en gammal ny favoritbild...

från en bröllopsfotografering i Gamla Stan sommaren 2012
 
Jag har suttit ett bra tag och gått igenom mitt arkiv av bröllopsbilder för att välja ut ett antal att skriva ut till det portfolioalbumet som jag köpte från fotografen Brigitte Grenfeldt när hon sållde sin studio. Det är ett riktigt fint, kvadratiskt och tungt läderalbum med plats för tjugo bilder.
 
Så jag har gått igenom årets bröllop och förra årets bröllop än så länge. Eftersom formatet är kvadratiskt vill jag hitta bilder som gör sig bra även i det formatet och eftersom jag älskar svart-vitt just nu och vill att precis alla bilder i portfolion är det så får jag göra en ny redigering på dem jag väljer ut. Det är både intressant och nyttigt att gå igenom gamla bilder. Bland annat så märker jag att jag faller för lite andra bilder än just de bilder som jag "femmade" då.
 
Den här till exempel. Tänkte inte så mycket på den då men nu fullkomligt älskar jag den. Så har det varit med många! Genomgående är att det är bilder som känns avslappnade och fulla av glädje eller intensiva känslor. Och så några mer konstnärliga bilder där jag tycker om kompositionen.
 
Jag jobbar - men jag har så himla roligt! 
 


· Lämna en kommentar ·
Bröllop 0 kommentarer
äntligen här

 
 
Det här har varit min utsikt de senaste tolv timmarna de gånger jag slitit mig från dataskärmen och vänt mig om för att titta ditåt :-) Nu var det några timmar sedan ljuset brann ner. 
 
Jag och Erik är på landstället och nördar i varsitt härligt uppvärmt rum. Vi kom igårnatt runt halv två efter en massa timmar fulla av bil-relaterade problem... Först startade inte bilen (förmodligen för att den fått gegg på bensinfiltret eller nåt liknande vet vi nu). Erik cyklade iväg till macken och köpte mer soppa. Sen försökte vi starta bilen igen och vi försökte så många gånger så att batteriet laddades ur.
 
Vi insåg att vi inte skulle få igång bilen och blev hämtade av vår snälla vän Andreas till den återträff vi varit på väg till. Hemskjutsade blev vi av Mia och Patrik och då hade vi ännu en bensintank med oss.
 
Vid tio kom Eriks pappa förbi som den räddande ängeln han alltlid är och provade med startkablar. Det fungerade inte. Sedan bogserade han oss ut på vägen och när vi fått upp lite fart kunde vi få igång motorn och på så sätt köra omkring och ladda batteriet - samt tanka fullt.
 
Puh. Där löste sig allt... NÄ!
 
För när vi packat bilen med allt vårt pick och pack (klockan var nu mitt i natten) och var redo att äntligen åka iväg: då råkar Erik tappa bilnyckeln från andra våningen och in i ett låst soprum! Det är lätt hänt - jag var först med att tappa nycklar in där... - men liiiite dålig tajming just då.
 
Så jag tog Färdtjänst hem till mamma (som var vaken fortfarande, som tur var!) för att hämta extranyckeln medan Erik sitter i min olåsta bil och väntar.
 
Så vid halv två kommer vi till slut fram till älskade Krällinge. Det tar ju ett tag att värma upp rummen och innan man kan krypa ner i sängen hann klockan närma sig tre...
 
Men det var värt det. Idag har varit en fullkomligt urmysig dag. Jag har suttit i mellanrummet och Erik i sovrummet vid varsin dator. Så har vi hälsat på varandra ibland för en kram eller så. Jag har fått jättemycket gjort och ser fram emot att få jättemycket mera gjort eftersom vi har flera lediga dagar att bara vara här! 
 
Det känns UNDERBART lyxigt! Och den snälle sop-ansvarige grannen gick idag in i soprummet och hittade bilnyckeln! Så den ligger nu och väntar på oss därhemma :-) Han ska definitivt få en Alladinask!
 
Slutet gott, allting gott
 


· Lämna en kommentar ·
Krällinge 2 kommentarer
god juuuuul på er!

 
 
 
Jag och Erik kommer bland annat att spendera vår jul på landstället - Krällinge - och jag sitter just nu och bloggar från en dator som inte är min så det fick bli min nya facebookprofilbild som fick bli inläggets huvudbild... Känns lite ego kanske men men...
 
Imorgon är jag HELT ledig. Julafton är helig (det har Erik bestämt...). Så inget bloggande eller jobbande med bilder eller marknadsföring eller prislistor osv... SVÅRT. Det händer nog näst intill aldrig att jag låter det gå en hel dag utan någon lite fotorelaterad åtgärd... 
 
Det jag SKA göra imorgon är att baka pepparkakshus och knäck, samt rimma på alla julklapparn. När klapparna är öppnade och man är mätt på julmat så blir det brädspel, film eller en bra bok.
 
Mysigt från början till slut! 
 
Så, alltså - ha en mysig, varm och go julhelg med era nära och kära! Hoppas ni får precis det där som ni vill ha! Jag är rätt säker på att jag kommer att få det för det allra allra största paketet under granen är till mig (från Erik)! Jag kontrar med att ge Erik det allra minsta inslagna paketet man kan tänka sig... haha ;-)
 
JULKRAM!


· Lämna en kommentar ·
Jag framför kameran 1 kommentarer
leafoto presentkort

 
 
 
Imorgon före klockan tre är sista chansen att köpa ett presentkort hos mig att ge bort i julklapp! Så här kan det se ut och kostnaden är 900 kr. Ingår: Fotografering, bildvisning och en inramad bild i 18x24cm. Fotosessionen förläggs till februari månad. 
 
Presentkorten är klara att mailas iväg på sturt, så att du själv kan skriva ut dem och slå in dem. Vill man skriva ut dem som ett fint foto så finns chans att göra detta imorgon mellan 10-18 på Odenlab - de kan göra det på direkten om man tar med sig bilden på en USB-sticka :-)
 
Maila: kontakt@leafoto.se


· Lämna en kommentar ·
Erbjudanden 0 kommentarer
en liten saga

 
 
 
Det här är lilla Saga som jag träffade för två veckor sedan i dagsljusstudion. Hon var pytteliten trots att hon hade hunnit bli några veckor gammal när vi sågs. Den här mysiga sovbilden tog vi på slutet, när hon hade varit en pigg och glad tjej i drygt en timme (med lite amningspauser...)
 
Det är sååå mysigt att fota såna här små. Ofta ligger det som ett duntäcke av stillsamhet över de här fotograferingarna. Ingen stress, inget spring. Det lugna surrandet från värmefläkten som är på. Fluffiga ljusa filtar och söta luvor. Väldigt harmoniskt helt enkelt. Inte ens storgråt kan bryta den här känslan tycker jag. Det hör ju till. Lite vyshande och sugande på napp.  
 
 
copyright Fotograf Helena Petersson leafoto.se
 
 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 3 kommentarer
ett litet julerbjudande från leafoto

leafoto.se
 
 
 
Just nu har jag ett litet fint julklappserbjudande på facebook! Om det är så att ni ännu har någon speciell som ni vill ge en riktigt rolig och annorlunda julklapp så tycker jag att ni kan kika in där! Klicka här
 
Jag passar på att berätta lite mer vad som ingår i erbjudandet och hur jag tänker med prissättningen nästa år.
 
År 2014 kommer det att fungera så att istället för att jag säljer färdiga paket så ska jag prova med en typ av "a-la-carte". Man betalar då en bokningsavgift för fotosessionen - 900 kr - och sedan bjuds man tillbaka till studion för bildvisning när bilderna är klara. Vid en fotosession på en timme brukar det bli mellan 40-50 bilder att välja bland.
 
När du fotats i studion får du med dig en liten "produkt- och prisguide" så att du får ett hum om vad som erbjuds hos mig och vad olika bildpaket kostar. Så när man kommer på bildvisningen så är man lite förberedd.
 
På själva bildvisningen blir du bjuden på fika och får se dina bilder i ett charmigt bildspel medans du sitter där i soffan. Det här är ett sätt för dig att själva välja ut vilka bilder du tycker är finast istället för att jag ska välja åt dig. Vi går efter bildspelet igenom bilderna tillsammans och du får dela ut "femmor" på de bilder du tyckte extra mycket om. När vi fått ett litet urval av femmor så presenterar jag lite olika förslag på vad man kan göra med dessa. Kanske ett album är bäst, eller en inramad fine-art? Eller kanske vill man göra en fotovägg som står ut från mängden?
 
Jag erbjuder bästa kvalitén på fotoprodukter men har ett vitt spektrum av ramar så att det finns något för allas plånböcker. Mycket av det som finns hos mig går inte att få tag på som privatperson och finns inte i fotobutiker.
 
Det bästa är att man på bildvisningen har 20 % rabatt på allt utom album! Och det bästa med det här erbjudandet i februari (som ni som sagt hittar här) är ju att det ingår en inramad bild i bokningsavgiften. Så även om du på bildvisningen inte vill köpa någonting alls (fast det är svårt att hålla sig misstänker jag!) så kan du gå därifrån med din favoritbild inramad. (ja ok, den produceras ju inte på sturt, men efter två-tre veckor så!)
 
Presentkortet gör jag digitalt så det kan jag maila över till dig på direkten - tillsammans med fakturan. Önskar du lägga mer än 900 på presentkortet går det såklart också bra, då får den som får det bara använda den summa som blir över att lägga på fler fotoprodukter på bildvisningen.
 
Jag hoppas att det här låter intressant för er därute! Alla ska ha fina bilder på sig själv och sin familj hemma är min önskan! Och det är så trevligt när bilder inte bara ligger i datorn, vilket är något jag hoppas ska bli bättre i och med denna förändring. Det är alldeles för många som aldrig gör något av de bilder de tagit hos fotografen. Jag vet själv hur det är... (med mina privata bilder...) 
 
Önskar du ett sista-minuten-presentkort så skicka gärna ett litet mail till: kontakt@leafoto.se


· Lämna en kommentar ·
Erbjudanden 1 kommentarer
en mysig höstfotografering

 
 
 
I slutet av september mötte jag upp med Anni och Robert för denna höstfotografering i gryningen. Anni visste inte att vi skulle fota utan det var en överraskning från Robert och hon blev underbart förvånad när de på sin okristligt tidiga morgonpromenad möttes av mig! Klockan var inte ens sex. Det ni. 
 
Vem som helst hade kanske blivit lite sådär "ojdå, fotas nu!? Men jag måste ju sminka och fixa till mig..." men Anni blev bara glad! Inte så konstigt egentligen, om man tänker efter. Hon är ju en sån där irriterande naturligt vacker kvinna som inte behöver ett uns smink. Sån har jag också varit. Hm. För några år sedan... ;-)
 
Jag måste säga att både Anni och Robert såg betydligt piggare ut än vad jag skulle gjort om Erik tvingade iväg mig på en morgonpromenad... haha, det skulle aldrig hända, vi tycker alldeles för mycket om att sova ut... :-)
 
Jag önskar dock att fler kunder tvingade iväg mig i ottan! För bilderna är klart värt det! Det där skira, krispiga morgonljuset, stillheten, dimman eller om det är riktigt kallt; frosten... Jag har nog aldrig gått upp före solnedgången och inte velat fota. Däremot har jag oftast bråttom någon annan stans och inte tid att stanna...
 
 
 
Copyright: Helena Petersson www.leafoto.se
 


· Lämna en kommentar ·
Gravida 0 kommentarer
en liten blogg...

 
 
Hej! Det var ett tag sen!
 
Oj vad tiden bara springer iväg och jag (haltande) efter. Inte haft så mycket skrivinspiration (som ni märkt) men fått en hel del gjort. Både inom företaget och hälsan. 
 
Köpt ett digitalt marknadsföringsset som ska underlätta hela den där processen att få en enhetlig, tydlig STIL. Köpt hem ett kilo non-stop-hjärtan och lite påsar samt beställt 500 turkosa pennor inför bröllopsmässan. Beställt tomma ramar och standouts för flera tusen och likaså bilder till dessa. Samt laminat. Och signeringspennor. Och diverse administrativa tillbehör (rolig bubbelplast, packtejp,hålslagare,pärmar, register osv).
 
Shopping shopping shopping...
 
Sedan har jag ä n t l i g e n faktiskt gjort en kalkyl över hur mycket jag måste få in varje månad för att kanske... eh... TJÄNA pengar. Alltså faktiskt ha en lön. Haha. Nu när jag har studio så krävs det lite mer. Laddat hem en underbar app som heter "Driva eget - kalkyl" och där räknas ut hur mycket jag får kvar efter att moms, skatt, semesterkompensation, egenavgifter och tjänstepensionskompensation dragits av... och även berättar hur mycket jag måste få in varje månad om jag vill ha en viss summa i lön varje månad. Det är himla nyttigt!!!
 
Och hälsomässigt så har jag fått två kortisonsprutor i en fotled (den BRA fotleden är det alltså nu som strular) och en i handleden (samma som alltid, den subluxerade högern). Nu får jag bara försöka gå precis så där rätt som sjukgymnasten tjatar om, så att jag slipper snea till mig så mycket...
 
Är det några som fortfarande följer mig tro? K R A M på er! Nu ska jag vila handleden (som tyvärr fortfarande smärtar när jag knappar på tangentbordet, måste fixa någon bra lösning på det problemet...)


· Lämna en kommentar ·
Företagande 2 kommentarer
myslördag

 
 
 
Denna lördag varvar jag filmtittande med redigering av privata bilder samt lite fix med nästa års prislistor. Är lugnt och skönt här hemma, bara ljudet av mitt och Eriks knäppande på tangentborden :-) Och i fönstret står adventsljusstaken och vid bokhyllan står den pyntade julgranen och de sprider ett riktigt julmysigt ljus i lägenheten. 
 
Erik skämde bort mig med att spela Carcasonne till frukosten och laga god saffransfisk till middag. Vi har det så himla mysigt här hemma! Älskar att vara hemma juletider! Gör inte ni det?
 
Visar en lite före-och-efter-redigeringsbild. Som jag nog har sagt förut; bilder är inte klara i kameran när man fotar i raw, de behöver tweakas till lite! Och det där lilla gör rätt mycket ändå, eller hur!?
 
 
 
direkt ur kameran - och efter redigering i Lightroom


· Lämna en kommentar ·
Bildredigering 1 kommentarer
den bästa medicinen

 
 
 
Om jag får vara helt ärlig med er så är läget just nu rätt rejält skruttigt. Jag har riktigt svårt att gå. Det har varit så ett tag nu och det påverkar inte mitt humör särskilt mycket faktiskt, men det påverkar min vardag. Det är tungt att utföra de där vanliga aktiviteterna som man i vanliga fall inte ägnar så mycket tanke. Det är jobbigt att jobba och när jag jobbat klart är det inte mycket mer jag orkar på min dag. Saker såsom tvätt, städning, småplock, handling och diverse uträttande av ärenden skjuts upp in i det sista och görs med möda (eller hjälp från mamma eller Erik!).
 
 
Idag är det fredag och jag slets mellan begäret efter fredagsmys (chips och dip för att vara exakt!) och de där extra stegen som jag visste att det skulle innebära. Man måste gå typ femtio meter från bilen, gå genom butiken, stå i kö och sedan gå tillbaka till bilen... Ett alldeles för krävande projekt, beslöt jag mig för. Lite trist fredagskväll bara, Erik skulle bort ikväll och jag hade tänkt titta på film heeeela kvällen (och kanske redigera lite bilder...).
 
Så kom jag på att vi har en välutrustad Q8 i närheten!!! Vilken LYCKA! Då kunde jag parkera precis vid ingången (fast man nog egentligen inte får det) och köpa mina nödvändigheter :-) nära till grejerna, ingen kö och nära till bilen - yey! Då blir man glad! Vilken underbar start på helgen!
Man kanske undrar hur jag orkar fota heldagsbröllop och sånt? Självklart tar det på krafterna och jag är rätt däckad dagen efter (eller tre dagar efteråt) - men foto har jag märkt är den absolut bästa smärtstillningen! Jag glömmer helt bort att ha ont! Ok, ett konstant knaprande av voltaren och alvedon behövs såklart också, men det känns aldrig för jobbigt för att fota.
 
Jag hoppas innerligt att det alltid kommer att vara så. Trevlig helg!


· Lämna en kommentar ·
Vardag 5 kommentarer
Bröllopsmässan 2014

klicka på bilden!
 
Klicka gärna in på bröllopsfeber.se och titta på min beskrivning inför Bröllopsmässan 2014! Jag ska ställa ut där och är grymt taggad och nervös inför det! Det är första gången jag ställer ut på någon mässa över huvud taget och det är massor som ska fixas och ordnas inför det.
 
Dels måste jag klura ut hur min monter ska inredas (bara det är ett företag och en investering...) och dels måste jag ju ha massor med fina produkter att visa upp! För att inte tala om att både hemsidan och jag själv måste se presentabel ut...
 
Så om ni undrar vad jag gör så vet ni. Jag kommer att behöva de närmaste två månaderna till att förbereda mig, utan tvekan. Har inte hunnit uppdatera hemsidan sedan förra sommaren typ... Prislistan ska ändras, nya bilder ska dit, nytt bildspel ska till och information ska uppdateras. Bara det är ett projekt i sig.
 
Önska mig lycka till - och kom gärna och hälsa på mig i min montera på mässan! Det går också att boka tid med mig på bröllopsmässan! Särskilt om man funderar på att gifta sig :-) 


· Lämna en kommentar ·
Vardag 1 kommentarer
förberedelser

 
 
 
Jag blir alltid lika lycklig när jag får vara med och fånga förberedelserna inför ett bröllop. Älskar hela grejen; att få se förändringarna, känna förväntningarna, spänningen och nervositeten som bubblar i luften och att som fotograf få fånga historien där den verkligen börjar.
 
Det finns också ett lugn över förberedelserna. Det är en tid avsatt för brudan att bli ompysslad på och jag kan utan stress hitta vinklar och ta detaljbilder och emellanåt pausa. Efter detta brukar det vara full rulle tills det är dags för bröllopsmiddagen.
 
 
 
copyright: fotograf Helena Petersson leafoto.se
 


· Lämna en kommentar ·
Bröllop 1 kommentarer


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

kontakt@leafoto.se

RSS-flöde
Bloglovin
Facebook
Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar