårare är det! Att välja de bilderna som bäst beskriver historien (för ALLA ryms ju inte...) och hitta rätt design för varje grupp av bilder... 
 
Jag brukar göra en överskådlig plan. Beräknar hur många uppslag varje "tjok" av bilder ska få. Fotosessionen vid stranden får fyra uppslag, fotosessionen utanför kyrkan får två, vigseln 5, båtturen ett, minglet ett, gruppbilderna två osv osv... Det underlättar såklart, men ibland kräver historien fler än planerat. Då föredrar jag att ge mina kunder något extra uppslag framför att "pressa" ihop bilder på för få sidor.
 
Här är ett utdrag från Anna och Michaels album :-) Fler bilder från deras bröllop kommer snaaaart här på bloggen!
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Fotoprodukter 2 kommentarer
familjeporträtt i Enskede

 
 
 
När Nino föddes fotograferade jag honom med hans föräldrar och nu, tre år senare, var det dags igen. De hade vägarna förbi Stockholm och passade på att komma förbi :-)
 
Känns alltid väldigt roligt när man får utomlänskunder! Det kryllar ju av duktiga fotografer därute, så jag blir alltid smickrad och glad när de ändå väljer att komma till mig trots "omvägen". 
 
Det händer att kunderna och jag har lite olika uppfattning om vad som är bästa beskärningen av ett foto. Inte ofta, men ibland. Det hände denna gång. Min smak utvecklas och ändras ständigt och något som jag nog inte gjorde så mycket för tre år sedan men som jag nu älskar är att ge mina modeller utrymme. Särskilt ifall uttrycket strävar åt något håll. Som här - det kändes för mig helt rätt att ge utrymme åt trädtopparna ovanför Ninos huvud. På samma sätt föredrar jag numera att inte centrera så ofta. Jag placerar hellre mitt objekt mer åt höger eller vänster (beroende på åt vilket håll de är vända och vad jag vill att bilden ska ha för uttryck).
 
Mina kunder denna gång ville hellre ha bilderna på närmare håll. Och de var inte så förtjusta i ocentrerade porträtt. Så då beskar jag om. Jag må älska bilderna precis som de är, men jag bryr mig ännu mer om vad mina kunder önskar och ifall vi tycker olika så försöker jag alltid ge dem det som DE vill ha. Man får tycka annorlunda! Skulle jag gå tillbaka till bilderna om några år så kanske jag skulle tycka annorlunda jag med :-) 
 
Hur som helst behåller jag alltid "min" version :-) Så blir alla nöjda och glada!
 
Så - här är bilderna från en vild och galen familjefotografering (familjefotograferingar är oftast såna) här i Enskede! Vi fotade först inne i dagsljusstudion och sedan ute på ängen här utanför!
 
 
 
Copyright Helena Petersson LeaFoto.se


· Lämna en kommentar ·
Familj 1 kommentarer
om min konstnärliga prägel

 
Det här satt jag och pillade med idag :-) Lite änglavingeband som skulle bort! Det är sådan här lite mer på-djupet-redigering jag gör ifall kunden beställer en tavla eller annan fotoprodukt (eller om de betalar specifikt för att få det gjort)! Annars får bilderna en grundredigering - det som är en del av det som jag på min hemsida kallar för "min konstnärliga prägel". Det är så som jag tycker att bilderna passar bäst att presenteras på.
 
Fick faktiskt en fråga från en kund nyligen där hon frågade just vad "min konstnärliga prägel" är... En riktigt bra fråga! Det är ju absolut inget självklart!
 
För mig innebär denna "basredigering" att jag korrigerar vitbalansen, bestämmer färgmättnad och skärpa, ökar kontrast, svärta och exponering och kanske drar i "vibrance" ett snäpp. Jag bestämmer om någon anad vinjettering passar.
 
Hur jag väljer att leka med dessa verktyg beror helt på bilderna. Var de fotades spelar in, liksom modellernas kläder och hur ljuset var. Min konstnärliga prägel handlar väldigt mycket om min smak. Alla fotografer gör olika. Alla har också olika uppfattning om hur en svart-vit bild ska vara. Jag föredrar mina svart-vita bilder kontrastrika och med djup svärta.
 
De som har lite samma smak som jag har anlitar mig :-) ...eller om de litar på mig... och då blir jag jätteglad!
 
Godnatter skatter!
 
 


· Lämna en kommentar ·
Bildredigering 2 kommentarer
kärleksfotografering i Nyckelviken

 
 
 
Den här fotosessionen har gått in i gruppen "En Underbar Fotosession": Ett trevligt par i fina kläder, vackert väder, vacker plats och vacker sol (eftersom den står lite lägre).
 
Det här ursnygga paret har varit tillsammans 7,5 år och förlovade sig i december :-) Så, liksom Erik och jag går de i giftastankar! Ni kanske anar vad vi kom in på då och då medan vi promenerade omkring i ljuva Nyckelviken för att hitta platser...
 
Det blev sååå många fina bilder på dem... Jag hade svårt att slita mig! De var så lätta att jobba med! Vi hade sån tur med vädret! Vilket jobb jag har!
 
Älskar för övrigt att få jobba med det där krispiga motljuset! Och sandstrand, klippor och hav - det är verkligen bakgrunder som lyfter bilderna. Den perfekta canvasen för KärLek :-)
 
Är ni mer nyfikna på snyggisarna jag fick äran att fotografera så kan ni kika in på Jessicas blogg: http://wishuponastar.webblogg.se/ och blir ni sugna på att föreviga Er kärlek så tveka inte! Boka in en fotografering nu i september innan vintern gör entré! (och innan jag drar till Teneriffa.....) Är så vackert när gräset och löven börjar gå åt det gula hållet...
 
(PS - I så fall skriver man en rad till kontakt@leafoto.se)
 
 
 
Bilderna tagna med Canon Mark 2 och objektiven Sigma 35mm 1.4, Canon 50mm 1.4 & Canon 70-200 2.8
 


· Lämna en kommentar ·
kärleksfotografering 2 kommentarer
det känns som om jag har en sol inuti

 
 
 
Det är härliga dagar jag har! Det kryllar av idéer och inspiration. Jag åker till studion varje dag för att fixa och dona. Jag planerar vad jag ska shoppa eller så shoppar jag. Igår fick kontoret ett skrivbord och propsrummet en hylla. Idag hade jag bilen fullproppad med diverse IKEA-grejer och några lådor med fotoprops från vår klädkammare (Erik ger tummen upp där...). Imorgon ska det organiseras lite tänkte jag, och kanske en tur till till IKEA för en kontorsstol...
 
Det tar sig! Sakta men säkert :-) Min lilla söta hörna... 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 0 kommentarer
min hörna

 
 
 
Idag har denna bokhylla bytts ut mot en vit "Bestå"-hylla från Ikea och imorgon kommer mitt (eller tekniskt sett min lillasysters...) fina vita skrivbord på plats :-) Ni anar inte hur LJUVLIGT det känns att få inreda sitt alldeles egna kontor! Ska skaffa belysning och en liten vit fåtölj också tänkte jag. Och självklart ska det upp en drös inspirerande favoritbilder!
 
PS - om ni märker att det kommer några "Priser" inlägg så beror det på att jag kommer städa lite här på bloggen och då har jag lagt till en ny kategori och behöver såklart fylla den med inlägg... Ifall ni undrade! Blir lite taget ur luften men ändå...
 
Så nu vet ni vad jag pysslar med de närmsta dagarna! Städar, shoppar, nördar, inreder... Ha en riktigt fin arbetsvecka!
 
 


· Lämna en kommentar ·
Företagande 1 kommentarer
Priser för Företag 2013

 
 
 
 

Pressbilder & Byline

Fotografering 1 timme utomhus eller i studio och 10 retuscherade bilder i anpassat format för web eller/och tryck som får användas på obegränsad tid.

3500 kr exkl. moms

 

Lilla företagspaketet

Fotografering 2 timmar på din arbetsplats och utomhus för att få naturliga porträtt samtidigt som dina kunder får en bra bild av vem du är och vad du gör. Du får 20 retuscherade bilder i anpassat format för web eller/och tryck som får användas på obegränsad tid.

5500 kr exkl. moms

 

Stora företagspaketet

Det här är paketet för dig som behöver många olika typer av bilder till hemsidan – pressbilder, reportagebilder, produktbilder och miljöbeskrivningar till exempel.

3 olika typer av fotograferingar vid tre olika tillfällen, två kortare (2x1 tim) och en längre (90 min) fotografering. Du får 40 retuscherade bilder i önskat format att använda i din marknadsföring på obestämd tid.

9500 kr exkl. moms· Lämna en kommentar ·
Priser 0 kommentarer


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

kontakt@leafoto.se

RSS-flöde
Bloglovin
Facebook
Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar