några slutartider

 
Idag är sista tisdagen i denna månad, vilket innebär bildvisning hos "Leafoto" :-) Soffan har varit fylld av mina härliga elever! Bildvisning innebär alltså att vi tittar på bilder vi själva tagit (eleverna hade fått läxan att ta bilder dels med bländarprioritet och dels med tidsprioritet) och bilder på samma tema som andra fotografer tagit. Alla hade varit flitiga och gjort läxan så det blev en hel del bilder att titta på! Jättekul att se och höra hur alla tänkt...

Något som de önskat till denna gång var att få några konkreta exempel på slutartider för att frysa rörelse eller skapa snygg oskärpa. En liten lathund helt enkelt. Jag skrev ner några stycken till dem och delar med mig av dessa till er också.

Barn i rörelse - åtmindstone 1/500

Frysa ris som kastas (som bilden ovan) - 1/500

En person som hoppar - åtmindstone 1/800

En fågel som flyger - 1/1000

Vattendroppar som slår i gatan vid ett ösregn - 1/1000

Ett drömlikt "påminner om dimma" vatten - "15

Ett vattenfall som ser ut som en gardin - "1

A och O för korta slutartider är l j u s. Helst mycket. Är det inte tillräckligt så får man höja ISO. För långa slutartider är det tvärtom: då får man välja att fotografera en mulen dag, i gryningen eller i skymningen. Ibland kan man behöva ND-filter (gråfilter) som man sätter på objektivet, de gör att kameran inte släpper in lika mycket ljus. Självklart behöver man också ett s t a t i v för att fånga med långa slutartider.
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 1 kommentarer
på sniskan?

 
Smaken är som baken, men det går inte att förneka att det blivit mer och mer poppis att luta kameran lite och med FLIT ta sneda bilder. Jag gör det själv. Allra mest i vardagen, bilder som dokumenterar min vardag. Som jag liksom vill ska andas mera "taget i farten" (när de i många fall är mer arrangerade än de ser ut...)

Även när det handlar om reportagefoto är det ofta använt. Lite moderna bröllopsfotografer gör det ofta, och BRA. Det kräver sin visuellt känsla känsla. När jag dokumenterade min systers bröllopsdag i Las Vegas tog jag många sneda bilder. Det kändes rätt. Det var ett ställe där det konstant hände saker, liv och rörelse överallt och på bröllopsdagen var vi ofta på väg någonstans... till limousinen, till kapellet, till middagen...

När man fotar porträtt på det här sättet kan man sikta på att motivet ska hamna i, eller nära, ett av fotots hörn. När det handlar om naturfoton kan man leta efter linjer som man kan få att börja i något hörn. Här handlar det ju om att bryta mot reglerna lite och det kan vara bra att kunna motivera varför :-) 

Det bilderna förmedlar (om man gjort det rätt och det inte ser ut som man bara inte kunde hålla kameran rakt) är drama och en känsla av energi. Tror personligen att man börjar ta de sneda bilderna när man tagit de raka ett bra tag och behöver "se" på ett nytt sätt.
 
  · Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
vår fotodag vid sjön


Ännu en söndag med fotoutflykt! Vi tog bilen mot Älta och impulsparkerade vid sjön. Har länge tänkt att jag skulle vilja fota här och äntligen blev det av! Är en typisk porträttsfotograf som egentligen tycker bäst om bilder med människor I liksom... Är dessutom lite bekväm av mig och blir lätt irriterad på sådant som ofta krånglar när man ska fota utomhus på vintern... mitt stativ, min klädsel, kylan, snön... Men jag har länge tänkt att jag skulle ta lite olika bilder på vattnets framfart för att illustrera hur det blir med längre slutartid, bra med lite material till fotokursen. Så jag stod alltså och testade länge och väl där vid vattenbrynet.
 

Vi var vrålhungriga efter vår fotodag och alldeles för slut för att ta itu med matlagning... (vi är lite bekväma av oss båda två...) Så det blev en tur till ett av våra stammisställen "Texas burger". Där blir man alltid mätt. Och belåten. Mycket och god mat, helt enkelt.

Imorgon måndag igen. Ny vecka. Massor av planer. Middagsgäster imorgon, fotokursen på tisdag, studiofotografering på onsdag, bilbesiktning och bildredigering på torsdag. Sen f r e d a g s m y y y y s igen! 

Den lär gå snabbt, den veckan.  Har lovat mig själv att träna ordentligt denna vecka. Cykla efter jobbet, göra min sjukgymnastik, ta åtmindstone ett vattengympapass. Det blir bra. Lite egen-rehab :-)

Glad vecka!
· Lämna en kommentar ·
Natur & Miljö 7 kommentarer
#29 fem små tips vid sjön


Spenderade förmiddagen med att äta scones med Julia, min härliga vintermodell, men på eftermiddagen tog Erik och jag en tur mot solen. Men den tycktes hela tiden vara Precis Runt Hörnet eller Bakom Krönet.

Eller helt enkelt för långt bort.

Vi fastnade vid den här sjön istället. Tänkte att dagens tips skulle få bli några små tips man kan testa när man är ute i naturen på vintern.

1. Ha varma, ofluffiga kläder som inte är ivägen. Helst ska vantarna sitta fast i ärmarna som de gjorde när man var barn...

För det hade inte jag tänkt på idag. Jag höll på att bli galen. Mössan åkte ner i ögonen. Halsduken hindrade mig från att titta neråt. Med vantar kunde jag inte ställe in stativet. Skorna var inte riktigt snö-täta. Till slut låg både mössa och vantar i snön och fingrarna kändes som ispinnar.

2. Ha stativet i bilen när du är ute och far så att du slipper upptäcka att du glömt det hemma när du väl behöver det.

Det är oumbärligt med stativ när man ska fota vid vattnet. Då kan man fota med längre slutartider och få mer kreativa bilder. Och man kan välja bländare 22 och låta kameran välja slutartid (som lär bli lång således du inte dragit upp ISO-talet supermycket).

3. Testa olika slutartider för att fånga vattnets framfart! Snygg utsmetad effekt får man redan vid 1/30. Men kolla även hur det blir med 1/15, "1 och "2 eller ännu längre. Detta fungerar bäst när solen precis försvunnit ner, annars kan man behöva ett ND-filter.

4. Om himlen är tråkigt grå kan man helt enkelt vinkla kameran lite nedåt så att man inte får med den i bild! 

5. Vid vatten, leta efter snygga reflektioner! Kanske kan du lura ögat lite...  


· Lämna en kommentar ·
Fota naturen 2 kommentarer
gör din egen fotobok

 
Gör din egen fotobok vetja! Det är hur enkelt som helst nuförtiden, vare sig man vill göra det enkelt för sig och följa en färdig mall och låta programmet "autofylla" eller om man vill ha lite mer kontroll och lägga in bilder där man själv vill ha dem.

En soffbordsbok med de finaste naturbilderna, en portfolio med de bilder man är mest stolt över, en reseskildring eller en "vårt första år ihop"-bok är några exempel. Gör själv alltid böcker efter varje resa jag gör. Och har väl som mål att göra en bok för vår/sommar och en för höst/vinter men ligger mer och mer efter där...

Här är några ställen jag tror på:

http://www.mypublisher.com/ 
Bra: har snygga designmallar! Mindre bra: går bara att göra i liggande format

http://www.solentro.se/ 
Bra: blir billigare om du vill göra många böcker. Mindre bra: lite "frihet" i designen

http://www.blurb.com 
Bra: proffsigt ställe, bra kvalité, många mallar. Mindre bra: upplever det lite omständigt...

http://www.cewefotobok.se 
Bra: enkelt, snyggt och snabb leverans. Mindre bra: Nästan ingen rabatt på kopior :-(

http://www.myphotobook.se 
Inte testat... men funderar på...

http://www.odenlab.se 
Bra: Ett etablerat proffslab. Odenlab kan man alltid lita på, k v a l i t é. På allt. Mindre bra: högre priser såklart...

Hoppas ni tar vara på era bilder! Minnen är viktiga! Har själv gjort bröllopsalbum, bebisböcker, kärlekshistorier i bilder, soffbordsböcker (perfekt att ge bort i julklapp) och, som sagt, reseskildringar. Teckningen ovan är skissen till den kursbok jag jobbar på just nu. Håller ju i en fotokurs och när den är slut är tanken att mina elever ska erbjudas köpa den för en mindre peng, eftersom den ska innehålla det viktigaste från kursen :-)
 
Och nu är det TV-dags! Tänker se del 2 av "Äkta människor" på SVTplay :-) God kväll!· Lämna en kommentar ·
FotoTips 7 kommentarer
DÄR var det :-D

 Hittade till slut vilka möjliggjort för så många att hitta hit! Jag har hamnat som "bubblare" på Bloglovin.se!
TACK till dem alltså!


Hur roligt ser inte det ut; kolla antalet följare till de andra... och så kommer lilla LeaFoto med 8 följare :-D 

F N I S S

Stämmer nog inte längre dock :-) några verkar ha fastnat, vilket gör mig jätteglad och varm om hjärtat! Har själv hittat några riktigt fina och inspirerande bloggar (eftersom jag är så nyfiken och måste gå in och kolla vilka det är som hälsat på). Finns så otroligt många skickliga bloggare, jösses!  

Vi firade det med ett riktigt gott kvällsfika här hemma, min sambo och jag :-P Han kom hem med två riktigt söta bakelsegrodor och sa "de påminde om oss!" haha

Han är för söt!


  

Har haft en skönt soft lördag. Varvat "kolla och svara på nya kommentarer" med att städa klädkammaren (som till 3/4 består av mina grejer... vad beror det på tro?) och plocka undan studioprylar från veckans fotograferingar. Tog sin lilla tid, men nu har vi vårat vardagsrum tillbaka!

Så här såg det nämligen ut här i några dagar:


Nu ska jag klura på dagens tips... Har ju lovat ett fototips varje dag hela 2012. Jätteroligt att utmana sig själv så tycker jag, och det hjälper mig faktiskt många gånger att plocka fram kreativiteten. Känner att en lördagskväll framför datorn är lite mer okej när vi faktiskt var ute igår och dansade blues :-)


· Lämna en kommentar ·
Hemma hos oss 8 kommentarer
sweet dreamsI onsdags och torsdags hade jag två underbara fotosessioner i studion. Två supersköna tjejer modellade för mig i den "tygkoja" som jag byggt upp med hjälp av ett oändligt (kändes det som när jag skulle stryka allt) antal gardiner och tygstycken... Villa ha massor av mjukt ljus på modellen för att få ljusa, romantiska bilder. I vanliga fall gillar jag mycket kontrast och svärta, men här ville jag skapa en liksom drömsk känsla... Har sedan lagt en sepiatoning över bilderna för att göra dem lite tidlösa, men i övrigt har jag inte gjort så mycket med bilderna - de såg ut så här i kameran. "Softfilter"-känslan fick jag av att fota genom en gardin!


· Lämna en kommentar ·
Romantiska porträtt 13 kommentarer
lär av mästarna

 
Ett grymt bra sätt att lära sig själv om ljussättning och bildberättande är att titta på mästarnas bilder och försöka göra likadant. Med mästare menar jag såväl andra fotografer som konstnärer generellt. Mitt eget bildseende är till stor del format av de år jag studerade konst. Gick bland annat ett år på Birkagårdens folkhögskola där jag målade och tecknade stilleben och modell. Var en tid då jag gick på kroki fyra gånger i veckan. Stockholm formligen sprudlar av konstnärliga möjligheter.  

Här har jag försöka göra ett foto som liknar målningen "Girl with pearl earring" så mycket som möjligt. Min fina kompis Ida fick sitta modell :-) En softad blixt och lite photoshoppande gjorde bilden. Är personligen väldigt förtjust i de riktigt gamla målade porträtten från 1600-talet! 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 9 kommentarer
men hejsan!


V Ä L K O M M E N, härligt att du har hittat hit!
Hoppas du gör det till en vana :-)

För dig som inte känner mig så kommer "Fem små Korta" här :-)

Vem är Leafoto?
Kärt barn har många namn och mitt fotoföretag har jag döpt till Lea. Därav Leafoto. Själv heter jag Helena och bor i Enskededalen i Stockholm med min sambo Erik. Jag är trettiotre år i skrivande stund och startade eget 2006.

Vad fotar jag?
Jag har hittills inte tackat nej till ett enda uppdrag, men det blir framför allt porträtt - av familjer, bebisar, bröllop eller företag. Jag har några egna projekt vid sidan om, bland annat ett projekt som heter Hudnära och precis som det låter handlar om bilder med kroppens form i fokus. Anmäl gärna ditt intresse att delta!

Hur fotar jag?
Utomhus eller i studio. Jag har som tur är en sambo som också älskar foto, vilket gör det möjligt att ha vardagsrummet som studio vissa perioder/dagar :-) När jag fotar i naturligt ljus så använder jag gärna stor bländaröppning för att få den fina oskärpan.

Ger jag kurser?
Ja det har jag. Just nu håller jag i en porträttkurs där jag lär ut grunderna i hur man tar bättre bilder, med inriktning på framför allt porträtt. Jag planerar att ha lite workshops denna sommar - anmäl gärna intresse!

Något om mig själv som man kanske inte får reda på annars...
Jag älskar spanska och har varit spanskalärare när jag bodde på Teneriffa. Där bodde jag i fyra år och varvade mitt jobb som spanskalärare med fotojobb, arbetsterapeutjobb och jobb på flygplatsen. Jag gav även kurser i teckning!

Ställ gärna frågor så lovar jag att svara!· Lämna en kommentar ·
Hej 8 kommentarer
tejpa mera!

 
Medan bilderna från dagens fotosession laddas upp i Lightroom så ttänkte att jag tipsa er om SILVERTEJPEN. Tejpen som räddat mig i många situationer. Jag har använt den till att täcka fönster med lakan (utifrån), hålla ihop halta stativ, täcka hål i stoppning, få fast bakgrunden i golvet, fästa reflektorer på stativ, skydda kanten på papper från att gå sönder, lyckas få ett lakan att hänga från taket och fästa tygbitar i varandra. Det är vad jag kommer på just nu. 

Under de senaste två fotograferingarna har jag använt den till att klä vårt vardagsrum i massor av vita tyger. Den sviker aldrig! Det håller så länge det behövs, är lätt att riva av och lämnar inga spår när det tagits bort. Den är en klar problemlösare. Dela gärna med dig om du själv fått hjälp av silvertejpen!

 
 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 14 kommentarer
ny pryl


Blivit med Iphone :-) Den är sååå fin! Alldeles vintervit, smal och lättanvänd. Erik har en svart. Vi kan nu ringa till varandra helt gratis och jag kan messa hur mycket som helst. Underbart!
· Lämna en kommentar ·
Saker 6 kommentarer
smygtitt!Hade första fotosessionen på mitt"drömska" tema ikväll :-) Det gick sååå bra! Är fortfarande både lycklig, sprallig och lite speedad! Man får sådan energi av att vara kreativ! Vi hade både roligt och mysigt ikväll, jag och min modell. Hon var ljuv och vacker och sexig och följsam. Har redan börjat redigera bilderna, kunde inte vänta! Kramis· Lämna en kommentar ·
Romantiska porträtt 2 kommentarer
#25 En billig reflektor


Något man gärna vill ha när man tar porträtt så här på vintern - när det blir mörkt fort och ofta är massa moln ivägen för solen - är lite extra ljus på modellens ansikte. Men man kanske inte vill använda blixten för man vill fortfarande ha den där fina oskärpan bakom modellen...

Då skaffar man en reflektor! Eller, om man vill göra snabba ekonomivarianten, så tar man ett papper (valfri storlek, typ A4 eller helst A3) och klistrar fast på en bit kartong (om nu inte kartongen redan i vit i sig såklart). Voalá, där har ni er reflektor :-)

Hur handskas man med den då? Det beror på var ljuset är, såklart, eftersom det är det du ska rikta. Testa och håll upp den framför modellens ansikte, lite under din egen haka, när du fotar. Du måste stå ganska nära, om det inte är någon annan som  håller den. Här hade jag 50mm-objektivet på.

Ofta kan man se i modellens ögon var olika ljuskällor kommer ifrån. Titta i Stinas ögon här uppe så ser ni min reflektor speglas i nedre delen av irisen! 


· Lämna en kommentar ·
Utrustning 2 kommentarer
Pyssel i studion!


Idag är det dags för en av de drömska fotograferingarna med ljuva kvinnor som jag planerat :-) Känns jättekul! Min modell kommer inte förrän vid åtta så jag har några timmar på mig att fixa i ordning studion. Behövliga timmar. Måste tejpa upp lakan, dölja kanten på hi-light-bakgrunden, stryka de nyinköpta gardinerna och såklart rigga blixtrarna.

Kul kul kul!

Jag har också fått ett AWARD tilldelat mig! Känner mig ärad och glad! Många varma tack från Anette som har den charmiga bloggen http://anjson.wordpress.com/ som jag följer.

"Till Min ”plastdotter”. För hennes skaparglädje och fotoentusiasm och för att hennes goda humör alltid smittar av sig"

Mysigt! Särskilt härligt att höra att jag kan smitta folk med gott humör :-)

Något annat som är väldigt roligt är att jag och Erik idag får våra Iphones! Japp! Vi är inte så mycket för apple-produkter annars, men vill man fota med sin mobil (vilket är orsaken till att jag tar steget) så är det svårt att slå den, liksom. Är sugen på Instagram-appen framför allt. Och så fick vi ett superbra family-deal där vi ringer gratis till varandra och sms-ar gratis till alla operatörer. Eftersom jag framför allt sms-ar och ringar Erik med min mobil så känns det perfekt.
Har haft en lånemobil nu i några dagar... håller på att bli galen. Den får många svordomar kastad på sig, då den är svår att förstå sig på (fast det tycker inte Erik) och helt omöjlig att sms-a med. Hamnar konstant på fel bokstav.

Får se om jag hinner pinna iväg och hämta ut mobilerna idag eller om det blir imorgon... (pinna och pinna... tar med största sannolikhet cykeln eftersom min gå-pott redan är avverkad). Nu ska strykas!


· Lämna en kommentar ·
Pyssel 0 kommentarer
#24 "Rule of thirds"


Tänkte avslöja min hemlighet... det verktyg jag använder mig av allra mest i både bildkomponering och redigering. Den är oumbarlig och den sitter vid det här lagt djupt rotad i min ryggmärg. Det handlar om:

Tredjedelsregeln

Här delar man upp bilden i nio lika stora delar. Sedan lägger man det visuellt intressanta i bilden vid någon av dessa skärningspunkter eller längs någon av linjerna. Man får på så sätt mer tyngd i bilden än om man till exempel placerar sitt huvudmotiv i mitten av bilden.

Vi människor fäster oftast blicken på någon av dessa punkter när vi ser på en ny bild och det som är placerat mitt i bilden är inte alls lika iögonfallande.

Självklart behöver man inte följa denna regel slaviskt - bilden består ju av många element som påverkar hur betraktarens blick vandrar. Jag kommer att komma in på mer komposition framöver, det är ett ämne som verkligen fashinerar mig. Det är otroligt utvecklande att lära sig om hur vi som betraktare fungerar när vi läser av en bild :-)


· Lämna en kommentar ·
Om komposition 1 kommentarer
Vintervackra Julia


Hade en jättemysig, spontanfotografering igår med Julia! Hon var på väg in till stan när jag ringde men kunde möte upp mig när hon var klar med sina ärenden. Jag har fotat Julia i studion innan och hon får till sådana tacksamma "linjer" samtidigt som hon är en supergo tjej som man kan prata om allt med. Bra kombo!

Vi började med några nära porträtt där det verkligen syntes hur mycket det snöade! Sedan ville jag fånga snöflingorna på några bilder och fick höja ISOn rejält för att kunna ha så kort slutartid som krävdes. Vid något tillfälle körde jag på 2500 iso...

Blev så nöjd med resultatet! Fick många fina porträtt och roliga snö-bilder :-) Här är några!
· Lämna en kommentar ·
Modell 10 kommentarer
#23 Önsketutorial


På önskemål från en av mina trogna bloggföljare så gör jag en liten tutorial här om hur man i Photoshop kan förbättra sina inscannade svartvita bilder (fast det går lika bra att applicera på färgbilder).

Resultat:
Före                                    Efter

       

Här gjorde jag den nya bilden genom att först spara ner tre olika bilder (då jag utgick från originalbilden) som jag bearbetade för att ta fram olika saker. Jag bearbetade dem på något av dessa sätt:

- Image - Adjustments - Curves
- Image - Adjustments - Brightness/Contrast

Jag sparade sedan om bilderna. En döpte jag "Mormor hatt" då hattens och sjalens detaljer framträdde bäst, en döpte jag "Mormor skratt" då munnen så bäst ut och sista döpte jag "Mormors ögon" då ögonen och undersitan av hatten såg bäst ut.Sen ställde jag mig på "Mormors skratt" och markerade den (Ctrl + A) och kopierade den (Ctrl + C). Jag fick sedan till bilden jag döpt "Mormors ögon" och med Ctrl + V så lade jag "Mormors skratt" ovanpå denna. "Mormors skratt" heter "Lager 1" här nedan:Nu är det dags att göra en lagermask på detta "Lager 1". Se till att denna är markerad (BLÅ alltså) och klicka på denna ikon:

 som betyder "Add layermask" eller "Lägg till lagermask" på det lager du står på.

Nu kan vi MÅLA FRAM bilden som är under! Magi :-) Det gör man genom att välja en mjuk pensel. Välj en storlek som är lagom, inte för liten. Beroende på effekt man vill åt kan man ändra på opaciteten. Jag använde till exempel 100% opacitet när jag målade fram mormors ögon men 50% opacitet när jag målade fram den mörka delen av hennes ansikte. Blev en mjukare övergång på så sätt.Måla måla... Man ser vilket område man täckt i sin "lagermask-ruta" som en svart klump...Se till att penseln är SVART. Det är färgen som "målar fram". Vitt suddar, så för att "måla tillbaka" den övre bilden så skiftar du svart ruta till vit genom att klicka på vinklade pilen:Kom bara ihåg att hålla dig i "lagermask-rutan"!

När man är klar med denna kan man lägga på nästa bild ovanpå för att fortsätta. Ställ dig på den sista bilden, markera den först med Ctrl + A och kopiera den sedan med Ctrl + C. Ställ dig på "Mormors ögon" igen och lägg den sista bilden ovanpå genom att hålla inne Ctrl och klicka på V.

I mitt fall ligger alltså "Mormors hatt" överst som "Lager 2". Så. Nu är det lagermasken igen, som nu lägges på den översta bilden. Och när det är gjort målar vi fram, i mitt fall: hattens undersida och mormors ansikte samt lite av höger sida av sjalen.

Så här bör det alltså, typ, se ut: Tre bilder varav två bilder har lagermaskar.Man kan självklart vara lite mindre petig och slå ihop två bilder istället för tre. Kanske man kan nöja sig med, särskilt om man tänkt göra det med många bilder...

Kommentera gärna om du testar denna tutorial!· Lämna en kommentar ·
Photoshop 2 kommentarer
MåndagsMorgon

Jobbade några timmar på mitt Rehabcentrum idag, det gick rätt bra - åkte ju runt på min sparkcykel... Som jag sa till en av sjuksystrarna där; tycker ju om att jobba där och gör det bästa av min för tillfället 25-procentiga tjänst - men går det inte så går det inte. Inte så mycket att oroa sig över egentligen, då får jag väl hitta på något annat!

Inte mer med det faktiskt. Har aldrig haft svårt att sysselsätta mig :-) På Teneriffa hade jag fem jobb en period... jobbade några timmar som arbetsterapeut, några som spanskalärare på Svenska Skolan, några med egna spanskakurser, några som fotograf för svenska kyrkan och några timmar spenderade jag på flygplatsen med att tjecka in passagerare och baggage, Det gick alldeles utmärkt.

Hem för att luncha med Erik (som ju vrickade foten igår) och sedan en sväng till min läkare för lite läkarintyg och en knäröntgen. Väl hemma igen satt jag och tjattade lite med min kompis Michael Lowry som flyttat till Zûrich. Vi fotade ofta ihop när han bodde i Sverige och var iväg på resor ihop. Han har gjort en portfolio som jag är med i :-) och när jag bläddrar vidare hittar jag många album som jag finns med i! En yngre, smalare och betydligt mer "rörlig" jag. Kul :-)

Nyfiken kan ta och kolla in:
http://video.google.com/videoplay?docid=-2644030231343746587
Lägger upp några favvobilder här nedan också, älskar hur bilder kan få en att minnas precis hur det var och kändes just då när de togs! Blir glad av sådana små "tidsresor".

Nu ska jag fortsätta redigera Julias bilder! Har lovat en tutorial till "bearbetning av inscannad svart-vit bild" också, det kommer lite senare. K R A M I S

· Lämna en kommentar ·
Egobilder 2 kommentarer
En Speglad Värld

 
Fotografera spegelbilder

En bra idé för att behålla sin kreativa blick är att försöka hitta motiv på otippade platser, till exempel genom spegelbilen. Kolla in vattenytan, vattenpölen, den lilla vattendroppen eller varför inte de där runda speglarna som är till för att bilar ska se runt hörnet...

Ett annat sätt att avbilda världen på, helt enkelt. Zoomar man in på spegeln kan världen se knasigt förvrängd ut... Vänder man upp och ner på spegelbilden lurar man ögat lite...

Jag har haft en underbar dag full av fotografering :-) Imorgon kommer det bilder på vackra vänliga Julia!


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
morgonutflykt


Började dagen tidigt för att få lite fotande gjort på förmiddagen. Var lite motigt att stiga upp när väckarklockan ringde klockan sju en söndagmorgon... och hade kanske önskat att soluppgången varit vackrare (den märktes inte ens) men kul ändå :-) Borde göra sådant oftare!!! Då ökar ju chansen att faktiskt pricka in den där finaste soluppgången...

På väg till bilen trampade Erik snett MED MIG PÅ RYGGEN så sedan var vi två skruttisar som haltade vidare... Vi skulle ju till Häringe slott, inte skulle en vrickad fotled få komma ivägen! Vi har alltid undrat hur där är, kör ofta förbi skylten på väg till och från vårt landställe. Men det har liksom aldrig passat.Hade som sagt hoppats på lite roligare ljus, det var superhög iso som gällde och solljusskydden fick fungera som skydd för snön som föll. Kallt var det. Och såklart slocknade de tända gatulamporna just när jag gjorde mig beredd att fota... Inga höjdarbilder därifrån direkt, men vi ska helt klart åka tillbaka när grönskan är tillbaka! Såg potential!

På vägen hem bestämde vi oss för att leta upp det där fiket som ska vara så bra... Och det visade sig att det låg typ tio minuter från vår dörr! Ett jättesött ställe med mycket själ, kändes det som. Massor med härliga bakverk, stora bågade fönster som släppte in massor med ljus och jazzmusik i bakgrunden. Då och då tittade det in något par för att köpa bullar eller frallor - alltid i mysbyxor! Konditoritjejen berättade att det en gång kommit in en i morgonrocken och köpt bullar :-) Så ska det vara! 

Perfekt för vår söndagsfrukost, ingen tvekan! 
· Lämna en kommentar ·
Erik och jag 117 kommentarer
Vackra Vinterbilder
Så fina flingor som föll inatt så måste man ju försöka ta sig upp lite tidigare imorgon och fotografera denna vita värld... vi har ju inte fått se så mycket av den!

Det man ska tänka på när man fotograferar snö är att överexponera något. Fotar man manuellt så kan man titta i sökaren och så så att mätaren står på mellan +1 och +2 ungefär. Fotar man halvautomatisk så får man säga åt kameran att den ska överexponera genom att trycka in denna knapp och snurra på något av hjulen:Vill man fånga fallande snöflingor så får man använda rejält snabb slutartid. Typ 1/2000 och fokusera manuellt på snöflingorna som är nära. Så allra bäst att fota snö när det finns ordentligt med ljus alltså :-) Är det natt och snöflingorna faller ner får man ta till blixt, det lär vara en utmaning...

 · Lämna en kommentar ·
Fota naturen 6 kommentarer
Marräng


Idag kom Erik hem lastad med frukt, grädde och frysta bär med ett mål för kvällen: Göra glass i vår glassmaskin! Och till det skulle vi ha marräng :-P yum yum! Jag satte med glädje igång med de sliskiga små topparna och lämnade glassen till Erik.

Någon höjdarglass blev det inte om jag ska vara ärlig - smakade mest grädde. Men marrängen blev en höjdare! Riktigt krispiga på utsidan och lite krämigt sega på insidan...

Recept (enkelt och sockrigt värre...)

4 ägg och
2 dl socker vispas länge länge, tills man kan vända skålen uppochner utan att smeten rinner ut
4 dl florsocker röres ner

Gräddas i mitten på ugnen i 110 grader ca 80 minuter. 
· Lämna en kommentar ·
Jag tycker om 4 kommentarer
säg det med flera blder

 
En bra idé är att kombinera ihop flera bilder från ett och samma tillfälle i en ram (eller köpa en ram med flera bilder i ett). Ett bra sätt att berätta en historia på eller för att visa flera uttryck. Just när det gäller barn har jag märkt att jag själv gärna gör det!
 
· Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
tänka tunga saker är inte min grej

 


Jag tänker hellre ut en lösning som fungerar. Men ibland är det lite klurigt. Särskilt när man ibland blir lite extra skruttig, som en "gammal" reumatiker som jag. Hur man än tänker så kommer man inte närmare något svar. Inatt var en sådan natt. När veckarklockan ringde imorse kändes det inte som om jag över huvud taget sovit något. För nu är jag inne i ett dålig hjul av små frånvaror på grund av inflammationer som behöver åtgärdas. Och så nu då, när det inte räckte med en kortisonspruta och läkaren vill ha lite mer info innan han ger nästa.

Stackars min rehabavdelning. Stackars patienter som inte får sin ADL-bedömning. Eller sina hjälpmedel.
Stackars mig som kanske egentligen borde skaffa mig ett jobb som innebär mindre spring fast jag trivs så bra där jag är.

Men hittills har det ju alltid kommit något bra ur allt som varit lite dåligt så jag borde inte oroa mig. Egentligen. Jag borde se det som en MÖJLIGHET istället. Till utveckling. Till nya vägar. Till kreativa lösningar. För nog finns det sådana, det är jag säker på.

Tajmingen är ju bara inte så super, men så är det väl oftast. Jag vill ju egentligen ha stabiliteten NU. Jag är mitt i livet och då vill man inte ut och flyga, man vill Landa. Bygga bo. Börja tänka på att Bli Fler. Och ägna all sin kreativitet till att genomföra spännande fotoprojekt!

DET ska bli jättekul. Igår träffade jag en supersöt tjej som både jobbar som poledansinstruktör och cirkusartist :-) Hon är en av de ljuva kvinnor som ska hjälpa mig med min "drömbild". Hon var jättetrevlig och det kommer att bli så roligt att jobba med henne!

Sen har jag även några fler snyggisar som ska hälsa på i studion och vara ljuva :-) Känns jätteroligt! Plus att jag har ett kreativt projekt med Jessica från "Assistansanordnarna" där jag får både fota och måla! Dubbelkul alltså! 

Kram


· Lämna en kommentar ·
Grubbel 8 kommentarer
glöm inte händerna

 
Något som kan berätta väldigt mycket om en person är deras händer. Glöm inte bort dem! Jag brukar framför allt tänka på det när jag fotar min mormor (bilden ovan). Hon har så vackra händer. Det här är en gammal bild, man ser knappt att hennes vänsterhand är paretisk. Nu är det mycket mera uttalat.

Min mormor betyder väldigt mycket för mig och jag har alltid älskat att fotografera henne. Avslutar dagens blogg med en bild som alltid gör mig så glad! När jag ser den minns jag så väl hur mycket vi skrattade då! Mormor satte på sig sin hatt och poserade för mig vid fönstret. Den är tagen med min analoga kamera många år sedan och inscannad, så den ser smått överexponerad ut och generellt lite mörkare ut än den egentligen är. 

Den visar verkligen hur underbar mormor jag har!
 · Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
bejaka din kreativitet"Fotografera det som du verkligen
är passionerat intresserad av.
Fråga dig vad du tycker och tänker
om det här motivet och
varför du fotograferar det."

Jodi Cobb

 
Vad tycker du är roligast att fotografera? Varför då? De frågorna ställer jag mig då och då och jag kan alltid svara ganska snabbt på dem. Jag tycker allra mest om att fotografera människor för delvis tycker jag om mötet (själva fotograferingen) och sen så älskar jag ju de vackra bilderna som blir till där. Vackra bilder som jag tagit gör mig riktigt lycklig.

Jag blir lycklig av att uttrycka min kreativitet, som framför allt uttrycks i foto nuförtiden. Jag upplever det som att ju mer kreativ jag är, desto mer kreativitet föds. Jag har till exempel funnit det väldigt inspirerande att skriva om foto här dagligen, det gör att jag hela tiden är i ett slags kreativt tillstånd. Det är härligt.

Jag får idéer och jag genomför dem, det gör också att jag känner mig glad och nöjd med mig själv. Det kan jag rekommendera!

Mitt senaste ryck har jag fått massor av positiv feedback på - i form av ljuva kvinnor som vill vara med! Det känns jättehärligt! Det som bara var tänkt som till en bild kanske blir flera... 

Ska träffa en poledansinstruktör imorgon :-) Och tyger har jag inhandlat några idag... Spännande! Och lite spänning i tillvaron är aldrig fel!
 


 · Lämna en kommentar ·
Bättre bilder 2 kommentarer
Gå med..

 
..i en fotoklubb! Det kan jag verkligen rekommendera. Det kan inspirera dig till att ta bilder du annars inte tagit och ge dig nyttig feedback på dina bilder. Du får veta hur andra ser på din bild - det är lätt att bli lite "hemmablind".

Jag har varit lite dålig på att fota till de senaste månadernas teman... inte haft orken att ta mig ut så mycket med alla inflammationer. Samt såklart gjort andra prioriteringar - fotokursen, min hemsida och andra saker som måste bli gjorda. Överst ses min bild på tema Grön. Jag är själv med i Fotomaki, som har tre fototeman i månaden. Och Enskede fotoklubb - men de verkar inte vara så aktiva.

Denna månads teman är:
Konst
Svartvitt porträtt
Tillbaka till framtiden

Ska verkligen se till att fixa bilder innan januari är till ända, det är ju verkligen mina typer av teman!


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
Tunnelbanevision


Idag när jag satt på tunnelbanan och lät tankarna vandra omkring så fick jag en bildvision. Mycket ljus, mycket vitt, flygande tyger och spets. En drömsk känsla. Nu behöver jag en ljuv modell som vill vara med och hjälpa mig skapa dessa bilder! Tänker mig en kvinna, 18-30 år med ljusa färger. 18-40 ska det vara! Sorry, skrev fel!

Om du känner någon som du tror skulle passa till mitt projekt, eller själv känner dig manad, skicka ett mail (eller be denna person höra av sig) till kontakt @ leafoto.se

TFP gäller - Time For Print. Det innebär att varken modell eller jag får betalt utan vi skapar bilderna tillsammans och de vackraste bilderna får vi båda två använda var vi vill. 

Sist jag skickade ut en sådan här förfrågan fick jag Alexandra framför kameran :-)


· Lämna en kommentar ·
Förresten 2 kommentarer
recept på en lugn bild

 
Ett bildrecept bjuder jag på idag!

En lugn bild

En fin modell (här har vi min begåvade kompis, sångerskan Stina Karlsson)
En bakgrund som är jämn och funkar bra med modellens kläder
Ett objektiv som tillåter dig att vara nära (här: 50mm objektiv)
En stor bländaröppning för att göra bakgrunden vackert oskarp (här bl. 1.8)
En reflektor som kastar tillbaka ljus på modellen (särskilt under kepsen!)
Luft åt det håll modellen tittar
Fokus på det öga som är närmast

KLICK

 


· Lämna en kommentar ·
Bättre bilder 1 kommentarer
mysmåndag

Jag tycker om måndagar. Man är utvilad efter helgen och redo för nya tag. Det är en måndag man börjar med nya (ofta sundare) vanor. Nya tag. Dessutom är tisdag och onsdag mina dedikerade fotografdagar, vilket innebär att måndag alltid följs av två underbart kreativa dagar! För att inte tala om att tisdag innebär lite extra sovmorgon...

Så jag lär bli sittande lääääänge framför datorn ikväll alltså. :-)

För övrigt så är det ju extra skönt nu med nya stolen så timmarna flyter fort och obemärkta iväg. Blir glad av min stol också. Ser den och blir fortfarande lite glatt överraskad. Men hej, vad fin Du ser är, här måste jag slå mig ner! tänker jag.

Ikväll har jag suttit och lekt med polaroidfoton igen. Bytt ut några, flyttat runt dem, lagt till nya. Börjar bli rätt nöjd nu. Kanske hamnar denna i min header! Det är bilder som gör mig glad! Helt enkelt. För att jag känner att bilden blev så bra - där satt den, liksom - eller för att jag minns fotosessionen med sådan värme och jag känner samma värme när jag ser bilderna nu. 

Imorgon ska jag träffa en annan pysslig tjej, Jessica, för att brainstorma lite till ett fotoprojekt vi ska göra. Helt klart spännande! Berättar mer imorgon :-) Nu ska jag klura ut något fototips innan dagen är till ända...
    

· Lämna en kommentar ·
Pyssel 2 kommentarer
små guldkorn och visdomar

 

 
De här små blocken betyder väldigt mycket för mig och jag bläddrar ofta i dem. I dem har jag nämligen samlat på mig visa ord, tips och råd genom åren. Självklart handlar det om bildkonsten. Det är små guldkorn från böcker jag läst, från sajter jag besökt, från egna erfarenheter och från egna fotograferingar. I böckerna har jag till exempel skissat upp hur studion inreddes under en särskilt lyckad fotografering; var modellen och hur blixtrarna stod, var jag stod, vad jag hade för inställningar på kamera och blixtrar och vad jag hade för bakgrund. Helt oumbärliga, känns de små söta böckerna (som inte har några linjer, vilket jag älskar).

Mitt tips till dig; skaffa ett ställe där du samlar guldkornen från din erfarenhet! Ett sätt att spara de visdomar du stöter på för att minnas och kunna repetera det som väl tåls att repeteras.
 
· Lämna en kommentar ·
FotoTips 4 kommentarer
Sitter skönare! :-)

För idag var Erik och jag på IKEA (som resten av Stockholmarna verkade det som...) och hittade bland annat varsin riktigt skön kontorsstol! På tiden, kan man säga. Detta innebär att köket nu äntligen kan få ett komplett set av fyra likadana stolar, istället för att två stolar är fällstolar som egentligen hör hemma på balkongen. Tjoho!

Jag sitter just nu på en sådan här:


(från IKEAs hemsida). Väldigt skönt sitter jag! Har dragit upp ena benet på sitsen så som jag gärna sitter (sällan normalt alltså) vilket fungerar alldeles utmärkt på denna stol :-) Om jag nu bara kom på hur jag får till "gunget" så är jag nöjd...

Min stol var mer än dubbelt så dyr som Eriks men precis lika skön, skulle jag säga. Men denna lilla runda stol kändes mera som mej. Vad ska man göra, sådant är ju också viktigt!

Vi har haft en intensiv helg då vi varit bortbjudna på middag ena kvällen och på fest andra. Ovanligt för att vara oss, vi som lika gärna spenderar hela helgen i soffan framför lite bra filmer... men det har varit väldigt trevligt! Och socialt!

Höjdpunkten var nog ändå vår busshållsplatstango... Vi skulle med treans buss från Slussen och hade varsin hörlur från Eriks telefon medan vi stod och väntade. Så kom listan till "Milonga sentimental" och det började spritta i våra dansanta ben... vi kunde liksom inte hålla oss... Underbart. Vi fick lite leenden på köpet också, aldrig fel :-)


· Lämna en kommentar ·
Hemma hos oss 2 kommentarer
boktips!

 

Mitt senaste inköp av fotoböcker :-) är denna: "Photoshop-recept - Moderna effekter för dina bilder" 

En bok med enkla och tydliga photoshop-recept hur man genom att ändra i färger och ljus tydligare kan få fram just den känsla man är ute efter. Bland annat så får man lära sig hur man gör en skruvad LOMO-bild, hur man får riktigt kalla och krispiga vinterbilder, hur man får en fejkad Holgabild, hur man får riktigt murriga och gyllene bilder samt åldrade bilder. 

Boken är framtagen av Sanna Lund, fotobloggare och lärare på Moderskeppet.se - Sveriges största webbplats om bildbehandling med Adobe Photoshop. Jag har tittat in där åtskilleliga gånger, när jag sökt någon speciell typ av redigering.
 
Ser fram emot att sätta lite ny touch på mina bilder framöver!

Jag har för övrigt hyllan full av böcker om komposition, porträtt på olika sätt, studiofotografering, nakenfotografering, photohshop, bildberättande, ansiktsretuschering, bröllopsfotografering och kameratekniska böcker. Har tänkt ha boktips då och då. Håller aldrig tillbaka när det handlar om böcker, finns ju inget mer inspirerande!  · Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
vad betyder vågen?

Blir ett litet smart tips idag: Titta på histogrammet :-)

Histogrammet är en representation av ditt foto i form av en graf. Den visar hur exponeringen ser ut rent ljusmässigt, från svart till vitt. Ju fler pixlar det finns av en viss ljusnivå ju högre blir stapeln.

Så länge exponeringen är ok så är histagrammet mest ett stöd när du sedan redigerar din bild. Men när det gäller att upptäcka under- eller överexponering så är det toppen! Över- och underexponering syns som kurvor som blivit abrupt avklippta. Kolla lilla figuren här nere så förstår du kanske vad jag menar...Svart här!                                          Och vitt här borta!

En normalt exponerad bild - där du fått teckning i alla ljusa och mörka områden - syns högt upp. Det finns alltså små staplar längs hela linjen. När bilden blivit överexponerad (alltså alldeles för LJUS) så ser du att alla staplar ligger på höger sida och på vänster saknas det staplar. Längst till höger går stapeln upp i taket, vilket oftast är ett dåligt tecken. När bilden är för underexponerad - alltså för MÖRK) så är det tvärtom, då ligger alla staplarna samlade på den vänstra sidan.

Man kan såklart använda sig av att över- eller underexponera med flit för att skapa sin egna kreativa bild (om man exempelvis vill skapa siluetter mot solnedgången...), men vill man kunna göra det mesta av sin bild i efterbearbetningen är en korrekt exponering att föredra. Särskilt om man fotar i JPG, då blir det väldigt svårt att "rädda" sin bild om man över- eller underexponerad den. 

Så leta upp ditt histogram och spana in det!

 

 · Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
Piffa upp kameran!

 
Suttit och följt länkar idag (lätt hänt när man är lite trött efter jobbet) och stötte bland annat på den här trevliga sidan full av fina, personliga kameraband! Ett utmärkt sätt att göra sin kamera lite extra unik och skämma bort sig själv! Jag är lite sugen på antingen den med nitar eller den pyssliga som finns bland de "romantiska"... får se vilken det blir...

Du hittar dessa kreationer på strapbycochise.se

Bakom märket finns en pysslig och fotointresserad 26-årig förskolelärare som bor på en gård i Hälsingland! Härligt med pyssliga människor tycker jag :-)
 

 · Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
Mitt underbara liv med bilder

Så här kan det bli när Helena har en hel ledig dag framför datorn... Dags att sova nu... g´natt


· Lämna en kommentar ·
Jag tycker om 2 kommentarer
photoshoptutorial: polaroid

 
Idag har jag suttit vid datorn och photoshoppat :-P Spånar på en ny bild att komplettera headern med nämligen. Så här har jag gjort:

1. Öppna din bild i photoshop2. Lokalisera denna lilla ikon och dra din bild till denMan ska alltid börja med att duplicera sitt lager (göra en kopia av sin bild) vilket du just gjort.3. Ställ dig på den övre bilden och ändra blandningsläget till "Soft Light" (detta ökar kontrasten i din bild)4. Följ dessa steg: Layer - New Fill Layer - Solid Color (då syns denna ruta) - OK5. Den Solid Color du ska välja är 0701426. Sen ändrar du blandningsläget till Exclusion7. Vill du få ytterligare kontrast i din bild så: Layer - New Adjustment Layer - Levels och dra till 11 ungefär8. Beskär din bild till en kvadrat9. Slå nu ihop alla dessa lager du skapat för en enkel bild genom att trycka ner Ctrl + Shift + e samtidigt10. Öppna din polaroidram (som du kan ladda ner gratis från:

http://www.fuzzimo.com/free-hi-res-blank-polaroid-frames/
11. Dra din bild (som du kan behöva ändra storlek för så att den funkar med polaroidramen) till polaroiden.12. Ctrl + t för att anpassa fotot till ramen. Du drar i fyrkanterna tills bilden ligger inom ramen snyggt och ENTER

 
Voalá!· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
att använda bruset

 
Brus är en grynighet, som en slaggprodukt, som bildas på fotografiet i fototillfället. Har man ett lågt ISO så ger detta inget synbart brus, men ju mer man höjer ISOt ju mer börjar bruset synas. Ofta syns det mest i mörka, skuggiga områden. Om man får för mycket brus så framstår bilden som pixlig och oskarp och man får intrycket att det är dålig bildkvalité. Så det man bör eftersträva som norm är alltså att försöka få så lite brus som möjligt och alltså hålla nere ISO-talet. 
 
Det som kan vara lite intressant och faktiskt höja din bild ett snäpp är dock att lägga på brus i efterhand. Det är en bra idé att testa särskilt på bilder som blivit lite för överexponerade, har utfrätta partier, för mörka partier eller som har många ljusa partier. Det ger bilden en gammal känsla, som om de tagits med analog kamera.

Här har jag gjort det i Lightroom, det kan definitivt göras i Photoshop men är lite osäker på om det kan göras i gratis bildbehandlingsprogram... Jag gjorde det eftersom jag ville öka känslan av just gammalt foto, kanske ur en gammal barnbok eller så...

 
 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
Första lektionen


Puh! Just haft min första fotokurslektion! Var lite nervös men det underlättade att jag faktiskt kände drygt hälften av deltagarna! Det var en härlig grupp som ställde frågor och ifrågasatte. Det tycker jag om, då lär man sig mycket bättre! Samtidigt som det såklart sätter en på prov lite... Tur att jag hade lite uppbackning från Erik när det gäller ingående supertekniska frågor som man bara kan om man (som Erik gärna gör) håller sig uppdaterad i den nya tekniken och optiken som kommer. Själv är jag egentligen inte alls intresserad av annat än just det JAG behöver...

Det gick i alla fall jättebra. Vi drog över tiden med en halvtimme, men det var nog framför allt för att alla presenterade sig och jag pratade lite om kursen allmänt. Erik var underbar och fixade té eller kaffe till alla...

Trivselfaktorn var hög! Ser verkligen fram emot nästa tillfälle då vi ska gå igenom bilder som alla tagit med bländarprioritet och tidsprioritet samt kolla på proffsbilder från kända fotografer. Det var inte alla som förstått att kursen faktiskt består av 14 kurstillfällen och inte bara 7... så det blev en bonus för dem! :-)

Fick en kortisonspruta idag också, ä n t l i g e n. Knät har ju strulat hela jul- och nyårshelgen. Gått omkring som om jag haft ett träben! Carema Rehabcentrum har fått klara sig utan arbetsterapeut... Förhoppningsvis känns knät som nytt imorgon! Hoppas!


· Lämna en kommentar ·
Fotokurs 4 kommentarer
En barnvänlig header


Suttit och pulat på en ny header i photoshop... resultatet blev denna! Lilla Juni har fått illustrera många av mina blogginlägg med någon av sina utrycksfulla miner och kunde inte låta bli att slå ihop dem och se hur det skulle bli... Kanske är lite FÖR mycket bebis här, hemsidan vänder sig ju till allt från privatpersoner, företag och artister, men ändå... nog kan det funka ändå? 

Nåja... får kanske pula ihop en annan... men ett tag får denna pryda min hemsida! JAG blir i alla fall väldigt glad av den! Vill ni se den större: www.leafoto.se


· Lämna en kommentar ·
Företagande 3 kommentarer
...eller bara en pinne?

 
Man ska se sig omkring när man går på promenad! Den här utomordentliga smyckeshängaren hittade jag vid parkeringen vid Nyckelviken :-) Man hittar otroligt mycket i naturen, eller kanske så nära som hemma i källaren... Ha ett öppet sinne och låt kreativiteten sätta guldkant på din vardag!

Blir inga proffsiga bilden denna gång, var rätt omöjligt att både hålla i pinnen (utan att smyckena ramlade ner), komponera bilden på något snyggt sätt och sätta skärpan rätt med kameran... ville bara visa vad jag såg när jag prompt skulle ha med pinnen därifrån...
 · Lämna en kommentar ·
Fota saker 0 kommentarer
Kära dator...


...varför gör du inte som jag vill?

Sitter och påtar med hemsidan (blir nog a l d r i g nöjd) men håller på att bli galen på att jag inte får bakgrunden att ligga rätt! Nu har jag mer elle rmindre konformerat mig med att den ligger lite avigt och försökt göra det bästa av det ändå.

Såklart känner jag att hemsidan nu måste matcha bloggen, eftersom jag kommer att länka ihop dem... men får väl se hur det går...

Erik har lustläst kursmaterialet inför kursen som börjar på tisdag och letat upp kluriga följdfrågor som jag nu måste sitta och formulera bra svar på. Ifall någon skulle fråga. 

Suttit och photoshoppat lite ikväll också :-) Alltid ett nöje.· Lämna en kommentar ·
Photoshop 3 kommentarer
sprid det!

Idag var Erik och jag bjudna hem till goda vänner för att fira att Eriks gudson Love fyllt 2 år. Det var tårta, ballonger och paket och det blev såklart ett och annat foto på söta Love med. Jag och Erik hann ta några bilder innan dagsljuset försvann helt men vid fyra åkte blixten upp på Loves mammas kamera.

Jag gav henne samma tips som jag ger er nu: testa och sätt en servett framför pop-up-blixten! Ett billigt och enkelt sätt att göra blixtljuset lite mjukare, eftersom det tonas ned och sprids ut över en större yta. Hon testade med lite hushållspapper och tejp, funkade jättebra :-)
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
ta kontroll över fokuspunkten

 
 
 
Blir en litet minitips idag, nämligen en liten punkt :-) En väldigt viktig punkt. Fokuspunkten.

På lite mer avancerade kameror kan man själv välja var man vill sätta sin fokus. Ibland kan man välja i hur många och vilka punkter i bilden som användas för fokuseringen. Väljer man flera punkter brukar kameran anse att det närmaste föremålet (inom dessa punkter) som är det viktigaste. Ibland kan man välja precis vilken punkt man vill ha fokus på. Det är det jag alltid brukar göra. Alltid. Då väljer jag alltså precis den punkt som jag vill ska vara mest skarp. Det är lite krångligare, men fotar man med stor bländaröppning är det klart värt det. Man sätter då fokuspunkten i ögat ifall man fotograferar ett ansikte. Det gjorde jag idag när jag fotograferade Alva, till exempel.

Det man dock kan komma ihåg är att kameran ofta är som bäst och snabbast på att hitta fokusen på den mittersta punkten. Och man ska vara uppmärksam på att om bilden inte blir skarp trots att du satt fokuset precis där du velat ha den och är säker på att du inte skakat på handen; då kan det vara objektivet som inte är helt skarpt på just den punkten. Det har hänt mig. Jag gick tillbaka och bytte objektivet till ett annat :-)
 
Man ska också komma ihåg att det är sällan det blir helt skarpt ifall du har valt objektivets största bländare (ex. bl. 1.4) och ditt objekt befinner sig en bit bort. Därför väljer jag oftast inte den allra största utan något snäpp mindre, typ 1.8 eller 2.0. Ett undantag bland objektiv är 135mm 2.0. Den är grymt skarp på just 2.0!

Man kan också välja hur kameran hanterar denna fokusering:

S – engångsautofokus

Kameran mäter skärpan i vald fokuspunkt och låser den. Så länge du inte släpper knappen hålls fokus alltså där. När skärpan är låst kan man sedan komponera om bilden. Då riskerar man dock att det inte blir fullt så skarpt precis där som man önskat, men ofta fungerar det finemang så länge man inte flyttar kameran mer än någon milimeter.

C – kontinuerlig autofokus

Kameran ställer in skärpan kontinuerligt i vald punkt. Detta används främst för motiv som rör sig. Avtrycket är normalt inte spärrat om skärpan är fel. Det är kontinuerlig autofokus man ska välja om man till exempel fotograferar barn som gungar! Helt hopplöst annars!

Godnatt! :-)
 
 
 
 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
Bebisfotografering


Torsdagens fotografering med lilla Alva 1 månad var enkel, kort sammanfattat. En glad och pigg liten tjej med stora ögon och starka ben. Just denna månad är ganska lugn vad gäller fotojobb så jag har varit grymt snabb på att bli klar med bilderna! Idag fick föräldrarna se dem och här är några av mina favoriter!


Alla bilderna är tagna i fönsterljus (det ser man ju i hennes stora, reflekterande ögon...) i deras vardagsrum, jag satte upp min lilla "studio" på det stabila köksbordet! Det var lite moln som skymde solen, annars hade jag behövt sätta upp något framför fönstret (direkt solljus = skarpa skuggor = oftast inte det minsta rätt för att ljussätta en bebis). Jag drog ut bordet så att jag skulle rymmas framför och använde 50mm-objektivet för att kunna vara så nära. Bländaren är stor på alla bilder, mellan 1.8 och 3.2 typ. Hade med mig en kappsäck med olika bakgrunder, klämmor och Ikea-gardiner. Alltid spännande innan man sett vad man har att jobba med! Men som sagt, denna fotosession var enkel - både vad gäller ljussättning och modell!


· Lämna en kommentar ·
Söta små 4 kommentarer
liten eller stor bländare

 
På bilderna ovan har jag lekt med just skärpedjupet. Naturbilder brukar man ju oftast säga att det är liten bländare (typ 16 eller 22) är att rekommendera, men just här föredrar jag den med kort skärpedjup eftersom det ger en lite drömsk känsla att förgrunden är så oskarp. Många exempel fanns ju i gårdagens tips - liten bländare ger en sol som strålar med tydliga strålar, stor bländare skapar en stor mjuk ljusboll som ger hela bilden en dimmig effekt. Det skulle vara svårt att få till de skillnaderna med helautoläget. Då skulle man behöva säga åt kameran innan att underexponera/överexponera. Vilket man i och för sig också kan göra, i alla fall på systemkameror :-)

Smaken är som baken!


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
datadagMin skärm just nu


Håller på och jobbar med materialet till både kursboken och lektionerna idag. Sitter och kollar igenom bilderna från de senaste två åren för att plocka ut de som bäst illustrerar vad jag vill berätta. Suttit i tre timmar än så länge. Snart gått igenom alla. Sen ska jag lägga bilderna från gårdagens bebisfotografering på en CD också. Och skicka iväg en faktura som jag varit lite slö med. Har en jätterolig dag!

Lite senare ska jag lägga upp något fototips också :-) Tar mina nyårslöften på allvar! De nytiga vanorna får sätta igång på allvar nästa vecka, finns fortfarande lite för mycket "rester" att göra av med... och mitt kassa knä kan jag också skylla på. Hoppas på en kortisonspruta i början av nästa vecka så att jag kan börja jobba igen.

Hör lite senare!


· Lämna en kommentar ·
Företagande 0 kommentarer
natur + motljus = bra idé

 
Är en stor förespråkare av motljus men använder det kanske främst i mina naturbilder. Tycker ofta det är svårt att tajma in till porträttuppdrag. Inte ofta man har tillgång till någon att fotografera just när man råkar på rätt väder och vice versa. Lite lättare sommartid kanske, men nu vintertid - hopplöst. Vem bokar en utomhusfotografering när jag har en varm och skön studio inomhus? Lagom svårt att få till naturbilderna när man snarare är en nattmänniska än en pigg morgontyp. Idag möttes vi av underbart klar himmel och jag sa till Erik IDAG måste vi ta oss ut och fota lite! DIREKT efter babyfotograferingen skulle vi ut. Yeah...

Då hade det ju redan blivit mulet och tråkigt. Moln må vara bra för porträtt sommartid, men just denna årstid tycker jag det är rätt värdelöst faktiskt. Dessutom hade jag alldeles för lite kläder på mig och började hacka tänder så snart jag låst bilen. 

Men är vädret klart och ni har tid, ork och möjlighet att ta en tur med kameran sådär precis innan solen är på väg ner, eller när den precis dykt upp, så GÖR det. Gärna med stativet. Vill man att solens strålar ska synas så måste man ha en liten bländaröppning (högt bländartal) och då krävs det ofta lite längre tid. Bländare 16 eller 22 är perfekt.

 

 

 

Bilden till vänster är tagen med lång slutartid, liten bländaröppning och stativ. Bilden till höger är handhullen med stor bländaröppning. Tycker om båda teknikerna :-)
· Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
kod till bloglovin

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2772149/blogg?claim=ks6898bu3f2">Följ min blogg med Bloglovin</a>


· Lämna en kommentar ·
Företagande 0 kommentarer
när det är rätt med högt ISO

 
Eftersom det fortfarande är blött ute fortsätter jag på lite vattentema :-) Här ser ni lilla Linn i badkaret! En situation som fotomässigt är rätt klurig eftersom ljuset i badrum oftast är rätt kassa och en bouncad blixt studsar överallt och kastar skuggor där du inte vill ha dem samtidigt som det är jobbigt för småttingen. 

Tipset är alltså att höja, använd ISO 400 - 800 och ha en mjuk, öppen bländare. Jag hade f/2.5 här på mitt 50mm objektiv, eftersom jag ville att både ögonen och vattnet som rann nerför ansiktet skulle vara skarpt samtidigt som bakgrunden skulle bli oskarp. Tiden får du prova dig fram till, beror lite på hur stilla du kan hålla din kamera och hur rörliga barnen är....

Eftersom ljuset var rätt tråkigt - huden blev lite för röd och vattnet hade en grönturkos ton - så gjorde jag bilderna svart-vita (en gräddlik svart-vit som jag tyckte funkade bra för just bebisar). Också ett bra knep :-)
 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
Jag hade tänkt...

...att jag skulle visa hur fina bilder det blir när det är blött ute, eftersom den blanka, blöta asfalten reflekterar alla ljus så vackert och det blänker överallt... MEN så upptäckte jag (när jag hittat parkering och satte på kameran) att jag glömt sätta i minnekort :-( 

T Y P I S K T

Och eftersom jag är ganska bekväm av mig. Och har ett knä som är som en fotboll så det är inte så jättetrevligt att gå. Så jag orkade liksom inte gå ut igen efter att jag kommit in. Inga vackra regn-bilder alltså. Sätter klockan på tidigt imorgon och ser om jag orkar pallra mig ut en kortis...

Här är en blöt bild jag är rätt nöjd med från 2010 : temat var "Min gata" och det var här jag och Erik bodde då :-)· Lämna en kommentar ·
Natur & Miljö 0 kommentarer
kameran gillar inte sand

 
Skydda din kamera!

Fina Shirin på stranden i Los Cristianos, mitt fd. hem, fick illustrera detta fototips. Teneriffa känns fortfarande väldigt mycket som hemma för mig... Saknar mitt flip-flop-liv ibland, särskilt gråa dagar som dessa...

Kameran, vare sig den är en system- eller en kompaktkamera, är känslig för både vatten, damm och små fina sandpartiklar. Se till att förvara den i en bra fotoväska och ha en liten fryspåse till hands! En fryspåse med hål där objektivet tittar ut är suverän för både stranden och regnovädret! Både billigt och lätt att hitta :-) Har man dessutom ett motljusskydd på så hittar inte regndropparna in till objektivsglaset lika lätt!· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer
Twinkle twinkle...


Här är bilderna jag tog med mitt stjärnfilter! Märkte helt klart att det blir finare ju MINDRE ljuskällan är. Ett adventsljus är alltså lite för stort för att det ska bli snyggt... finast blev stjärnorna som julgransglittret reflekterade! Lite rolig effekt, om man använder den måttligt... Har man stativ kanske ändå en liten bländaröppning och lång tid är att föredra, då får man ju också ett fint stjärnmönster.

På dessa hade jag stativ och testade mig fram till att bländare 4.0 gav finast resultat. Objektiv: Canon 17-40mm.· Lämna en kommentar ·
FotoTips 2 kommentarer
Visa samspel!


En bra idé för att fånga relationer, visa någons personlighet eller bara berätta en historia är att ta en serie bilder från samma tillfälle. Sen sätter man in bilderna i en sådan där populär ram som finns att köpa överallt nuförtiden, där det ryms fler än en bild. Eller kombinerar ihop dem i Photoshop.· Lämna en kommentar ·
Bättre bilder 2 kommentarer
Första Dagen


Det här är mitt nyårslöfte :-) Eller utmaning, snarare. Mitt mål är att varje dag gå in hit och lägga upp något vettigt tips rörande foto. Mitt eget eller något jag letar upp i någon av alla de fotoböcker jag samlat på mig genom åren. För det är en hel del. I och med att jag har en hel del planer på att just lära ut foto denna vår så passar det liksom bra tycker jag.

Får snabba på dock, klockan är redan halv tolv...

Dagens tips:
Stjärnfilter! Testa stjärnfilter när ni fotograferar juleljus! Jag kom på det lite sent detta år och ångrar mig bittert. Det har legat och samlat damm bland de fotoprylar jag Sällan Känner Att Jag Har Nytta Av. Men för att just fånga massor av små ljus är det ju helt suveränt! Ska följa mitt eget råd imorgon och fota lite med det här hemma, eller kanske ta en kvällspromenad i stan :-) Så kan jag visa vad jag menar imorgon!
 


· Lämna en kommentar ·
FotoTips 0 kommentarer


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

kontakt@leafoto.se

RSS-flöde
Bloglovin
Facebook
Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar