Beautiful sistá

 
 
So yeah, I´m still up in the air with joy that my little sister is now a mother (!!!) - and have a beautiful girl to care for. And I will soon get to meet this new little person! I will surely take loads of pictures of that little one...
 
Last time I went to see Kristin she had that really cuddly belly, and she was more beautiful than ever. So I took loads of pictures. Ofcourse :-) This is some of those! Now that the baby has arrived she allowed me to show them off - so here goes :-)
 
You´re going to be an awesome mother, dear sister! Can´t wait to see you! xoxo
 


· Lämna en kommentar ·
England 3 kommentarer
Just Nu

 
Dagarna rullar på för mig, det händer roliga och spännande saker mest hela tiden känns det som och jag njuter av livet! Det största som hänt är att min älskade lillasyster fött en liten flicka!!! Hon kom igårmorse och ska heta Evelyn :-) Självklart håller mamma och jag på att leta biljetter till England nu, så att vi får träffa henne!
 
Det är STORT med barn. Dessa små mirakel som snabbt blir till Det Viktigaste I Livet. Det Bästa man gjort. Det finaste man har.
 
Så jag hoppas att jag snart ska få träffa denna lilla flicka.
 
Annars är det lite allt möjligt som jag pysslar med. Var och hälsade på Lotta på öppna förskolan häromdagen och passade på att visa bilder för en bunt föräldrar i bebisgruppen. Fick massor av fin respons och har redan fått en förfrågan av en av mammorna :-) Troligtvis kommer jag att åka dit nästa höst och fota! Kul kul kul!
 
 
 
Lottas flickor har jag fotat lite då och då och några av de finaste bilder jag tagit är på just dem. Den dagen fick jag även träffa lilla Sophia! Precis lika stora vackra ögon som sina systrar :-)
 
Något annat jag gjort är att beställa hem bok efter bok efter bok... Ska hämta ut ännu en idag. Har nog kommit in i någon slags bokperiod. Det är fotoböcker det handlar om. Senaste inköpen:
 
 
 
"Med fotografens ögon" är den bok som vi ska läsa i fotocirkeln om bildspråk som jag ska gå denna höst. Känns kul att en gång i månaden få sitta ner och snacka om hur man uppfattar bilder, både på ett instinktivt sätt och ett mer teoretiskt sådant - det tror jag att man kan lära sig jättemycket av!
 
Annars är det det vanliga (nuförtiden) med bildredigering, leveranser, studiofix, fotograferingar... Härlig vardag :-) Köpt en Ipad också! Det kommer underlätta grymt mycket när man vill visa sina bilder för kunder men kanske inte orkar släpa med sin fysiska portfolio (som inte är helt uppdaterad heller). Äntligen kan jag dumpa min tunga laptop (som man inte ens kan slå på utan att sladden är inkopplad!)! Härligt!!
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 2 kommentarer
En Liten Lia

 
Här är några bilder från studiofotograferingen med söta Lia och de röda ballongerna. Föräldrarna blev jättenöjda med bilderna och jag är glad att de låter mig visa några stycken här!
 
Jag brukar ofta föreslå att man har någon återkommande färg med på bilderna och att man försöker att inte använda för många olika färger på kläderna. Här hade vi valt rött och vitt, som ni ser :-) 
 
Som alltid vid barnfotograferingar så har jag använt en jämn belysning så att jag inte är allt för bunden till att Lia ska vara vänd åt ett visst håll. Jag brukar börja så och ifall jag märker att det är ett väldigt stillsamt barn som inte springer omkring så mycket så händer det att jag släcker eller minskar upplättningsljuset för att få lite mer dramatisk belysning (mörkare skuggor).
 


· Lämna en kommentar ·
Busiga barn 3 kommentarer
en nostalgisk pysselkväll

 
 
Idag på min härligt ledig-mitt-i-veckan-onsdag så har jag umgåtts med min söta mamma :-) Vi träffades före lunch för att gå på vattengymnastik. Är så härligt nu när det börjar bli kallt ute att sjunka ned i den härligt uppvärmda bassängen... Mamma hade köpt en badmössa till mig som var rosa med vita prickar - jag såg ut som en husa från 50-talet sa hon, haha. Stod ut lite i gruppen där A L L A hade badmössor i olika blåa nyanser.
 
Efter det åkte vi hem till kära Orminge för att äta nyttomiddag (linssoppa) följt av ahlgrens bilar och pyssel! Tjoho! Har lite idéer inför kommande studiofotograferingar och bröllopsfotograferingar så jag satte ivrigt igång... Dock blev det mest mamma som satt vid symaskinen sen - jag blev beordrad att rensa ut mina gamla kläder ut hennes garderob..! 
 
På tiden kan jag väl medge....
 
Det blev en riktig nostalgitripp. Fick ihop en påse med nästan oanvända skor med lite klack; den ska jag ge bort till en kollega som har en dotter med snart samma skostorlek (33). En annan påse fylldes med mina vackra, älskade dansskor som jag lite sorgset inser att jag aldrig mer kommer att kunna dansa eller ens stå i.
 
Tänker att de ska få en fotosession med mig innan de ges bort (i de fall då de knappt kunde dansas i även på den tiden...) eller slängas (mina salsaklackskor som är alldeles nötta och dammiga...).
 
En annan sak jag hittade var lite rolig...
 
 
...mina kära vänners ord gav mig många leenden denna kväll!
 
Med tanke på att jag nu som trettiofyraåring har både lägenhet (okej, delad sådan), fast (halvtids)jobb, en egen firma som går BRA! och mannen som någon gång ska bli min fästman (hint hint...) så tycker jag nog att jag har lyckats rätt bra ändå :-) 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 3 kommentarer
vackra Eva

 
 
Eva fotade jag tillsammans med hennes pojkvän på Krällinge men hon ville även ha några porträtt bara på sig själv. Hon var en fröjd att ha framför kameran, så vacker och klädd i så härliga färger! På bildvisningen berättade hon att hon hade tittat runt lite på min hemsida och hittat hit där jag beskriver mina projekt och söker modeller till dem. Hon gjorde mig så glad när hon sa att hon gärna skulle vara min modell i "Hudnära"!
 
Det är ett projekt jag har haft igång ett tag nu. När jag känner att jag är klar med det så kommer det att bli en utställning men det är liksom ingen brådska - så som det är med det mesta när det gäller mig. Det får ta den tid det tar. Jag hoppas dock att jag ska få fota till projektet lite mer denna vinter när det verkligen är studio-säsong. 
 
Här kommer lite fler blder från höstfotograferingen!
 


· Lämna en kommentar ·
Porträtt ute 4 kommentarer
en intensiv helg

 
Jag har haft en härligt men intensiv helg! Erik och jag for till Göteborg i fredags för att hälsa på våra nära vänner och nyblivna föräldrarna Stina och Andreas samt såklart hälsa (och fota...) deras lilla Elin. Hon var helt bedårande! Så liten!! Hon var mestadels nöjd och belåten och roade sig själv i babygymmet, även om hon sällan fick vara för sig själv... hon var ju så svår att motstå! Man ville bara ta upp henne och gosa med henne hela tiden!
 
Förutom kameran så hade jag med mig de lättviktiga bakgrundsstativen och några klämmor. Studion byggde vi sedan upp där hemma med vad som fanns. Först testade vi vardagsrummet och en grå filt, sedan blev det köket och ovanstående studioprops vilket visade sig bli allra bäst :-) De mjuka färgerna passade så otroligt bra ihop med Elin och hennes fina vikade täcke. Ni ska få se...
 
Vi åkte hem redan imorse, eftersom jag hade en fotografering med bruden Frida (vars bröllop jag dokumenterade här ) på eftermiddagen/kvällen. Det var också ett härligt fotouppdrag som jag ser fram emot att berätta mer om!
 
Nu ska jag dock försöka slappa lite framför TVn innan det är dags för sängen :-) Hoppas er helg var lika rik på upplevelser som min!
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
En färgglad höstfotografering

 
 
Här är det härliga gänget som jag fotograferade på Krällinge för två veckor sedan! Hade bildvisning med dem idag - ingenting jag brukar ha annat än vid bröllopsfotograferingar, men det var så väldigt många bilder att visa dem så jag kunde liksom inte annat än att göra det i person! På sätt och vis var det som flera fotosessioner i en eftersom jag fotade dem alla fyra, sedan bröderna ihop, sedan paren för sig och sedan Eva för sig.
 
Jag träffade brödernas pappa när han var på rehabilitering där jag jobbar (mitt förmiddagsjobb) så det är hans förtjänst att jag fick fota dem! Jag brukar inte direkt gå och göra reklam för min fotoverksamhet när jag är arbetsterapeut men vissa pratar man ju lite mer med och då kryper det fram för eller senare!
 
Eftersom det just blev så många bilder så börjar jag med att visa bilderna på dem tillsammans.
 
 Bilderna togs på Krällinge med min Canon 5D mark ll
Objektiv: Canon 24-70mm 2.8, Canon 50mm 1.4 och Canon 70-200mm 2.8
 


· Lämna en kommentar ·
Familj 1 kommentarer
i studion

 
 
Idag hade jag studiofotografering med en liten flicka som tyckte om att vicka på höfterna till visor från Barnkammarboken :-) Det var dock en utmaning att få henne att göra det - och vad som helst annat - på det ställe som just var bäst rent ljusmässigt! Det fanns så många andra spännande platser i vårt hem... och roliga prylar (ett tangentbord, mobiltelefon, mammas handväska, blixtarna, min kamera...)
 
Barnfotografering är alltid spännande! Denna tjej hade massor av grimasher och minspel som var hur charmigt som helst! Fick en hel drös med söta bilder att visa föräldrarna :-) Var så nyfiken så jag gick igenom dem och redigerade dem direkt efter fotograferingen - effektivt värre!
 
Imorgon är det bildvisning med Anna och Nikos och direkt efter det så har jag en bildvisning på ett café med de två paren som jag fotograferade på Krällinge sist! Brukar inte ha bildvisning så där för porträtt, men i det här fallet blev det så otroligt många fina bilder! Jag kunde helt enkelt inte saka bort fler! Och det ryms bara femtio i mitt bildvisningsgalleri. 
 
De var hur trevligt som helst så det känns bara roligt att få träffa dem igen! Så får jag ju visa dem lite fina Fine Art Prints och kanske sälja in inramningsidén... Är ju själv helt såld på dessa underbara utskrifter!!!
 
Avrundar med en liten rolig bild från idag :-)
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
en roadtrip

 
 
Idag har jag suttit som fastklistrad vid min dator och pulat med bilder. Fick kortison i ena fotleden så då är det inte så mycket annat att göra än att sitta still :-) Har hunnit gå igenom lite egna bilder, vilket alltid är trevligt!
 
Jag och Erik tog en roadtrip ner till Västervik för några veckor sedan för att vara gäster på Martin och Emelies bröllop. De frågade Erik om han kunde ta lite dokumenterande bilder så han fotade mest hela tiden. Jag försökte hålla mig på min kant och inte lägga mig i så mycket eller ta plats över huvud taget... men lite kunde jag ju inte låta bli att plåta (eller lägga mig i...) ändå!
 
Arbetsskada :-)
 
 
En sån här vacker kyrka med så fint ljusinsläpp skulle jag gärna fota bröllop i dock! Det spritte lite i benen där jag satt...
 
 
 
...men jag höll mig på min plats där bak!
 
 
 
Festen hölls i en trevlig festlokal - och de hade livejazz! Vilka tror ni tog några danser trots avsaknaden av dansgolv?
 
 
 
På hemvägen fick vi jättehäftigt väder och var tvungna att stanna och fota (varandra) lite
 
 
 
Fina Botkyrkan föll vi för också. Hoppas få fota brudpar där någon gång! Sååå fint där!
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 2 kommentarer
en soft lördag

 
 
Jag har haft en jättehärlig dag här hemma med Erik. Åt pannkakor till frukost sittandes i soffan med täcket virat omkring mig och tvn på (Erik stekte dem!!!). Har sedan gått runt och plockat lite, limmat lite prylar som gått sönder, ordnat i bokhyllan, dammtorkat, spelat wordfeud och rumble, tittar på en serie då och då, följt facebook. Soft värre alltså :-)
 
Så jag avslutar dagen med lite bildredigering! Fina Anna och Nikos ska jag ha bildvisning med denna vecka. Trots att vår fotosession kortades av med fyrtio minuter och avbröts massor av gånger av ringande mobiltelefoner så fick jag minneskortet fullt av kärleksfulla, härliga bilder. Det var gäster som inte hittade och placeringskort som glömts hemma... men vi hade i alla fall tur med vädret! Ok, ganska trist mulet var det, men regnet höll sig borta hela sessionen! Tio minuter innan vi träffades öste det ner så jag satt i bilen och var liiiite orolig...
 
Självklart hade jag en "plan B" men man vill ju helst hålla sig till den där A-planen!
 
Hoppas att ni har en lika go helg som jag!


· Lämna en kommentar ·
Bildredigering 2 kommentarer
bilder i tryck

 
 
Har ju inte hunnit visa er: mina bilder i Reumatikertidningen! Alltid så otroligt roligt att se sina bilder i tryck! Känns bra att de valde att visa några av mina personliga favoriter också :-) Vatten-splash-bilden är en av mina älsklingsbilder från denna sommar - fast jag har gjort en version som jag tycker ännu mer om, i svartvitt.
 
 
 
 
Visst är den underbar? 


· Lämna en kommentar ·
Företagsgig 4 kommentarer
Fine Art Prints

 
 
Idag fick jag hem några efterlängtade alster! Dels en signerad bild från Daniel Johansson och dels några andra som jag valt att skriva ut som Fina Art Prints för att kunna visa kunder hur otroligt fint det blir! Jag är grymt nöjd med bilderna :-)
 
Pappret har en annan kvalité än vanligt fotopapper och och känslan är mer konstnärlig. När jag kände på porträttet av Jannah (flickan med blicken) så fick jag mer känslan av en teckning. Papprets grovkornighet och tjocklek samt svärtan i bilden var häftig! Jag får lust att skriva ut alla mina bilder på väggarna som fineprints och sätta upp dem utan glas - för dessa bilder ska inte ha något glas framför. 
 
Ingen yta som reflekterar ljuset alltså, hur skönt som helst att slippa!
 
Visst, det kostar mer såklart, men det är väl värt det! Jag hoppas att mina framtida kunder ska inse det också och investera i sådana här prints istället för vanliga!
 


· Lämna en kommentar ·
Jag tycker om 2 kommentarer
en färgglad helg

foto: Erik Berzelius
 
Jag har haft en underbart härlig helg på Krällinge! Som alltid :-) Känner mig så otroligt utvilad efter en helg där. Det blir alltid god sömn, massor av fina vardagsbilder (och denna helg även jobb!), frisk luft och MYS. I kategorin MYS ingår till exempel lunch utomhus (denna helg var inget undantag!), spelkväll, sovmorgon och att få ligga kvar i sängen hela förmiddagen och zappa mellan olika program (lyxigt med massor av kanaler!).
 
Barnfotograferingen som var inplanerad ställdes in pga. feber men vid fyra dök två urgulliga par upp som fått en fotografering i julklapp (helt klart bättre sent än aldrig!) av sin pappa som jag mött i mitt jobb som arbetsterapeut. Det var helt perfekt ljus och jag hade tittat ut det perfekta stället för att få de där härliga höstfärgerna.
 
Hoppas få visa lite bilder på dem längre fram, men jag har gott om andra höstiga bilder från helgen att visa tills dess :-) Erik har tagit en hel drös fina bilder på mig! Han är så duktig, jag är så stolt över min älskling!
 
Sista bilden tog jag efter solen hade försvunnit bakom horisonten :-) Det är så varmt, mjukt ljus den tiden. Färgerna ser mer mättade ut och himlen blir så där vackert pastellblå. Vill fota MERA vid den tiden. På Krällinge. Där är verkligen så otroligt fint där och så många olika miljöer att fota i. Kanske kan göra det till en vana?
 
 


· Lämna en kommentar ·
Erik och jag 2 kommentarer
här har ni mig

 
 
Så började det
 
Jag fick min första systemkamera 1996, i studentpresent, och såg plötsligt världen med andra ögon. Jag höll på i några år med både foto, kroki och målning men sedan tog fotografin över.
 
2004 flyttade jag still Teneriffa och det var där som jag 2006 startade eget företag som fotograf. Jag övergick från att fota analogt till digitalt och mörkrummet ersattes av photoshop. Min huvudsakliga arbetsplats var stränder :-)
 
 
 
Mycket har hänt sedan dess...
 
Sedan 2008 bor jag i Sverige och 2010 flyttade jag och min sambo Erik till en större lägenhet i Enskededalen, Stockholm. Vi valde vår lägenhet av två skäl: goda studiomöjligheter och perfekt dansgolv i hela lägenheten!
 
Min vardag
 
När jag inte fotograferar så sitter jag mycket framför datorn. Jag bloggar och nätverkar, mailar med kunder och redigerar bilder. Jag fotar alltid i raw och bearbetar alla mina bilder i Lightroom framför allt. Photoshop använder jag för att göra mer avancerad retushering, skapa en bild utan flera exponeringar, lägga på min logga och göra album.
 
 
 
Vad jag fotograferar
 
Högsäsongen fylls bröllop. Övriga delen av året är det mycket barnporträtt, familjeporträtt och gravidfotograferingar. Jag har även några återkommande företagskunder där det gäller bilder till hemsidan, pressbilder, artikelbilder och produktbilder. Jag samarbetar med en journalist där jag fotar till hennes reportage. Jag har vänner som jobbar inom sång och teater och i och med det så har det blivit lite illustrations- och designjobb. Jag ger även kurser och håller i workshops.
 
 
 
Var jag fotograferar
 
Jag fotar gärna utomhus när träden är murrigt gröna eller härligt höstfärgade. Helst är jag på vårat landställe som ligger en bit utanför Ösmo och fotar för där känner jag till precis hur ljuset faller olika tider på dygnet och året. Det är som min egna utomhusstudio :-) Om färgerna inbjuder till det så drar jag gärna lite i dem för att få en lite mer lantlig känsla.
 
 
 
 
Den kalla delen av året håller mig dock hellre inne. Hemma har jag en stor studio i vardagsrummet med svart, vit eller väckad bakgrund. Vid barn-, bebis- eller gravidfotografering använder jag även en typ av "naturligt ljus-studio" med mycket vita, skira tyger och korta skärpedjup. Jag har även en portabel liten studio som jag tar med hem till nyblivna föräldrar när det är dags för nyföddfotografering - eller en större sådan ifall jag får i uppdrag att till exempel ha studiofotografering av gästerna på festen. Att ha studio hemma är aldrig fel, särskilt om det råkar regnar ute!
 
 
 
 
Så här gör jag
 
Alla fotografer har sitt bildspråk och stil, som man är mer eller mindre medveten om. Jag tycker till exempel väldigt mycket om att öka kontrasten och svärtan i en bild, ljusa upp den utan att överexponera den och rama in motivet något med en knappt anad vinjettering. Det är min stil. Sen har jag mitt eget sätt att skapa mina bilder. Det är inte så lätt att sätta ord på det så jag föredrar att visa en drös bilder och med deras hjälp berätta lite hur jag tänker just när jag fotograferar. Det här är alltså det som är lite typiskt mig.
 
 Sånt jag gillar
 
En regel som jag gärna använder när jag redigerar bilder är denna. Tredjedelsregeln. Forskning har visat att ögat gärna dras till det som befinner sig längs linjerna eller i linjernas skärningspunkter. Så vill man dra uppmärksamheten åt något särskilt så kan man göra det genom att lägga det som är intressant längs de där linjerna eller där de möts. Kan apliceras på vilka bilder som helst. Jag komponerade mina bilder liknande det här sättet även innan jag kände till regeln.
 
 
 
 
Jag tycker även väldigt mycket om utrymme i mina bilder!
 
 
 
 
Jag fullkomligen ä l s k a r linjer. Ledande, S-formade, zic-zacande, inramande... Finns de så använder jag dem.
 
 
 
 
 Jag tar gärna något sneda bilder ibland för att tillföra dynamik, öka känslan av rörelse eller riktning...
 
 
 
 
Jag tycker om att fånga historien!
 
 
 
 
Även då det är "poserat" så vill jag att det ska kännas och se ut som om det är äkta och spontant...
 
 
 
 
Jag använer gärna ballonger :-)
 
 
 
 
...eller såpbubblor
 
 
 
Skira tyger/gardiner är underbara... blir så romantiskt och mjukt... Perfekt till fina morgongåvebilder till exempel.
 
 
 
 
Och jag älskar verkligen korta skärpedjup. Men är noggrann med att det ska vara knivskarp skärpa samtidigt.
 
 
 
 
Förberedelse
 
Jag tycker om att vara förberedd. Oavsett uppdrag så har jag alltid en plan. Ibland skissar jag ner mina bildidéer för att kunna visa kunden var jag tänker mig och ofta har jag små listor i fickan med den ganska noggranna planen.
 
 
 
 
När det gäller brudpar så träffar jag dem alltid innan för att sitta ner och prata igenom dagen samt vad de önskar sig för typ av bilder. Jag har också en testfotografering med dem - dels för att de ska få känna på hur det är att stå framför kameran och hur jag jobbar som fotograf och dels för att de sen ska kunna titta på bilderna vi tagit och innan bröllopet kommentera vilka bilder de gillade mest och vilken bildbehandling de föredrar. Då är vi mer bekväma med varandra på bröllopsdagen och jag vet vilka bilder jag ska prioritera.
 
 
 
 
Fotar jag på uppdrag så har jag slutprodukten i åtanke när jag tar bilderna. På så sätt är det lättare sen när jag ska beskära bilderna enligt kundens önskemål att det finns utrymme nog. Vet jag att de ska ha avlånga liggande bilder på sin hemsida så tar jag till exempel inte bilder med kameran på högkant...
 
 
 
 
Om jag fick önska...
 
Så skulle jag vilja fota mer brudpar och porträtt i solnedgången och skymningen. Ljuset kan vara så otroligt mycket mjukare och eller mer spännande vid den tiden. Färgerna känns mer mättade, ljuset faller mer smickrande, det finns fler öppna skuggor att vara i och har man tur så kan man jobba i det härliga motljuset...
 
 
 
 
Det jag älskar
 
Jag tycker att det är så underbart hur många uttryck man kan få fånga under den där lilla stunden på en och en halv timme, för att inte tala om när man får följa med under en hel dag! Hur man kan få se kärleken speglas i ett lugn likväl som i skratt och blickar. Eller hur barn bråkar i ena sekunden och kramas i nästa. Jag älskar att fånga de där ögonblicken. Jag älskar att sitta där vid min dator sedan och smittas av känslorna jag ser. Inte sällan sitter jag med ett stort leende hela kvällen!
 
Jag är riktigt lyckligt lottad, tänker jag ofta.
 
 
 
Välkommen hit :-)


· Lämna en kommentar ·
Hej 6 kommentarer
Puh!

 
Idag är det möte med Enskede fotoklubb och jag ska prata i en halvtimme om hur jag jobbar som fotograf och hur jag tänker när jag tar bilder... Satt några timmar igår och gick igenom mina bilder för att klura ut vilka jag skulle visa och hur. I slutändan har jag som gjort ett enda långt bildspel där jag genom bilderna och lite stödord berättar hur jag började, hur jag får kunder och hur jag tänker när jag skapar bilder.
 
Det ska verkligen bli jättekul att stå där och visa upp mina små skatter och prata fritt sådär :-) Jag längtar!
 
Om jag inte svävar iväg alldeles så bör jag hinna igenom hela bildspelet (och således täcka in både arbetssätt, material, kunder, bildstil och bildspråk) på tjugo minuter och ha några minuter till frågor. men PUH ändå... Vad otroligt massa bilder jag samlat på mig! Bilder som jag verkligen betyder allt för mig.
 
Och vad svårt det är att hitta precis den där bilden som man letar efter när man knappt minns vilket år man tog den...
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

kontakt@leafoto.se

RSS-flöde
Bloglovin
Facebook
Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar