vad betyder vågen?

Blir ett litet smart tips idag: Titta på histogrammet :-)

Histogrammet är en representation av ditt foto i form av en graf. Den visar hur exponeringen ser ut rent ljusmässigt, från svart till vitt. Ju fler pixlar det finns av en viss ljusnivå ju högre blir stapeln.

Så länge exponeringen är ok så är histagrammet mest ett stöd när du sedan redigerar din bild. Men när det gäller att upptäcka under- eller överexponering så är det toppen! Över- och underexponering syns som kurvor som blivit abrupt avklippta. Kolla lilla figuren här nere så förstår du kanske vad jag menar...



Svart här!                                          Och vitt här borta!

En normalt exponerad bild - där du fått teckning i alla ljusa och mörka områden - syns högt upp. Det finns alltså små staplar längs hela linjen. När bilden blivit överexponerad (alltså alldeles för LJUS) så ser du att alla staplar ligger på höger sida och på vänster saknas det staplar. Längst till höger går stapeln upp i taket, vilket oftast är ett dåligt tecken. När bilden är för underexponerad - alltså för MÖRK) så är det tvärtom, då ligger alla staplarna samlade på den vänstra sidan.

Man kan såklart använda sig av att över- eller underexponera med flit för att skapa sin egna kreativa bild (om man exempelvis vill skapa siluetter mot solnedgången...), men vill man kunna göra det mesta av sin bild i efterbearbetningen är en korrekt exponering att föredra. Särskilt om man fotar i JPG, då blir det väldigt svårt att "rädda" sin bild om man över- eller underexponerad den. 

Så leta upp ditt histogram och spana in det!

 

 



Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

[email protected]





RSS-flöde
Bloglovin
Facebook








Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar