att använda bruset

 
Brus är en grynighet, som en slaggprodukt, som bildas på fotografiet i fototillfället. Har man ett lågt ISO så ger detta inget synbart brus, men ju mer man höjer ISOt ju mer börjar bruset synas. Ofta syns det mest i mörka, skuggiga områden. Om man får för mycket brus så framstår bilden som pixlig och oskarp och man får intrycket att det är dålig bildkvalité. Så det man bör eftersträva som norm är alltså att försöka få så lite brus som möjligt och alltså hålla nere ISO-talet. 
 
Det som kan vara lite intressant och faktiskt höja din bild ett snäpp är dock att lägga på brus i efterhand. Det är en bra idé att testa särskilt på bilder som blivit lite för överexponerade, har utfrätta partier, för mörka partier eller som har många ljusa partier. Det ger bilden en gammal känsla, som om de tagits med analog kamera.

Här har jag gjort det i Lightroom, det kan definitivt göras i Photoshop men är lite osäker på om det kan göras i gratis bildbehandlingsprogram... Jag gjorde det eftersom jag ville öka känslan av just gammalt foto, kanske ur en gammal barnbok eller så...

 
 


Nu har ni hamnat hos en glad och påhittig fotograf som är bosatt med sin sambo Erik nära Globen i Stockholm. Här kan ni förvänta er massor av bilder från både jobb och vardag. Välkommen!

Har du några frågor kan du alltid skriva ett mail till:

[email protected]





RSS-flöde
Bloglovin
Facebook








Fotokurs
"Ta bättre porträtt"
Pågående!

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
16 - 17 juni 2012

Workshop på landet
fotokurs + övernattning
18 - 19 augusti 2012

Gratis fotosession
för bebisar 4-10 dagar