Johannas busfrön


Idag hämtar Johanna upp sin "4i1" tavla där hon fått (förhoppningsvis!) alla sina önskningar uppfyllda vad gäller rosa ballonger, rosa detaljer, flyttade ballongsnören och annan bildredigering som beställdes... Kul med kunder som vet vad de vill ha tycker jag! Bilder med allt i svart-vitt utom någon detalj är ju till exempel annars inget som jag brukar göra :-)

Eller förminska tonårspojkars hakor, haha! Men idag är väl alla, även när man är tolv år, väldigt medveten om just hur mycket man faktiskt kan "justera" i photoshop. Så istället för att dissa bilden totalt så ser man förbättringsmöjligheterna. Kanske särskilt som tonåring.

Här kommer några till av deras favvobilder!

· Lämna en kommentar ·
Busiga barn 3 kommentarer
Att fota barn inomhus


Jag låter några "behind the scenes" bilder från fotograferingen med Lottas små prinsessor få illustrera detta fototips. Miljön i vårt vardagsrum är (när det inte är omvandlat till en studio) rätt mörk. Vi har målat den största väggen i rummet rödbrun och inrett med mörka möbler i valnötsträ. Den vita väggen täcks av inramade bilder i svartvitt, vilka också suger upp ljus. Jag berättar detta eftersom väggarna påverkar rätt mycket hur bilderna blir.

I vårt vardagsrum blir de ofta lite dramatiska. Inga ytor reflekterar ljuset. I vårt ljusa, vita sovrum blir de helt annorlunda. Vitt kastar tillbaka massa ljus och lättar upp det skuggiga.

Var man ställer sig spelar också stor roll. Vill man ha ljuset framifrån så ser man till att man har fönstrena bakom sig, vill man ha lite mer dramatiska skuggor och former så ställer man sig så att fönstrena befinner sig rakt till höger eller vänster (hemma hos oss: vänster) om dig. Sen ser man till att ens modell befinner sig längre in i rummet (bort från fönstrena) än vad du gör, så att du får fota i medljus och inte motljus.

FÖNSTERLJUSET PRECIS BAKOM MIG
Att huden får en mörk "aura" beror alltså på att inget ljus reflekteras tillbaka utan tvärtom sugs upp av miljön

FÖNSTERLJUSET TILL VÄNSTER OM MIN FOTOPOSITION (satt i soffan)
Något annat man kan tänka på är att det spelar rätt stor roll vad dina modeller har på sig. Precis som mörka väggar så suger även mörka kläder upp ljuset. Det blir svårt att få täckning i mörka kläder samtidigt som ansiktet blir rätt exponerat. Ljusa kläder och bara armar/ben underlättar mycket!

Jag brukar alltid be de som jag ska fota att ta med sig lite olika ombyten och atteraljer, och gärna ljusa sådana alltså. Barn tycker ofta det är roligt att klä ut sig och om man byter om någonstans mitt i så blir det en naturlig paus då de kan äta någon banan och kanske rita lite på svarta tavlan jag har... 

Det ska aldrig bli tråkigt när man fotar barn! Man får liksom hitta på nya saker hela tiden så de inte hinner tröttna på en!Inställningar när man fotar inomhus...

ISO är a och o. Ingen idé att snåla med den, hellre lite gryn i bilden än en oskarp bild. Här använde jag ISO 640 men det händer även att jag drar upp isot till 1200. Såvida man inte ska göra en stor utskrift av bilden så märks inte någon grynighet i bilderna på dessa ISO-tal. Sen kan gryn vara lite charmigt också! På dessa lite gammeldagsa bilderna så har jag, förutom toningen och lite vinjettering, faktiskt lagt på lite gryn med flit!

Varför man vill ha hög ISO är för att inte behöva använda så lång slutartid. Man vill hinna med! Barn är snabba!

Här i vardagsrummet hade jag bländarprioritet (AV på Canon / A på Nikon) eftersom jag visste att kameran skulle ha ganska lätt för att göra rätt exponeringar med spotmätningen. Tiden pendlade mellan 1/400 till 1/1200 beroende på hur nära eller långt bort från fönstret mina modeller flyttade sig. Canon 5D Mark ll med Canon 50mm f/1.4 inställd på ISO 640, Bl. f/1.4 och Tid 1/800Var sätter man fokus?

Jag använder uteslutande EN fokuspunkt. Alla gör som känns mest rätt för dem, många tycker att det är meckigt att behöva flytta på den där punkten före varenda bildserie... men själv tycker jag att det går lätt och smigit på min Canon, det är bara en liten "tumputt" bort. Och jag vet ofta hur jag vill komponera bilden och var jag då vill ha ögat.

För det är alltid i ögat som huvudsakliga skärpan ska sitta. Det öga som är närmast, närmare bestämt. Man vill att blicken ska vara knivskarp. Hellre att tumma lite på kompositionen för att få ögat skarpt och kunna fixa bättre komposition efteråt.

Detta är extra viktigt då man kör på stora bländaröppningar (typ f/1.4 -f/3.2) vilket man ofta gör när man fotar inomhus. Man vill ju få in så mycket ljus som möjligt i sin kamera. PLUS att det brukar vara att föredra att få en oskarp bakgrund, så syns det inte att man inte städat...

Hoppas det här tipset är er till hjälp! Lyckans ostar, ni som har egna små prinsar och prinsessor att träna på! :-)


· Lämna en kommentar ·
Fota barn 4 kommentarer
god morgon


Idag ska jag vara kreativ! Och vad är bättre att börja sin dag med än nystekta pannkakor som ens älskling bjuder en på? Dessutom med smarrig nutella och ett gott parti kortspel! Mm, underbart.

Jag känner på mig att det här kommer att bli en toppendag!


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
nattligt redigerande


Så vad gör jag när de flesta tittar på film, är ute och dansar eller möjligtvis sover? Jag sitter vid min kära dator och redigerar bilder! Det är hur mysigt som helst. Faktiskt. På andra sidan skrivbordet sitter Erik och spelar. Ibland går han upp och fyller på min temugg, den sötnosen.

Jag har haft otroligt svårt att slänga bort bilder från fotograferingen med Lottas söta flickor. Och jag måste alltid slänga bort lite bilder, jag tar alldeles för många - mina hårddiskar skulle protestera. Varje gång jag gått igenom bilderna på dem så har jag exporterat någon ny. Beskurit någon bild lite annorlunda eller gjort en virtuell kopia och förvandlat den till en ny bild genom någon annan bildbehandling.

Känner att det kommer att bli många av dessa bilder som jag kommer att använda mig av under fota-i-fönsterljus-lektionen som jag har med mina elever snart.

Visar er några "före & efter" :-) Imorgon lovar jag att ni får se fler!

· Lämna en kommentar ·
Busiga barn 3 kommentarer
ett rosa inläggJag kunde ju inte hålla mig ifrån vårsolen ändå... tog på mig mina rosa (väldigt matchande) solbrillor och tog en tur till Kungsträdgården både igår och idag. Igår hade vi inte någon specifik att fota och det blev rätt trist efter ett tag att fota bara rosa blommor, så blev det mest att fota folk som fotade blommor eller sig själva med blommor! Otroligt vad många som var där!

Likadant var det idag, men idag hade jag sett till att ha någon att fota :-) Vackra Louise fick ställa upp med sin söta dotter. Nu har jag massor av fina biler att gå igenom (ovanligt?)!

· Lämna en kommentar ·
Vardag 4 kommentarer
Unga Reumatiker


YEY! Äntligen har Unga Reumatikers nya hemsida kommit upp! Och där ligger såklart några av bilderna jag tog åt dem :-) Så kul att se resultatet! Jobbet gjorde jag ju i vintras - men det skulle man inte kunna tro, så grönt som det ändå var då!

Det var ett jätteroligt uppdrag med barnmodeller, hästar & hundar, studiofotografering och produktfotografering. Bland annat fotade jag poppulära bloggaren Nicky, som liksom jag är barnreumatiker.

Fast nu heter det visst JIA - på min tid var det JCA som gällde :-)

Det härliga med företagsuppdrag är ofta att jag får chans att vara lite extra kreativ! Fick på det här uppdraget klura och skissa och planera allting tillsammans med Unga Reumatikers trevliga styrelse. Vi hade väldigt roligt ihop och det känns jättekul att få jobba med dem igen i höst! · Lämna en kommentar ·
Företagsgig 1 kommentarer
Mörker, tack


Foto: Erik Berzelius


Det är helt underbart väder ute och det skulle vara perfekt att gå ut och fota lite härliga vårbilder! Men var sitter jag? Framför datorn med persiennerna neddragna, omsluten av ett skönt m ö r k e r ...

Jag är ledsen, men det kommer inte bli så många vackra vårbilder på bloggen den närmsta tiden, för jag håller på och försöker få ned en ögoninflammation som inbitet håller sig fast i mitt vänsteröga. Det hänger ihop med reumatismen, har alltid haft ögoninflammationer, sk. iriter. Så jag tar pupillutvidgande droppar morgon och kväll vilket gör mig lite extra ljuskänslig (och sedan ska det till åtta droppar kortison/dag).

Så jag går just nu ingenstans utan solglasögon!

Målet är att inflammationen ska vara borta om två veckor så att jag ska kunna operera bort gråstarren från det ögat. Jajamensan, gråstarr i min ålder... Gråstarren gör alltså att jag ser dimmigt på det ögat. Eftersom jag har så otroligt bra syn på höger öga (fotoögat!) så har det inte besvärat mig så mycket. Men på sista tiden har jag börjat att märka det mer och bestämt mig för att ta tag i det. Det är ju ett väldigt vanligt och okompliserat ingrepp så jag är inte orolig. Hoppas på en "ah!"-känsla när jag får "se" med den nya linsen efteråt!

Tror förresten att jag kommer att passa rätt bra i glasögon :-) Eller vad tror ni?


· Lämna en kommentar ·
Sån är jag 9 kommentarer
tjuvkik


Var bara tvungen att visa...... SÅ SÖT JU! En liten bild tagen när flickorna bytte om :-) Ok, nu ska jag hem till mamma och äta middag!


· Lämna en kommentar ·
Busiga barn 6 kommentarer
Att fota barn


Som ni säkert förstått är barn någonting jag ofta och gärna fotar. Idag hade jag två systrar här hemma och vi hade hur kul som helst. Man får verkligen passa på och vara barnslig och LEKA! Det är lite underbart.

Det var såpbubblor och ballonger och kurragömma och kittel. Och ingen ramlade och slog sig.
Alltså en väldigt lyckad fotografering!

Flickan här heter Bianca och hon är verkligen ett sant nöje att följa med kameran. Hon var ett av alla barnen som var på Stinas fest och energin i henne verkade aldrig sina. Hon sprang fram och tillbaka, fram och tillbaka. Jag satte mig på golvet en stund och försökte följa med så gott det gick :-)


· Lämna en kommentar ·
Busiga barn 3 kommentarer
Naturligtljusstudion riggad
Så här ser det ut när Helena förvandlar sitt och Eriks sovrum till en mysig dagsljusstudio! Jag grundar med en vit (gigantisk) Lastolite studiobakgrund (annars skulle skrivbordet synas genom gardinerna) och sedan täcker jag med ett finare överkast. Alla IKEAgardinerna åker upp. En gardinstång fästs mellan ena stativet och fönstrets egen gardinstång. Och spetsgardinerna får piffa upp lite. Och tyllet är ju alltid fint och roligt. Stora reflektorn får stå bredvid och lätta upp. Ballongerna svävar fortfarande i luften (även om de inte längre håller sig nära taket!) så de får också vara med. Voalá!

Fotomässigt så har mina "mörka" och mina "ljusa" perioder och just nu får jag hela tiden ljusa idéer ;-) Som ni ser så har jag lite svårt att skiljas från studiomiljötänket även då jag ska använda ett vanligt fönster som ljuskälla...  Jag tycker om att skala bort intryck, göra det hemtrevligt och samtidigt liksom rama in mina modeller med finhet.

Särskilt när jag ska få besök av barn i studion. Då vill jag gärna att de ska både känna för att leka och mysa... och vilja stanna kvar där jag vill ha dem...

:-)

Men jag behöver köpa mer vita myskuddar! Blir nog en tripp till IKEA i helgen...


· Lämna en kommentar ·
Jag tycker om 2 kommentarer
Katta i Hagaparken


Igår mötte jag upp med min kompis Katta för en sån där "miljöguidefotografering". Fick även lite bilder som jag kunde visa på bildvisningen som var ikväll.  

Det var en typisk aprildag. När vi begav oss mot parken så sken solen med bara några få söta moln på himlen - när vi kom fram var himlen full av moln och solen befann sig bakom dem... Vi fick såklart jättemånga jättefina bilder ändå - kan liksom inte misslyckas på en sådan plats som vi var på - men vi fick faktiskt också en stund av vackert solsken. Solen stod lågt på himlen och omgavs av moln - helt perfekt alltså. Varma, smickrande strålar, inte så starka att min modell behövde kisa och så pass lågt ner att den var perfekt att fånga Katta i motljus med.

Titta och njut! Jag riktigt myser när jag ser bilderna - hon är så vacker, ljuset så mjukt och jag älskar färgerna!  


Kamera: Canon 5D Mark ll
Objektiv: Canon 50mm f/1.4, Canon 135mm f/2.0 samt Canon 24-70mm f/2.8

Inställningar: Största bländaren på alla bilderna, ISO 100-400 beroende på objektiv, snabb tid.
Tillbehör: Reflektor vit och silver, en vit handduk som modellen kunde sitta på, motljusskydd


· Lämna en kommentar ·
Porträtt ute 3 kommentarer
Min mysiga Göteborgshelg :-)


I helgen var jag, som jag berättade igår, inte hemma utan i Göteborg och firade min goda vän Stina. Det blev mycket gott grillat och godis hela kvällen, och mycket foto. Kunde inte låta bli att knäppa lite bilder på de söta barnen som var där och Stinas fina gravidmage. Och Erik såklart :-)

S J Ä L V K L A R T ösregnade det när vi satt ute och åt vår grillade mat... Annars vore det väl inte Sverige? 

Vi upptäckte också ett nytt iPhonespel: RUMBLE. Precis som originalet så får man 4x4 bokstäver som man ska dra ihop på olika sätt för att bilda ord. Ju längre desto högre poäng, ju bättre bokstäver desto mer poäng. Det går snabbt och man får klura... Och så föds ett nytt beroende... i alla fall i några veckor :-)

VACKRA STINAGRILLNING
RUMBLENÖRDARNA (FAST JAG BORDE OCKSÅ VARIT MED HÄR!)SKICKLIGA STINA GÖR ETT PERSONLIGT ARR TILL OSS AV "FÖR KÄRLEKENS SKULL"


(för jag och Eriks familj har gått med på att SJUNGA den på ett bröllop i sommar...)· Lämna en kommentar ·
Vardag 5 kommentarer
oj, redan måndag?


Imorse ägnade jag mig mestadels åt att förskriva, instruera, montera och leverera badkarsbräder. Och trycka upp fler infoblad om dem.

De är helt suveränt att de finns, badkarsbrädorna.

Dock känner jag, när jag sitter här vid datorn efter en dag som för övrigt fyllts av fotografering och kundkontakter, att de befinner sig så oändligt långt bort de där brädorna.

Jag har det rätt bra, som har ett jobb som jag bara kan lämna efter mig när jag åker därifrån för att ägna mig helt och fullt åt det kreativa. Det är helt klart en lyx. För jag tycker ju ändå hemskt mycket om att vara den där pratglada, ADL-bedömmande och hjälpmedelsförskrivande arbetsterapeuten också.

Min helg har gått jättefort och varit helt datalös. Därav avsaknaden av blogginlägg. Jag har varit bortrest. En tur till Göteborg blev det, för fest och lite gravidfoto (kunde ju inte låta bli! Fast hon bara är i femte månaden!) Tyvärr blev min halsduk och mitt bankkort kvar i Göteborg och jag lever nu på växelpengar!

Så det kan gå.

Har sjukt mycket att göra denna vecka och rushet startade redan idag! Fotograferingar, bildredigering, bröllopsalbum, bildvisning med mina elever och f a k t u r o r som ska ut! Roligt! :-) Lovar att berätta (och visa) mera imorgon!


· Lämna en kommentar ·
Vardag 3 kommentarer
före & efter


Igår satt jag och jobbade i lager samt i "liquify"... filtret som gör att man kan dra i huden lite vart man vill ni vet... Ser ni någon skillnad här uppe?

Måste dock klargöra att det inte är JAG som tycker att dessa förändringar behöver göras (i mina ögon var han var fin precis som han var!) utan modellen själv! Sen är den högra bilden gjord svartvit i Lightroom medan den vänstra är gjord svartvit i Photoshop. Otroligt vad svårt det är att hitta exakt samma svart-vita mix när man ska använda ett annat program för att göra det. Jag testade flera olika. Det här är blandade kanaler grön-grön-20% med normalt blandningsläge. Något mer kontrastrik blev den ju dock. Inte fel direkt, men annorlunda.


Här blev jag riktigt nöjd med hur jag fick till det!!! Inte det lättaste - fick ju klona bort snöret helt och liksom klona dit en tand och en bit av läppen där snöret gick... sen fick jag dra till läppen i Liquify för att det skulle se bra ut. Sen fick jag markera en del av snöret med lassot och kopiera + flytta + spegelvända det så att det skulle se ut som hon höll i det... Pyssel pyssel! Fixade hans haka på den här bilden också. Total tidåtgång: 25 minFör att färglägga ballongerna så markerade jag den svartvita versionen (Ctrl + A) och kopierade den (Ctrl + C). Sen klistrade jag in den ovanpå färgbilden genom att ställa mig på färgbilden och köra Ctrl + V. Vad man sedan gör är att i lagerrutan så skapar man en lagermask (ikonen som ser ut som en fyrkant med en cirkel inuti) och väljer en mjuk pensel. Sen ser man till att penseln är svart (för vit suddar) och så målar man liksom fram färgen som finns på lagret under - alltså färgbilden. Krångligt? Nja, men pyssligt. Man får förstora ordentligt och ha dålamod så man inte målar fram bakgrunden bakom ballongen!

 

Kanske lite svårt att se men jag har åtgärdat TRE saker...


Köpte ramen till deras "4i1"-tavla idag på Gallerix. Men den kombinationen får jag fortsätta påta med nästa vecka, tänkte ta helg nu! Det bästa med att vara egenföretagare: Man kan faktiskt styra över sin tid!

Och denna helg har jag inget fotojobb inplanerad. Dock lär jag nog plocka fram kameran ändå :-)

Trevlig helg!


· Lämna en kommentar ·
Bildredigering 5 kommentarer
Att fota...


Har fått lite frågor på sista tiden om vad man ska tänka på när man ska fota just bröllop. Nu har ju alla fotografer sin stil och sitt sätt att fota - bröllop som vad som helst annat - så jag kan bara lära ut MITT sätt. Finns säkerligen andra som har egna, fullt fungerande sätt - kanske ännu bättre.

Själv så närmar jag mig bröllopsgigen på samma sätt som jag närmar mig alla mina uppdrag. Genom att vara förberett med 

en plan
lite skisser
en checklista. 

VAD DE VILL HA

Börja dock alltid med att bilda dig en god uppfattning av vad brudparet önskar sig för bilder. De kanske har några bilder som de tycker om och kan visa dig. De kanske kan titta på dina bilder och visa dig vilka de gillar mest.

BESÖK PLATSEN INNAN

För att göra din plan så bör du besöka platsen där fotograferingen kommer att ta plats. Åk dit någon vecka före, helst en solig dag och se till att du är där vid samma tidpunkt som fotograferingen är planerad att ske. Du vill se hur högt solen står, hur skuggorna faller och om det finns något ställe som lämpar sig vid regn. Du vill hitta öppna skuggor med lugn bakgrund.

Gå runt och tänk dig var och hur brudparet skulle kunna stå, och fota samtidigt.

Ska du fota vigseln så gå även in i kyrkan. Hur mycket ljus kommer in? Vart är det bäst att du står? I kyrkan kan det vara bra ifall du har någon med dig, så att du kan mäta ljuset på den personen. Kanske behöver du blixt just vid inmarschen? I så fall kan det vara bra att ha förberett dig på vilken styrka din blixt ska ha.
  


DAGEN INNAN

Töm och formatera alla minneskort
Ladda batteriet och extrabatteriet
Putsa alla objektivglas
Organisera din kameraväska så att du har koll på allt
Se till att ha tillgång till en extrakamera (låna om du inte har två!)

UTRUSTNING VID BRÖLLOPSFOTO

Det jag oftast brukar ha med mig är:
2 kameror
50mm f/1.4
24-70mm f/2.8
70-200 f/2.8
135mm f/2.0
17-40mm f/4.0
50mm Macro
Motljusskydd till alla objektiv

En assistent (Erik)
En reflektor vit/silver/guld/softner
Blixt Canon 580 EX-ll med ett varmfilter på
En filt för brudparet att sitta på
Ett svart och ett vitt bröllopsparaply

INSTÄLLNINGARNA

Kom i tid. Var ute i god tid på bröllopsdagen. Du vill ha tid att kolla ljuset och anpassa inställningarna. Jag kör ju alltid på manuell - då slipper jag obehagliga överraskningar som för lång slutartid till exempel. Men vad du än väljer så se till att du är välbekant med det.

Solig dag? ISO 100
Mulen dag? ISO 200-400
Riktigt mulen dag? ISO 800

Glöm inte kontrollera histogrammet då och då, så att du inte överexponerar! En utfrätt bröllopsklänning är inget du vill behöva "rädda" efteråt. När det är en väldigt solig dag och du inte kan kontrollera var bröllopsparet befinner sig (de kanske minglar eller får ris kastat på sig...) så kan det dock bli så att du får välja mellan att över- eller underexponera - båda kommer inte att bli bra såvida du inte använder blixt.

Blixt en solig dag är helt rätt.

SJÄLVA BRÖLLOPSDAGEN

Det är stressigt med bröllop. Försök att hålla dig lugn! Kvalitét framför kvantitét.

FÖRBEREDELSERNA

En stor favorit hos mig. Ofta fint ljus från stora fönster, mycket reflekterande speglar och ofta vit inredning. Finns massor med intressanta detaljer både i miljön och i brudens sminkning och håruppsättning. Dessutom har man tid på sig att testa olika vinklar och leta roliga speglingar - plus att man får lära känna bruden på köpet! För oftast är det bruden man får följa, även om man såklart ska ta bilder på brudgummens förberedelser också om man har möjlighet.


Se till att få med livet och rörelsen i förberedelserna. Ta actionbilder på när håret flyger i hårtorken eller sprayas. Fota i spegeln när bruden speglar sig i en annan. Få med reaktionen när hon ser sin frisyr.

Växla mellan att komma nära och få med mycket. Använd stor bländaröppning för inte några röriga detaljer ska dra uppmärksamheten från bruden.


VIGSELN

Under själva vigseln handlar det om att dokumentera hela förloppet men framför allt är det viktigt att få med nyckelögonblicken.

in- och utmarsch
välsignelsen
ringutbytet
kyssen

Var för guds skull inte på fel ställe när det är dags för dessa bilder! Se till att du har ett program så att du vet vad som gäller - så kan du i lugn och ro förflytta dig omkring utan att behöva oroa dig för att vara på fel plats när det blir dags...

Tänk på att inte dra till dig uppmärksamhet. Och se till att inte vara ivägen för eventuell officiell filmkamera. Jag brukar byta plats under psalmerna. Då är folk fullt upptagna med att sjunga.Efter vigseln brukar det vara dags för mingel och gruppfoton. Är det soligt brukar jag använda en extern blixt som jag håller lite snett uppifrån, annars får man dras med skarpa skuggor i hälften av personernas ansikten!

Jag brukar föreslå tjugo-trettio minuters mingel och sedan börja med gruppbilderna. Största först och sedan de mindre. Ha en plats utvald redan innan och en plan för hur alla ska stå. Avslappnade gruppbilder vill de flesta ha, men alla ska ju synas också.

Välj en öppen skugga så du inte får ojämnt ljus och en jämnt bakgrund. Använd blixt om det behövs.

Det viktigaste vid gruppbilder är att få folk att slappna av och ha roligt. Jag är ingen komiker direkt, men brukar be gruppen göra något knasigt för att lätta upp stämningen (typ som bilden nedan: kvinnorna fick plocka "loppor" ur sina karlars hår...) kanske inte just den bilden de väljer senare, men bilderna precis efter den aktiviteten blir genuint glada! Att be brudparet kyssas och gästerna hurra är också en höjdare :-)


PORTRÄTTSESSIONEN

Den roligaste av dem alla :-) Man får ha brudparet alldeles för sig själv när de är så där lyckliga och nykära och lite nervösa kanske...

Jag brukar ha den där checklista jag pratade om i början, i fickan. Inte alltid jag tittar på lappen, men det är tryggt att ha den där! Har väl samma lista i huvudet... Jag vill vara säker på att få bilder på brudparet både nära och en bit ifrån, både visa miljön och bara fokusera på dem. Några bilder när båda tittar in i kameran, men allra mest tycker jag nog om när de ägnar sig åt varandra. Pussas, kramas, håller handen, skrattar, tittar kärleksfullt på varann...

Sen brukar jag även vilja fånga detaljbilder på buketten, ringarna, skorna osv...Puh! Finns så mycket att säga om just bröllopsfotografering! Det är något av det roligaste att fota, samtidigt som det är otroligt mycket nerver, pirr, press, oklarheter... Man har inte kontrollen över väder och vind och måste vara beredd på allt. Man ska hämga med i vad som händer och kunna anpassa sig till omständigheterna.

Man slappnar inte av en sekund. Men ändå är det så roligt...!

Man måste dock vara medveten om att fotar man många bröllop så kommer man att göra bort sig, vid något tillfälle. Och ibland blir det inte alls som man tänkt sig. Jag hörde till exemple mitt teleobjektiv (har inte kvar det längre) dunsa ner för stentrappan mitt under en vigsel en gång... och en annan gång hade jag förväntat mig att fota brudparet mera efter vigseln (det var vår plan) men vips så åkte de iväg i bilen OCH KOM INTE TILLBAKA!

S N O P E T, minst sagt! 

Det viktigaste är, summa sumarum, att man kan sin utrustning och är trygg i sig själv.
Det tror jag i alla fall :-) 

Lycka till! 


· Lämna en kommentar ·
Bröllop 6 kommentarer
ett spännande paketIdag fick jag hem lite efterlängtade prylar från MyHeart :-) De säljer bröllopsdekorationer och tillbehör. Har ju en hel del bröllop i sommar och tänkte att det vore en god idé att investera i ett fint bröllopsparaply, lite röda rosenblad och såpbubblor som inte ger några fläckar! Pärlbandet är till produktfoto - det är aldrig fel med lite pärlor...

Dock skulle jag föredragit om paraplyets stål varit vit istället för stålfärgad. Och pärlorna såg större ut på bilden. Men jag är nöjd ändå, det var inga stora pengar det handlade om!

Det går bra för mig, som ni kanske gissat, vilket känns u n d e r b a r  t. Jag har ju hållt på i några år. Fast det har nog hjälpt till ganska mycket att jag kunnat ägna mig helhjärtat åt det under de senaste två åren. Innan dess tog ju dansen upp en stor del av mitt liv. Dansade mig igenom livet - lätt femton timmar i veckan - och så var det läger, och så var det kongresser... Det tog både tid och pengar! 

Nog för att jag skulle göra vad som helst för att kunna dansa så igen.

Men inget ont som inte har något gott med sig! Jag känner mig sprudlande glad och uppfylld av kreativitet inför alla roliga uppdrag jag har inplanerade! Och det är otroligt uppmuntrande att jag fått så många som vill följa min vardag och mina bilder! Blir glad varenda gång min mobil plingar till för att jag fått en till bloggkommentar...

K R A M på er!


· Lämna en kommentar ·
Vardag 4 kommentarer
en härlig gruppfotografering


Här får ni se några av bilderna som jag tog häromdagen, ni vet den där sista-minuten-fotograferingen som jag gjorde precis innan jag drog iväg på afterwork?

Visste ju att det skulle bli roligt - jag känner dem sedan lång tid tillbaka och lilla Tilda är en underbart söt och glad liten tjej. Det var i och för sig några tillfällen då hon blev lite grinig... Då tog vi till The Polly. Jajamensan, ibland kommer lösningen i en väldigt liten förpackning. Jag har aldrig sett någon lysa upp så snabbt för EN liten polly! Det var imponerande. Hädanefter ska jag alltid ha polly hemma.

Får hitta något bra ställe att gömma dem på... 

· Lämna en kommentar ·
Familj 12 kommentarer
Photoshopdag


Idag är en riktig photoshopdag. Har fixat ett presentkort som ska skänkas bort vid ett dop, ska lägga ihop två bilder från husfotograferingen för att på så sätt göra EN optimal bild, ska göra lite avancerad retuschering på några små personer och ska göra en "3 i 1" bild (eller om det blir "4 i 1" återstår att se).

Har också tänkt att jag ska sätta ihop ett ordentligt fototips i "vad du ska tänka på när du ska fota ett bröllop" eftersom jag fått lite frågor på det den sista tiden.

Får se om jag hinner med allt idag...

Min post-it-tavla har ändrats lite :-) Har fått ta bort några lappar och satt dit några nya. Känns rätt bra att tavlan är lite luftigare nu... Det betyder att det går åt rätt håll! Jag följer min plan! 


· Lämna en kommentar ·
Photoshop 2 kommentarer
Props till nyföddfotografering


Idag kom de efterlängtade luvorna som jag bett pyssliga Anette att göra! Hon är mamma till mina tre småbrorsor och en av de allra mest kreativa människorna jag mött. Hon har gjort allt från att tillverka sin egen lera och göra fina smycken och små skulpturer av lera till att göra tavlor av fina tyger, måla sin egen kakel eller små trolldockor...

Och nu har hon snällt nog stickat mig dessa små söta kreationer :-) Hon fick en liten skiss från mig och det blev precis som jag tänkt mig!

Tack Nettan!

Nu hoppas jag bara att jag får använda dem mycket... riktigt små nyfödda bebisar är det som är tänkta att modella i dem nämligen. Så där små som de bara är när de är mindre än tio dagar...

Känner ni någon med barn i magen så tipsa dem gärna! Själva fotograferingen är g r a t i s och inkluderar en bild. Sen kan man såklart köpa fler om man vill, men man binder inte upp sig att köpa något alls.

 · Lämna en kommentar ·
Vardag 6 kommentarer
trevlighetstisdag


Idag har jag lagt upp bilderna från lördagens familjefotografering i ett kundgalleri till de trevliga människorna här uppe :-) De blev så fina att man blir glad hela vägen in till själen, typ!

Precis som det allra oftast blir så föll jag allra mest för just de bilderna där man ser hur härligt samspel de har, hur de är tillsammans. Hur de busar och skrattar ihop.

Det härliga med denna tisdag är att jag också fått ett roligt photoshopuppdrag, en kalasfotobokning och ett spännande paket på posten! Ska visa det sistnämnda senare! Nu ska jag baka en kaka till kvällens Fotomaki som hålls hemma hos oss.

Hörs sen!


· Lämna en kommentar ·
Familj 4 kommentarer
nödvändigt


Idag har varit en sån där nödvändig, tråkig dag när jag tvingat mig själv att gå igenom högarna som bildats på mitt skrivbord... Finns få saker som jag ogillar så mycket som växande pappersberg. Och hur ofta man än städar bort dem så återkommer de. Hur kommer det sig tro?

Höjdpunkterna denna dagen har varit pausdanserna med Erik och de nya kundkontakterna jag knytit! Fått jättefina, uppmuntrande mail och kommentarer den sista tiden! Förutom att jag fått det där bröllopsgiget jag nämnde tidigare så har jag även fått sålt ett presentkort på en familjefotografering! Hur kul som helst! Och båda uppdragen är mycket just på grund av bloggen (och bilderna på den)! Det känns riktigt bra!

Bloggen är ju liksom så mycket jag :-)

Angående organiserande så måste jag bara få poängtera hur viktigt det är med färger. Det är något jag alltid har varit väldigt medveten om. Färgmarkera, skriva olika saker med olika färger, använda olika färgkombinationer till olika uppdrag osv osv... För det blir så mycket mera tydligt och glatt då. Man hjälper minnet genom att använda olika färger och man underlättar för både hjärnan och ögat att hitta rätt. 

Mina företagsfärger är till exempel grönt med en gnutta rött (som är komplementfärgen till grönt). När jag skriver ner detaljerna kring mina bröllopsuppdrag så använder jag olika rosa toner med en gnutta lila. Familjeuppdrag skriver jag om i olika nyanser av orange med en gnutta ljusgrönt...

Känns inte det bara helt rätt? :-) Nu känns det dock helt rätt att sätta på någon serie och ge Erik den där tiominutersmassagen som han vann idag när vi spelade kort...
· Lämna en kommentar ·
Företagande 5 kommentarer
Bröllopfoto i stadshusparken


Även om naturen verkar lite motvillig att erkänna det så ÄR det vår nu och jag får mer och mer bröllopsgig i min kallender! Det känns riktigt bra :-) Senast idag hade jag ett upplyftande mail från ett bröllopspar som valt mig.

Eftersom jag är lite uppfylld av bröllop - skickat iväg två bröllopsofferter idag också - så passar jag på att visa lite fler bilder från bröllopet som jag fotade vid stadshuset för några veckor sedan.

Det var en riktigt solig dag så vi höll oss mestadels i skuggan. Men då och då gick solen bakom ett moln, varav vi passade på att fota på de mer öppna platserna. Som här ovan till exempel. Eftersom solen stod ganska lågt då vi hade vår session så fick vi även några fina bilder då solen låg på. För inte var det så konstigt att brudparet ville vara lite i solen - det blev rätt K A L L T i skuggan annars!

Bilderna får brudparet förresten alltid både i färg och i svartvitt eller sepia. 


Efter att de hade fotograferats lite på tu man hand så tog vi några bilder på dem tillsammans med deras glada och jättesöta son också. Lilla Noel är absolut en av de charmigaste pojkar jag träffat! Han hade verkligen glimten i ögat! Och sättet han grep tag i pappas kind på testfotograferingen tyckte jag var alldeles underbart!

Avslutar med den bilden som brudparet, liksom många här (enligt kommentarerna) tyckte så mycket om, fast denna gång får ni se den i färg!
· Lämna en kommentar ·
Bröllop 5 kommentarer
datasöndag


Både igår och i fredags så avbytte den ena aktiviteten den andra, men det var trevliga aktiviteter! Bytte bildäck i fredags, hade en familjefotografering här hemma och var på AfterWork med Rehabkollegorna. Och igår var vi bortbjudna på lunch samtidigt som jag fick chans att fota deras underbara hus och sedan kom vi hem ungefär en halvtimme innan vi själva fick gäster hem. Som sagt, i ett...

Imorse tog jag en lååååång sovmorgon och sen har jag suttit klistrad framför datorn med bildredigering hela dagen.  Jag har fått lite ökad inflammation i fotleden så trots att solen skiner så inbjudande så håller jag mig inne.

Nu när jag är klar med Johannas söta busiga barn :-) så ska jag ta itu med husbilderna från igår!· Lämna en kommentar ·
Vardag 4 kommentarer
Busy day


Här har jag sprungit omkring och fotat idag - ett alldeles underbart hus! Kände omedelbart första gången jag mötte det här huset att "dig vill jag fota". Det var precis så roligt och inspirerande som jag trodde :-)

Att jag hade den nya, potenta blixten (Canon 580EX ll) och det superduperfina stativhuvudet som jag fick av Erik i julklapp med mig denna gång gjorde det hela så mycket roligare och SÅ mycket lättare. Ni anar inte skillnaden. Inga överexponerade lampor eller utfrätta fönster. U n d e r b a r t. Blir roligt att sätta tänderna i bilderna imorgon!

Nu kallar dock soffan... får se om det blir något avsnitt av fina serien Touch eller kanske ännu ett avsnitt Ringer...


· Lämna en kommentar ·
Mäklarfoto 1 kommentarer
Inför familjefotografering


Blir en lite hastig blogg idag eftersom jag har så mycket för mig så jag knappt haft tid att äta... Hunnit jobba på rehabcentret på morgonen, bytt till sommardäck på bilen och förberett studion inför familjefotograferingen som sker om en halvtimme. Jag har använt en liknande ljussättning som senast, men ändrat lite eftersom de är fler som ska vara i bild och de går att styra lite mera än senaste modellerna ;-)

Grodan och ballongerna fick vara testmodellerna! Gjorde en skiss också på svarta tavlan för hur jag tror kan bli bra om de sitter/står.

Har gjort mig i ordning inför kvällen också, ska ju på afterwork klockan sju... Som sagt, i ett :-) Och imorgon ser inte mycket annorlunda ut... fast då är det ett hus som ska stå modell!

Trevlig helg på er!


· Lämna en kommentar ·
Familj 2 kommentarer
Här finns jag!Jag är medlem i SFF - min sida där hittar du här

Jag är även med i barnfotografer.se - min presentation hittar du här

Om min hemsida finns på http://leafoto.se/

Jag har även en facebooksida· Lämna en kommentar ·
Hej 2 kommentarer
Vigsel i Stadshuset


Nu har bröllopsparet som jag fotade i Stadshuset för några veckor sedan fått se sina bilder. De har valt ut femtio bilder till sitt galleri. Mina bröllopspar får ett lösenordsskyddat webgalleri där de under två veckor kan visa sina bilder för nära och kära. De satt hemma hos oss och valde i en och en halv timme, vilket jag ser som ett gott tecken... det ska ju inte vara lätt ;-)

Visar er några få utvalda bilder från vigsel-delen idag.  
· Lämna en kommentar ·
Bröllop 6 kommentarer
Fototävling: Detaljer


 

Jag tänkte att jag skulle vara med i en tävling för en gångs skull! Det handlar om detaljer och tolkningen är fri. Tävlingen hålls av duktiga Caroline Dahlén vars blogg jag följer och hon gör detta i samarbete med TVspelsweb.se.

Man kan vinna något värt 300 kr från tvspelsweb.se och det jag skulle vilja vinna är detta softboxparaply. Det jag använt allra mest i min studio är just ett vitt, genomskinligt paraply bak-och-fram (som en softbox) men mitt är sedan en tid tillbaka sönder... Det blir så fina reflektioner i ögat av ett paraply! Och att man dessutom slipper ströljus bakom gör att detta paraply är ännu bättre än mitt.

Bilden jag valt är från en av mina allra första bröllopsfotograferingar och jag älskar murrigheten i bilden och hur det skira vita tyget och pärlorna står i kontrast till de mörka hudtonerna hos handen.· Lämna en kommentar ·
Bröllop 2 kommentarer
Före - Under - Efter


Vem kunde ana att man kunde ha så roligt med ett par ballonger? Undrar just om det var jag eller barnen som tyckte de var roligast... hm... misstänker att det nog var jag...

Hade en syskonfotografering idag och höll på hur länge som helst med att rigga studion innan. Ville få ljussättningen På Pricken. En belysning som både gav form åt ansiktena samtidigt som det täckte upp alla höjder och inte kastade fula skuggor bakom. En belysning som gjorde bakggrunden vit men inte slog ut den. PUH. Alltid en fin avvägning när man just ska fota barn - man kan ju inte förvänta sig att de ska titta åt "rätt" håll...

Erik fick hjälpa till :-) Tur man har någon att testa med!!!

Själva fotograferingen gick precis så vilt till som jag förväntat mig! Förväntar mig alltid en storm när det är mer än ett barn som ska in i bilden samtidigt... Man får vara snabb och smidig och uppfinningsrik. Det är en ordentlig workout både fysiskt och mentalt ;-) Men ack så roligt! Jag tycker verkligen att det är superkul att fota barn!

Blev några jättefina bilder som jag ser fram emot att visa deras föräldrar! Dem får ni se om några dagar :-) Här är några bilder som dock inte kommer med bland dem!

ps - har testat massa olika typer av redigering på bilderna, beroende på klädernas färger och känslan osv... vilken blev bäst tyckte ni???  

SÅ HÄR KAN DET SE UT FÖRE EN FOTOGRAFERING

OCH SÅ HÄR KAN DET SE UT UNDER FOTOGRAFERINGEN
OCH NÄR HELENA FÅR POSERA FÖR ERIK EFTERÅT SÅ KAN DET BLI SÅ HÄR
· Lämna en kommentar ·
Sån är jag 5 kommentarer
Passa på!Hade så roligt idag på syskonfotograferingen så jag vill fota mera innan studion plockas ner!
(hittade verkligen en superb ljussättning, liksom helt rätt! ...och älskar ballongerna! Så FINA!)

För bokning eller bara Jag-vill-veta-mera: kontakt@leafoto.se· Lämna en kommentar ·
Förresten 3 kommentarer
Mera studiofoto


· Lämna en kommentar ·
Studioporträtt 3 kommentarer
Kort med intensiv


Sist jag fotade någon person i studion så var det min storasyster Synnöve som var framför kameran. Hon skulle bota sin kameraskräck :-) Det var ett tag sen! Faktiskt nästan två månader sedan. Lägger upp några bilder här ifall ni glömt hur hon ser ut... :-) Vill ni se alla bilder från hennes studiosessioner så kollar ni här. Det har mest blivit fotografering utomhus eller i fönsterljus den senaste tiden. Men den här veckan får jag sätta upp studion igen!

Först är det syskonfotografering, med ballonger och såpbubblor och flygande bollar... typ. Sen gravidfotografering med finaste Lotta som stod framför min kamera första gången då hon gifte sig för några år sedan. Hon väntar nu sitt tredje barn och jag får föreviga magen :-)

Känns som ett riktigt bra sätt att börja veckan på, särskilt som både familjefotograferingar och gravidfoto är något jag verkligen älskar att fota, sådär lite extra mycket!

Sen blir det utomhusfotografering igen. Ska fota en vacker, driven tjej i Hagaparken. På sin fritid så bestiger hon berg och går miltals, helt frivilligt!!! Men till vardags är hon arbetsterapeut och vi har både pluggat ihop på universitetet och varit ute på äventyr i Madrid tillsammans. Ska bli jättekul att se henne igen :-)

Ska även äntligen få visa er lite bilder från bröllopsfotograferingen vid Stadshuset! yey!

Det blir en härlig vecka för mig! Hur ser era veckor ut, tro?
· Lämna en kommentar ·
Studioporträtt 3 kommentarer
Cambridge VI


Ni anar inte vad ljuvligt det var med kaffe just i den stunden... Goa Kristin fick gå och köpa medan jag däckade på en trapp där på stationen. Man blir rätt slut av att upptäcka en stad...

Har några favvobilder kvar att visa från vår minisemester i Cambridge. Dessa bilder tycker jag lite extra mycket om. Känns som jag verkligen "fick till det" när det gäller komposition och känsla. Och de gjorde sig absolut allra bäst i svart-vitt.

Gud vad roligt det skulle vara att fota mer modellbilder i en sån miljö. Tegel är min grej, helt klart. Får kämpa lite mer med att övertala Erik till den där murade väggen i vardagsrummet...Avslutar med en härlig systerbild, taget på tåget därifrån med mobilen :-) Denna måste upp på väggen! 
Vet inte hur jag fick till den där häftiga ljuseffekten... måste ha varit ljus från fönstret som sipprade in...· Lämna en kommentar ·
England 8 kommentarer
Ljussättning i studio

"Hej! Har läst din blogg ganska länge nu och måste säga att du är riktigt duktig :) älskar dina bilder och tipsen är guld värda :) Är själv väldigt intresserad och fotar en hel del själv, blir mest djur, natur och konserter. Nu är det så att jag har fått en förfrågan av en sångerska(!) om jag vill göra ett jobb med henne att ta modellbilder till hennes hemsida och facebooksida. Är väldigt exalterad och ärad att hon frågar just mig men samtidigt är jag lite nervös och orolig över det då jag aldrig riktigt fotat i studio seriöst.. och jag vill så gärna att det blir bra! Har tillgång till studio och har allt material. Så jag undrar om du har några tips, allt från placering av blixtar till olika poser och ja, sånt som är viktigt att tänka på?"

Den här kommentaren hittade jag för någon dag sen och jag blev väldigt motiverad att lägga upp ett ordentligt studiofototips för en gångs skull! Kommer ju inte så många sådana, eftersom jag tänker mig att det inte är så många med studio som läser min blogg... men vad vet jag? :-)

Förresten så himla kul att få såna kommentarer! Blir glad rakt igenom :-D

STUDIOFOTOGRAFERING

Det viktigaste är att ha en klar bild av vad din kund har tänkt sig, innan fotograferingen. Många artister har väldigt klara idéer om vad de önskar för bilder. Det är till hjälp när du väljer bakgrund och belysning.

Om det var första gången jag fotade en kund i min studio skulle jag köra på en ganska enkel belysning, så att det inte blir för många faktorer att tänka på. Men jag ska visa lite olika, mer eller mindre avancerade ljussättningar.

INSTÄLLNINGAR PÅ KAMERAN

När man fotar i studio är det manuellt som gäller. Tiden kan inte vara mycket snabbare än 1/160 om man har många blixtar. Använder man snabbare slutartid än så, riskerar man att få en ridå som syns på bilderna. Kolla när du testar din belysning vilken är den kortaste tid du kan använda!

Bländaren brukar för mig landa på mellan 8.0 och 16. Beror på hur starka blixtrarna är och hur hög ISO du har. Jag ställer ISOt på 100 eller 200.


ENKEL BELYSNING SOM ALLTID FUNKAR!Huvudbelysningen på modellens "bästa" sida (många artister och modeller vet sånt!)
Upplättningsljuset på andra sidan. Båda ljusen snett uppifrån.
Tänk på att flytta efter belysningen ifall modellen står och sedan sätter sig till exempel.

Huvudblixten kan till ex. stå på 4.0 och upplättningsblixten på 2.0. Men testa dig fram tills du blir nöjd!

FÖR JÄMNT BELYST BAKGRUNDHär brukar jag använda softboxar för att rikta ljuset lite mer.
Placeras högt upp, riktade lite nedåt mot bakgrunden.

Ställ in bakgrundsbelysningen först och främst. Testa dig fram till bakgrunden blir som du vill ha den.


DRAMATISK BELYSNING MED TVÅ LJUSSvart bakgrund med ett huvudljus snett framifrån/uppifrån (blixt genom vitt, genomskinligt paraply)
En spot bakom artisten (om du har: rött filter över ljuskällan för en röd spot!)
Modellen med mick sjunger, som om hon var på scen

LÄGG TILL EN GLORIA RUNT MODELLENHär har jag lagt till belysning precis bakom modellen men riktat den mot modellen, vilket ger en effektfull gloria
Om du har så testa att lägga till en vindmaskin/fläkt här, så att håret flyger! Blir fint med ljuset bakom :-)


FÖRBERED DIG

Innan du ska fota din modell, googla runt på modellsidor för att få lite tips på poser! Testa poserna själv framför spegeln - det är ofta genom att själv ställa sig så som man vill att modellen ska stå som man får dem att hitta rätt. Skissa ner lite olika poser som en minneslapp till dig själv. Mina tips hittar du HÄR.

Testa den belysning som du tänkt ha i förväg med en kompis som får stå modell! Jag har turen att ha min sambo till hands! Hyr man studio får man se till att man har den två timmar innan så att man har god tid på sig. Det är ingen höjdare och hålla på och fippla med blixtrarna när modellen är på plats, eller märka att resultatet inte blir som du vill när modellen står framför dig och poserar. Det blir bara stressigt och svettigt.

FOTOSESSIONEN

Börja sessionen med någon avslappnande övning - du kan till exempel sätta på någon sång högt och låta sångerskan sjunga med medan du testar belysningen! Då får du se lite hur hon naturligt rör sig också! Glöm dock inte att kolla ordentligt på bilderna i kameran under de första minutrarna så att belysningen faktiskt är som du tänkt!

Låt det inte bli tyst! Ge feedback till modellen, ge förslag på poser, uppmuntra, ge komplimanger! Ta fram det som är bra och ge aldrig negativ feeback typ "gör inte så med handen"... det går bort! Säg istället "Testa att sätta handen här istället..."

Bry dig om din modell! Kolla så att det inte är något BH-band som syns eller hårtofs som sticker upp. Rätta till.

Ibland kan det vara bra att visa modellen hur det blir i kameran och ibland fatalt. Här får du köra lite på magkänslan. Ser du dock att du får en skitbra bild som du själv känner blev HELT RÄTT så är det ju en god idé att visa så att du får veta om du har rätt eller om du bör tänka om...

Ta pauser. Både du och modellen behöver dem. Hon kan få dricka lite vatten, bättra på sminket eller nåt, medans du kollar igenom bilderna och kanske justerar ljuset något. Ingen orkar nittio minuter i sträck (vilket är en bra tid att avsätta, så har man god tid på sig)


Hoppas detta är dig till hjälp! Lycka till!


· Lämna en kommentar ·
Fota i studio 7 kommentarer
i Spalding


Min lillasyster har ett jättefint hus med sin engelsman i Spalding. Jag har en både smart, snygg och kreativ syster som jobbar som inredningsarkitekt och målar vackra tavlor på sin fritid. 

Kristin har alltid varit så snäll och ställt upp på mina fotoupptåg... det kan inte ha varit lätt för henne! Den här dagen råkade hon sätta på sig en tröja i en vackert ljusgrå nyans som matchade hennes kreativa rum alldeles utmärkt. Och vilken vacker vägg hon hade där inne sen! Jag K U N D E ju inte låta detta "kodakmoment" gå mig förbi...

Fullt förståeligt, eller hur?

Fick med deras charmiga sköldpaddor på bild också :-) Jag vill också ha!!! 
· Lämna en kommentar ·
England 2 kommentarer
mysiga människor


Igår var Erik och jag hemma hos några goda vänner på påskfika. Vi hade bara med oss EN kamera. EN kamera som vi försökte turas om att använda... Lilla Tilda var ju alldeles bedårande med sin älvklänning, det kan man ju inte låta bli att fota! Vi växlade alltså mellan att stoppa i oss av de goda bakverk som Tildas pyssliga mamma bakat och att fånga bilder med 50milimetern. 

Medan jag satt och glufsade i mig god bulle tänkte jag på att jag nog gärna skulle fota mer familjeliv. Fånga just samspelet mellan dem. På ett avslappnat och icke uppstyltat sätt, i deras miljö. Typ fina vardagsbilder. Så som jag ofta gör med mina vänners barn när jag umgås med dem (för jag kan ju inte låta bli att fota). Hm. Får klura på den idén (eller det är väl mer som en känsla) lite mer.   

Alla bilder är taget med canon 50mm f/1.4 med lägsta bländaren och ISO 100-200. Många kanske tycker att man blir begränsad av ett fast objektiv, men personligen tycker jag om att jag får försöka göra det bästa av just den brännvidd jag har. Med 21 megapixlar kan man ju alltid beskära lite extra i efterhand om man vill komma närmare :-)


· Lämna en kommentar ·
Familj 1 kommentarer
Så jobbar jag

En bra idé innan en utomhusfotografering är att spana in platsen ordentligt i förväg. Åka dit någon vecka innan. Kolla hur ljuset faller. Var det är skugga, var det är motljus. Få inspiration till bilder. Ta några bilder. Jag gör det i princip alltid. När det handlar om bröllopsbilder tar jag med mig brudparet för att bolla idéer. 

Här ska jag fota ett syskongäng nästa vecka ...om våren kommer åter tills dess...
Någon som känner igen sig? · Lämna en kommentar ·
Sån är jag 1 kommentarer
Påskbesök· Lämna en kommentar ·
Vardag 0 kommentarer
Glad


Är lite stolt över mig själv idag för jag faktiskt tog mig tid att pyssla ihop det där ägget! Ok, kanske inte världens finaste... men som sagt, väldigt pyssligt :-)

Knackade små hål i ett ägg och blåste ut innehållet, blandade ihop lite tapetklister och pyntade ägget med lite prickigt pyntpapper och en av mammas gamla bokmärken. Så nu har det blivit lite påskigt hemma hos oss också! Tog lite bilder ute på vår, nu, så fina balkong! Erik fick jättefina, alldeles vita balkongmöbler när han fyllde år och det lyfter verkligen hela vår balkong! Att de tog med sig våra skrymmande trädgårdsmöbler som jag råkade köpa på blocket (som visade sig inte ens rymmas på vår balkong...) var ju gudomligt också.

Ser framför mig påskhelgens kvällsmål intas i kvällssolen ute på balkongen insvepta i fliesfiltar... (ja, jag VET att det ska bli trist väder igen... men jag kan väl få drömma lite?)

Jo! Fick hem medlemskortet från SFF också (Svenska fotografers förbund) YES, nu är jag medlem där :-) Känns rätt på nåt sätt.
· Lämna en kommentar ·
Hemma hos oss 1 kommentarer
Bland Betong


Lite bilder från fotosessionen med Julia häromdagen! Jag tyckte hon påminde om en grå "rödluvan" :-) Syns det hur kallt och ruggigt det var den dagen? Tror man kan se snöflingor på någon bild...

Canonobjektiv som jag använde: 50mm f/1.4 och 70-200mm f/2.8
Iso: mellan 100-640
Halvautomatik eller Manuellt? Manuellt.


· Lämna en kommentar ·
Modell 1 kommentarer
Fotokurs i Enskede


Igår på fotokursen kunde jag äntligen vara ute med mina elever! Älskar hur dagarna bara blir längre och längre :-) Så igår handlade det om ljus. Vi pratade om ljusets riktning, om ytor som är reflekterande, om ljustunneln och om subtraktiv belysning, bland annat. De fick ta porträtt på mig (som ni ser här...) och på varandra och de fick testa att använda reflektor.

Sen blev det kallt och dags för té och teori inomhus...· Lämna en kommentar ·
Fotokurs 2 kommentarer
Snart dags igen :-)


Foto: En av mina duktiga elever! Detta var till läxan "linjer"

Det här är en otroligt vacker bild tycker jag! Bron som leder blicken in i bilden, den dramatiska himlen, balansen i det mörka i vänstra nedre hörnet och det ljusa i övre högra hörnet, gråskalan...

I och med lektionen (som handlade om komposition och bild"regler") så kunde eleven också motivera varför han valt att komponera på just det sättet. Det värmde gott en fotolärares lilla hjärta. Min elev, liksom - yey!


Ikväll är det dags för fotokursen igen! Har en sån där ovanlig dag annars: känner mig gnällig! Det är verkligen inte "jag" men just idag så... Har hittills lyckats bli irriterad på en hel drös små saker:

grop i vägen
bilförare som tränger sig
dörr som är trög
toalett som är smutsig
hörlurar som trasslar ihop sig

Det beror med största sannolikhet på att jag har lite extra inflammationer idag. Det är ju tisdag. Dagen före sprutan. Så egentligen borde jag ju inte bli förvånad. Och det brukar inte hålla i sig. Ikväll har jag fotokursen igen och den får jag både glädje och energi av! Tur att den är just på tisdagar!

Idag ska vi börja med att vara lite utomhus så kursen börjar en timma tidigare. Vi ska ut och prata om LJUSET. Ska bli jätteroligt, längtar!  


· Lämna en kommentar ·
Fotokurs 2 kommentarer
Prissättningsfunderingar forts.


Sjukt knasigt väder dessa dagar. Ena stunden solsken, andra stunden hagel. Och kallt och ruggigt. Nä nu får det ta och bli vår snart! Det värsta är att man låter sig luras av de vackra solstrålarna och tar på sig vårjackan, vilket man bittert ångrar en liten stund senare då man skyndar fram huttrandes.

Idag har jag funderat på priser, som ni sett, och fått mycket hjälp både genom kommentarer här, meddelanden på facebook och röster på min facebooksida. TACK! Ni anar inte hur mycket det är till hjälp! Det är en djungel av faktorer att ta hänsyn till när man sätter priser och det underlättar då man vet vad man ska sätta krut på. Resultat:

PRISPAKET. Det var det som de flesta röstade på. Jag har också fått mig en tankeställare vad gäller presentationen av vad som ingår - det är något jag måste bli bättre på! Många undrar varför fotografer tar så mycket per bild. Man kan ju tycka att jobbet borde vara gjort i och med att fotograferingen är över.

Men så är det ju inte. Man jobbar med varje enskilt bild för sig. Beskär och drar i färg, svärta, kontrast, vitbalans, skärpa, vinjett, kurvor och diverse annat. Man gör den även i svart-vitt. Och sepia. Och man testar om den inte ser ännu bättre ut i en lite mer gammeldags svart-vit ton. Man tar bort en finne, man dämpar en blemma, man gör tänder som ser gula ut vita, man trollar fram vita ögonvitor där de blivit lite röda. Man redigerar bort blänk och dregel. Man städar bort störande föremål i bakgrunden.

Man försöker göra varje bild så bra som möjligt.

Sen ska man också veta om att 25% av priset försvinner i moms och 30% försvinner i skatt. Det som en fotograf får ut är alltså ungefär hälften. 

Nu ska jag stänga ner datorn, fixa lite dipp, skära upp lite gurka och morötter och slå mig ner framför någon serie! Tack för idag!· Lämna en kommentar ·
Företagande 1 kommentarer
prissättningsfunderingar


Sitter och klurar på mina priser och det enda jag vet är att de kommer att ändras, både vad gäller själva prissättningen och presentationen av den. Men behöver hjälp! Hur är det egentligen bäst att presentera sina priser: i förbestämda, ordnade paket eller fotografering för sig och bilder för sig? Vad vill egentligen kunden ha för alternativ?

Vad tycker du?

Rent spontant, vilket av dessa alternativ känns bäst:

1. Paketpris Fotografering 90 minuter, 10 högupplösta bilder på CD och två proffsutskrifter 15x20cm
PRIS: 1 850 kr

2. Fotografering 90 minuter: 950 kr
Prispaket högupplösta bilder på CD: 3 bilder för 360 kr / 8 bilder för 760 kr / 15 bilder för 1200 kr
Priser för proffsutskrifter enligt lista.

Skulle verkligen uppskatta om du tog dig tid att kommentera här! TACK TACK TACK på förhand :-) 


· Lämna en kommentar ·
Företagande 5 kommentarer
Utan och med reflektor

Två helt oredigerade bilder, taget med samma inställningar. Skillnaden är reflektorn (silversidan)


Idag har jag varit ute i snö och vind och fotat Julia igen. Delvis för att jag ville testa lite gråare bakgrunder och delvis för att jag ville ha lite exempelbilder till nästa veckas fotolektion. Ska gå igenom vad man ska tänka på när man fotar utomhus när det är mulet. Både jag och Julia hade missbedömt kylan lite och jag frös om huvudet och Julia om händerna. Men vi hittade bra platser som fungerade även då snön yrde omkring oss!

Vi fick bara byta sida lite då och då så att snön inte blåste mot objektivet.

Annars har jag haft en slö inomhusdag. Förberett lektionen, tittat på serier med Erik och spelat yatzi! Myssöndag! Och imorgon är en ny vecka. Den bjuder både på fotosessioner och fotolektioner, massor med kul alltså! Härligt! 


· Lämna en kommentar ·
1 kommentarer


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

kontakt@leafoto.se

RSS-flöde
Bloglovin
Facebook
Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar